Ezeket látta már?

Ha ilyen fejfájással indítja a reggelt, keresse fel az orvost!

fejfájás reggel magas vérnyomás oka jele

Amikor a vérnyomás hirtelen megemelkedik, akkor fejfájást okozhat. Van, amikor rögtön mentőt kell hívni!

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomás és a fejfájás kapcsolatát elemezte.

A magas vérnyomásos krízis okozhat a fejfájás

Kutatások igazolják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az ún. hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, akár fejfájást is, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki.

Vagyis ha a vérnyomás kiugrik és orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, várjunk öt percet és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt.

Ha azonban nem köthető ilyen krízishez, a fejfájás kivizsgálásánál több szakorvos vizsgálatára is szükség lehet, hiszen a kiváltó okok is különbözőek lehetnek, az izomgörcstől, a fogászati-, és vércukor problémákon, a pajzsmirigy betegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig.

Időjárási frontok is hatással vannak ránk

Az idősebbek és az erre érzékenyek megérezhetik magukon az időjárás változásait, bár az egyre szélsőségesebben megjelenő frontok a fiatalabbakat is megviselhetik. A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélerősség változásai az érzékenyeknél gyengeségérzést, szédülést, koncentrációs zavarokat és sokaknál fejfájást okozhatnak. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon- és immunrendszert, és természetesen a vérnyomást is.

Mi történik hidegfront esetén? A vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér áramolhasson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40%-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma.

Milyen következményei lehetnek a melegfrontnak? A fentiek ellentétje játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken. Ilyenkor jelentkezhet gyakrabban fejfájás, migrén is, de nem közvetlenül a vérnyomás változása miatt, hanem a szervezetet érintő változások összességének eredményeként.

A magas vérnyomást tünet nélkül is kezelni kell

Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, mint akár a fejfájás, a rossz közérzet, a gyengeség, a szédülés, a kimelegedés, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Ha a családban már előfordult a magas vérnyomás, tünetmentesség esetén is fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető.

- ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - A vizsgálat természetesen nem csak a nyugalmi vérnyomásmérést jelenti, szükség lehet a 24-168 órás vérnyomás monitorozásra, nagylabor vizsgálatra, EKG-re, esetleg arteriográfiára is. A magas vérnyomás – akár tünetek híján is - feltétlenül kezelendő, a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus, és más komoly betegségek is megelőzhetők.

Miért fáj a fejem?

A fejfájásnak számos lehetséges oka lehet, beleértve a stresszt, az alváshiányt, a dehidratációt, a szemfáradtságot, a migrént, a magas vérnyomást, a sinusitiszt, vagy akár a gyógyszerek mellékhatásait, vagy akár komolyabb betegségek is. Fontos a további tüneteket is figyelembe venni, mint például hányinger, látászavar, az esetleges egyéb krónikus betegségek jelenléte, vagy a fájdalom jellege (lüktető, szorító, egyoldali).

Ha a fejfájás tartós és az eddigi kezelések nem hoztak enyhülést, fontos további kivizsgálás céljából konzultálni egy szakorvossal. Ha a fejfájás erős, hirtelen kezdődik, vagy tartós, akkor érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és kezelés érdekében. Ajánlott egy neurológus szakorvos felkeresése: részletes neurológiai kivizsgálással és esetlegesen további vizsgálatok elvégzésével megállapítható a fejfájás pontos oka, és ennek megfelelően megtervezhető a megfelelő kezelés.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért van veszélyben az, akinek alacsony a vérnyomása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához