Ezeket látta már?

Hirtelen megszédül, elgyengül a térde, és a látása is elsötétül? Ezek okozhatják

hirtelen szédülés vertigo oka

Számos oka lehet a szédülésnek. Ha az ok egyértelmű, használhat otthoni gyógymódokat is a leküzdésére.

A szédülésnek számos kiváltó oka van – a túl gyors felállás, az alacsony vérnyomás, a víz- vagy tápanyaghiány, de a stressz és feszültség a leggyakoribb okok. A szédülés lehet forgó jellegű, állandóan fennálló vagy rohamokban jelentkező, és kísérhetik egyéb tünetek is, például hányás. A szédülés érzés leggyakoribb formája, a benignus paroxizmális pozícionális vertigo (BPPV).

Mi a vertigo?

A BPPV a benignus paroxizmális pozícionális vertigo rövidítése. Magyarra úgy fordítható a BPPV, hogy jóindulatú, rohamokban jelentkező, fejhelyzet változással összefüggő forgó szédülés. A BPPV a szédülés leggyakoribb típusa, becslések szerint minden ötödik páciens esetében BPPV kórkép áll fenn, aki vertigo-val (forgó szédüléssel) fordul orvoshoz. A forgó szédülés (vertigo) egy igen ijesztő, gyakran a beteget ágyba kényszerítő, rohamszerűen fellépő tünet. A belső fülben található egyensúlyozásért felelős szerv hosszabb-rövidebb működési zavara áll a hátterében. Közismert formája az úgynevezett tengeri betegség, vagy repülőgépen utazáskor a fel-, és leszálláskor jelentkező rosszullét. E szédülés-formát jellegzetesen hányinger, hányás, izzadás, vérnyomás ingadozás, igen rossz közérzet kíséri. Rendszeres jelentkezése a BPPV kórkép. A BPPV gyakran társul középfülgyulladáshoz, felső légúti hurutos megbetegedésekhez.

Általában a fej helyzetének speciális változásai váltják ki a BPPV tüneteit; leginkább akkor fordul elő a BPPV okozta szédülés érzet, ha felfelé vagy lefelé fordítjuk fejünket, leülünk, lefekszünk vagy amikor megfordulunk az ágyban. A szédülés általában hirtelen lép fel, reggel, vagy éjszaka jelentkezik először. A panaszok általában nem tartanak sokáig és enyhék, kb. 40-50 másodperces rohamok formájában jelentkezik a BPPV. Gyakori azonban a heves, kínzó, intenzív szédüléses epizód is BPPV esetén, ami akár hányingerrel, hányással is járhat.

Bármely életkorban előfordulhat BPPV, de leggyakrabban 50 év felett fordul elő. Érdemes tudni, hogy a BPPV egy jóindulatú betegség, általában nem valamilyen komoly szervi elváltozás miatt jön létre. Habár a BPPV tünetei zavaróak lehetnek, az állapot ritkán súlyos, kivéve, ha növeli az esések esélyét. A BPPV kezelése otthon is megoldható körülbelül 3-4 hét alatt, néhány speciális gyakorlat ismétlésével.

Ha tisztában van azzal, hogy időnként felléphetnek szédüléses tünetei, vagy bármikor elveszítheti az egyensúlyát, a súlyosabb sérülések elkerülése érdekében az alábbiakra fordítson figyelmet:

 • Legyen elővigyázatos a lépcsőn vagy lejtős területen.
 • Kerülje a vezetést.
 • Üljön le azonnal, ne várjon arra, hogy a szédülés magától elmúljon.
 • Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt.
 • Rendszeresen tartsa a kapcsolatot az orvosával.

Ha az ok egyértelmű, használhat otthoni gyógymódokat a szédülés leküzdésére.

A víz egyszerű gyógyszer a szédülésre

A hirtelen fellépő szédülésnek nagyon egyszerű oka is lehet: folyadékhiány. Ha a szervezet nem jut elegendő vízhez, a véráramlás lelassul – ez pedig azt jelenti, hogy az oxigén- és tápanyagellátás korlátozott. Emiatt a súlyos kiszáradás keringési problémákhoz vezethet, amelynek többek között szédülés a következménye. A tünetek ezután egy pohár vízzel enyhíthetők. A kiszáradás megelőzése érdekében igyon legalább két liter vizet (vagy cukor nélkül teát) a nap folyamán.

A csokoládé gyorsan megszünteti a szédülést

Aki gyakran úgy megy el otthonról, hogy nem eszik, és a nap folyamán is rendszertelenül és keveset étkezik, annál mindig legyen csokoládé. Az energiahiány miatt csökkenhet a vércukorszint, ami többek között szédülést is okozhat. Egy darab csokoládé hirtelen javíthatja a tüneteket, mert a cukor közvetlenül a vérbe kerül. Alapvetően minden magas cukortartalmú étel enyhíti a szédülést, pl. csokoládé, glükóz és gyümölcslevek.

Gyömbér szédülés és hányinger ellen

Nem ritka, hogy a szédülést hányinger is kíséri ezeken segíthet a gyömbér, amely mindkét tünetet egyszerre enyhíti, ugyanis serkenti a vérkeringést az agyban, az illóolajok pedig gondoskodnak arról, hogy a gyomorban csökkenjen a hányinger. A gyömbér nyersen fogyasztva a leghatékonyabb. Ehhez egy mogyorónyi darabot hámozunk meg, majd rágjuk meg. Akinek túl csípős az íze, az vízben főzze meg a feldarabolt gyömbérdarabokat, és azt igya meg.

Friss levegő

A szédülés gyakran arra vezethető vissza, hogy a szervezet nem kap elég oxigént, például abból, hogy órákat tölt egy szobában csukott ablak mellett, vagy nem fordít figyelmet a megfelelő lélegzésre. Az egyszerű megoldás: óránként egyszer szellőztesse ki a helyiséget úgy, hogy az ablakot legalább három percig hagyja nyitva, így távozik a használt levegő a szabadba. Még jobb, ha sétálunk a friss levegőn, és tudatosan veszünk néhány mély levegőt. A mozgás és a mély légzés révén a szervezet még jobban felszívja az oxigént, és serkentik a keringést.

Mit tehet még?

 • Kerülje a hirtelen, gyors mozdulatokat – különösen, amikor felkel vagy megfordul az ágyban. 
 • Mivel a szomjúságérzet az életkor előrehaladtával csökken, az idősek folyadékpótlási rendje hasznos a kiszáradás miatti szédülés megelőzésére
 • A napi váltózuhany hatékony gyógymód az alacsony vérnyomás okozta szédülésre, mert a hideg és meleg víz közötti váltás serkenti a keringést.

Mikor forduljon orvoshoz?

Azonnal forduljon orvoshoz, ha megmagyarázhatatlan szédüléses rosszulléte van. Hívja a 112-t és kérjen mentőt, ha súlyos szédüléses rosszullétet tapasztal! Keresse fel orvosát abban az esetben is, ha a szédülés az alábbi tünetek valamelyikével egyszerre jelentkezik:

 • súlyos, korábban nem tapasztalt fejfájás;
 • eszméletvesztés;
 • zsibbadás;
 • mellkasi fájdalom;
 • szapora vagy lassú pulzus;
 • járási nehézségek;
 • homályos látás, hallásvesztés, beszédzavar.

A szédülés okai

A szédülés leggyakoribb kiváltó oka a gyors irányváltoztatás: hullámvasúton vagy körhintázás után, esetleg hajó- vagy repülőút során. A szédülés ilyenkor a fül receptorait érő ingerek miatt alakul ki, és természetes jelenség. Ha a szédülés megmagyarázhatatlanul, külső ok nélkül jelentkezik, valószínűleg orvosi vizsgálatra van szükség. Ilyenkor a vertigo okaként idegrendszeri probléma állhat, gyakran kísérik egyéb idegrendszeri tünetek is (pl. járási bizonytalanság, testtartási zavar, hányinger, fülzúgás, nystagmus).

Ezek a gyakori, szédülés hátterében meghúzódó okok:

 • fejsérülés,
 • labirintusfertőzés,
 • gyógyszermellékhatás,
 • Ménière-betegség,
 • stressz, szorongás,
 • az agy vérellátási zavara.

Ritkább esetben a szédülés súlyos neurológiai betegség tünete is lehet:

 • szklerózis multiplex,
 • migrén,
 • agydaganat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

1,5 hete kezdődött egy szédüléses, fülzúgásos tünetem, mitől lehet? Az orvos válaszol

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szédülés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához