Ezeket látta már?

Hüvelykujj-tenyér teszt: életveszélyes elváltozásra utalhat, ha ezt látja a kezén

aorta aneurizma, aortatágulat, aneurizmabetegség, aorta, trombózis, érelmeszesedés,

Emelje a kezét maga elé, és amennyire csak tudja, nyújtsa keresztbe a hüvelykujját a tenyere előtt - amit lát, lehet, hogy életveszélyes elváltozásra hívja fel a figyelmet.

Az American Journal of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy egyszerű, otthon is elvégezhető teszt évente több ezer ember figyelmét segíthet felhívni egy jellemzően rejtőzködő betegségre, az aorta aneurizmára. Az aorta anueurizmával kapcsolatos legnagyobb kihívás a diagnózis felállítása, még mielőtt megrepedne a tágulat. Legtöbbször véletlenül, rutinvizsgálat során veszik észre az eltérést.

Az aorta aneurizmát nehéz előre észlelni az orvosok szerint

" Az aneurizmabetegség legnagyobb problémája az érintett egyének felismerése az általános populáción belül, mielőtt az aneurizma felszakadna" - mondta Dr. John A. Elefteriades , a Yale sebészeti professzora, a Yale New Haven Kórház Aorta Intézetének emeritus igazgatója.

Az aorta aneurizma az aortán megjelenő tágulat, amelynek maximális átmérője az ép ér 150%-át meghaladja. Az aorta aneurizma bárhol előfordulhat az aortán, de leggyakrabban az alsó, hasi szakaszán jön létre – ez a hasi aorta aneurizma. Az aorta felső, mellkasi szakaszán létrejövő tágulatot mellkasi aorta aneurizmának nevezik. Az aorta aneurizma alakja lehet orsó alakú (fusiform), illetve zsákszerű (saccularis).

A kórképre legtöbbször véletlenül derül fény

Az aorta aneurizmát legtöbbször csak rutin vizsgálatok (mellkasröntgen, UH-, CT-, MR-vizsgálat) során veszik észre a szakemberek. Az aorta aneurizma szűrésére a magas kockázatú (pl. idős, dohányzó férfiak, veleszületett kötőszöveti betegséggel élők) betegek esetén kerül sor. Az aneurizma diagnózisának felállításában az anamnézis (kórtörténet) felvételét és a tünetek átbeszélését követően számos képalkotó vizsgálat segíti: UH, CT-angiográfia, MR-angiográfia.

Az aorta aneurizma tünetei

Az aneurizma általában nem okoz tüneteket, amíg meg nem reped. Amennyiben mégis jelentkezik valamilyen tünet, az elsősorban attól függ, hogy az elváltozás melyik érszakaszon helyezkedik el, illetve milyen mértékű.

A hasi aneurizma tünetei:

  • hátfájdalom;
  • mély, hasi fájdalom;
  • lüktető érzés a köldök közelében (főként sovány beteg esetén). 

A mellkasi aneurizma tünetei:

  • mellkasi (hátba is sugárzó) fájdalom;
  • nyelési nehézség;
  • nehézlégzés
  • köhögés vagy rekedtség.

Ha az aneurizma fala meghasad, az erős, heveny (akut) fájdalmat és vérnyomásesést okozhat, illetve a belső vérzés miatt a betegnél keringési elégtelenség léphet fel.

A korai felismerésben a rizikófaktorok ismerete is segíthet

Az aorta aneurizmát teljes mértékben nem lehet megelőzni, de kialakulásának esélye csökkenthető, illetve a növekedése megakadályozható a vérnyomás normalizálásával, az érelmeszesedés megelőzésével és romlásának lassításával. Ez elsősorban életmódváltoztatással érhető el.

Hüvelykujj-tenyér teszt otthon

A teszt elvégzéséhez emelje maga elé a kezét úgy, hogy lássa a kézhátát. A hüvelykujját nyújtsa keresztbe a tenyerén amennyire csak tudja. Akkor tekinthető pozitívnak az otthoni teszt, ha a hüvelykujja túllóg a keze szélén. A jelenség ugyanis ízületi lazaságot, kötőszöveti betegséget jelezhet, ami az egész testet, így az aortát is érintheti.

Az aorta aneurizma illusztrációja és a hüvelykujj-tenyér teszt bemutatása. Az aorta aneurizma illusztrációja és a hüvelykujj-tenyér teszt bemutatása. Forrás: news.yale.edu

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták: ez a teszt természetesen nem alkalmas diagnózisra, a pozitív teszt nem igazolja az aorta aneurizma meglétét, pánikra tehát semmi ok, mégis fontos előjel lehet. Az aortatágulattal élő betegek többségénél nem pozitív a teszt, ám azoknál akiknél az, nagyobb valószínűséggel van jelen az egészségügyi probléma.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vakbélgyulladás: így állípítható tapintással a hasi fájdalom oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

érelmeszesedés

Forrás: egeszsegkalauz.hu