Ezeket látta már?

Magas a pulzusom, 2 nap alatt 5 órát aludtam, mit tegyek? Az orvos válaszol

magas pulzus, álmatlanság, szorongás, stressz

További tünetek még fogyás, fejfájás, visszatérő hasmenés, ingerlékenység, szorongás, fáradékonyság.

A Vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"32 éves nő vagyok, alapbetegségem nincs. Tüneteim visszatérő magas pulzus. Vasárnap óta viszont nem tudok elaludni, 2 nap alatt aludtam 5 órát, pulzusom magas volt. Ekg, teljes vèrkép, vérnyomás, szívultrahang rendben. További tünetek még fogyás, fejfájás, visszatérő hasmenés, ingerlékenység, szorongás, fáradékonyság. Nagyobb stressz nincs az életemben, rendszeresen sportolok és van egy 2 éves kisfiam. Háziorvostól kaptam pulzuscsökkentőt, valamint frontint, ami segít elaludni, de azért ezt hosszútávon nem igazán szeretném szedni. Milyen irányban lenne érdemes elindulni a kivizsgálásokkal?"

Az orvos válasza:

"Kedves Kérdező, ha a kardiológiai vizsgálatai komplettek, kardiológiai megítélés szerint akár Holter EKG-t is beelértve, és a pajzsmirigy vizsgálatok is rendben vannak, belgyógyász vagy endokrinológus szakrendelés véleményezte, akkor tudni kell, hogy maga a szorongás is kiválthat tachycardiát. Ez rendezett élethelyzet esetén is előfordulhat. A gyógyszereit a kivizsgálás alatt érdemes szedni, mert az orvos számára az is informatív, hogy milyen mértékben befolyásolja a tüneteket."

Magas pulzusszám csökkentése természetesen

Fontos, ha a magas pulzus hátterében valamilyen betegség áll, akkor pontosan kövesse az orvos által előírt terápiát, és rendszeresen járjon ellenőrzésre. Egyébként a szív egészségének jót tesz a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, és a normális testsúly fenntartása. Ezeken kívül a pulzusszám az alábbi módszerekkel is csökkenthető:

  1. Csökkentse a stresszt! A túl sok stressz ugyanis a pulzus emelkedéséhez vezethet. A szorongást jól oldja például a jóga.
  2. Igyon kevesebb kávét és energiaitalt! A túl sok koffein, taurin fogyasztása növelheti a szívritmust.
  3. Mérsékelje az alkoholfogyasztást! A nőknek naponta legfeljebb egy alkoholos italt, míg a férfiaknak naponta legfeljebb kettőt érdemes inniuk.
  4. Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás megnöveli a pulzusszámot, és a leszokás segíthet a csökkentésében.
  5. Legyen tisztában a gyógyszerek mellékhatásaival! Egyes béta-blokkolók emelhetik a pulzust.
  6. Figyeljen oda az alvásra! Az alvási apnoéval, amely alvás közben légzéskimaradásokat okozhat, és hatással lehet a szívritmusra is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért van veszélyben az, akinek alacsony a vérnyomása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alacsony vérnyomás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához