Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása, és nem csökkenti a gyógyszer? Ez lehet az oka

magas vérnyomás csökkentése gyógyszer kezelés hipertónia, életmód

Mi lehet az oka annak, hogy bizonyos esetekben az orvos által rendelt gyógyszeres kezelés sem viszi lejjebb a magas vérnyomást?

Miért fontos a rendelésnek megfelelően szedni a gyógyszereket, mi az úgynevezett túlkezelés, mikor beszélünk másodlagos hipertóniáról? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont szakorvosa.

Minek érdemes utánajárni a kardiológiai vizsgálaton?

Előfordulhat olyan helyzet, amikor a magas vérnyomással kezelt beteg azt tapasztalja, hogy hiába szedi a gyógyszereket, nem csökkennek a vérnyomás értékei. A gyógyszer rezisztens hipertónia tulajdonképpen azt az állapotot jelöli, amikor a magas vérnyomássem az életmódváltás, sem legalább 3 gyógyszer (melyek közül az egyik diuretikum) maximális tolerálható adagja ellenére sem csökken.

"Ez egy nagy körültekintést igénylő állapot, amelynél alaposan körbe kell járni, mi állhat a háttérben" – hangsúlyozza Jenei doktor.

"Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, először azt kell megtudni, valóban az előírtaknak megfelelően szedi-e a gyógyszereit a páciens. Hiszen, ha nem rendszeresen, vagy nem megfelelő adagban veszi be a gyógyszereit a beteg, elmaradhat a javulás. Természetesen annak is utána kell járni, megfelelő-e a rendelt gyógyszeradag, vagy esetleg nem merül-e fel a túlkezelés lehetősége. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a túl nagy mennyiségű gyógyszer súlyos vérnyomásesést okoz, amire válaszul a vérnyomás szabályozásáért felelős mechanizmusok túlkompenzálnak, és vérnyomás kiugrásokat okoznak. Ehhez adódhat még a beteg egyre fokozódó stresszes állapota, ami többek között a "sikertelen kezelés" miatt jön létre. Ezek a lehetőségek mindig előfordulhatnak a magas vérnyomás betegség kezelésében, hiszen a gyógyszerbeállítás tulajdonképpen egy folyamat, nem lehet csupán egyetlen viziten egy életre szóló kezelést meghatározni. Ezért is elengedhetetlen a rendszeres kontroll vizsgálat."

Mit jelent a másodlagos magas vérnyomás?

Ha a fenti lehetőségeket körbejárta a kardiológus, és nem találta meg a gyógyszer rezisztens magas vérnyomás okát, elkezdi megvizsgálni a másodlagos magas vérnyomás lehetőségét. A másodlagos magas vérnyomás azt jelenti, hogy egy elsődleges betegség következményeként alakul ki a hipertónia.

Többek közt ilyen okok állhatnak a háttérben

  • Fennálló szív-érrendszeri betegségek és/vagy cukorbetegség.
  • Probléma azon hormonok működésével, amelyek ellenőrzik, kontroll alatt tartják a vérnyomást.
  • Veseartéria szűkület, ami miatt kevesebb vér áramlik a vesékben, így azok úgy érzékelik, mintha a vérnyomás alacsony lenne. Ezért egy renin nevű hormon szabadul fel, majd fokozódik az érösszehúzó és a vesében vizet és sót visszatartó anyagok aktivitása, amely okok elvezetnek a vérnyomás emelkedésig.
  • Alvászavarok, különösen az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás. (Ennél az alvászavarnál a páciens álmában egy ideig nem vesz levegőt, majd levegőért kapkodva ébred, éjszakánként akár többször is.)
  • Elhízás, alkoholizmus vagy más, olyan anyagok fogyasztása, amelyek megemelik a vérnyomást.

Hogyan lehet kezelni a rezisztens magas vérnyomást?

Elsősorban meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban mindig emelkedett-e a vérnyomás, ehhez azonban nem elég néhány otthoni és orvosi mérés. Ilyenkor lehet nagyon hasznos eszköz az ABPM, vagyis a 24 órás vérnyomás monitorozás. Ha kiderül, hogy valóban rezisztens hipertóniáról van szó, és esetleg diagnosztizálunk egy elsődleges betegséget, ami okozza, elsősorban azt kell kezelni. Ha nem erről van szó, és valódi terápia rezisztens hipertóniát állapítunk meg, annak gyógyszeres kezelése összetett feladat. Ilyenkor több - legalább három - hatástani csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő megfelelő kombinációját rendelhetjük el, figyelembe véve a páciens egyedi adottságait és a célértékeket – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.

A magas vérnyomás kezelése életmód orvoslással

A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett természetesen az életmódban is érdemes változásokat bevezetni, optimális esetben szakértői – kardiológusi, dietetikusi, mozgásterapeutai - segítséggel. Legfontosabb a kiegyensúlyozott, sószegény étrend, a korlátozott alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly kialakítása és a stressz kezelése. Ha mindezek mellé a rendszeres kardiológiai kontroll is csatlakozik, jó eséllyel elérhetők a kitűzött célértékek a vérnyomásban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel vagy este jobb szedni a vérnyomáscsökkentő gyógyszert?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához