Ezeket látta már?

HERPANGINA B08.5 ICD-11: 1F05.1 (HÓLYAGOS TOROKGYULLADÁS)

Herpangina: oka, tünetei, szövődménye és kezelése

herpangina, oka, tünetei, szövődménye, kezelése, enterovírusok, vírus, fertőzés

A herpangina vírusos eredetű, lázzal és torokfájással járó, gyakori gyerekbetegség. Miután átestek rajta, a gyerekeknél védettség alakul ki, ezért felnőtteknél jóval ritkább. A herpangina kezelése a tünetek enyhítését célozza, a betegség néhány napon belül általában magától is elmúlik.

A herpangina oka és kialakulása

A herpangina okozói az enterovírusok családjába tartozó mikrobák, leggyakrabban a Coxsackie-vírus A és B különböző típusai. Jóval ritkábban az Enterovirus 71 (EV-A71) is okozhatja a betegséget, ez nemcsak súlyosabb tünetekkel, de súlyosabb szövődményekkel is jár. Az Enterovirus 71 és a vele összefüggő súlyos betegségek Ázsia bizonyos részein okozhattak kisebb-nagyobb járványokat. Az Természetesen más vírusok is okozhatják a betegséget, ezt azonban csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani.

Herpangina: a betegség főleg óvodáskorban jelentkezik, hurutos tünetekkel jár, és magától gyógyul. Herpangina: a betegség főleg óvodáskorban jelentkezik, hurutos tünetekkel jár, és magától gyógyul. Forrás: Shutterstork.com

A herpangina cseppfertőzéssel, vagyis tüsszentéssel vagy köhögéssel, vagy fertőzött széklettel (fekális-orális úton) terjed. A betegséget okozó vírusok a gazdatesten kívül is képesek hosszabb ideig életben maradni, vagyis a szennyezett tárgyakról, felületekről, játékokról is a szervezetbe kerülhetnek.

A herpangina ritkán jelentkezik felnőtteknél, mert a betegségen átesetteknél védettség alakulhat ki. Ugyanakkor kutatások szerint a felnőttek az enterovírusok tünetmentes hordozói is lehetnek, így ők is továbbadhatják a fertőzést a gyerekeknek, akár úgy is, hogy ők maguk nem betegszenek meg.

Epidemiológia

A herpangina nagyon gyakori megbetegedés. A betegek többsége 6 éven aluli. A két nem egyforma arányban lehet érintett.

A legtöbb herpanginás megbetegedés (más enterovírus-fertőzésekhez hasonlóan) a melegebb hónapokban, késő tavasztól kora őszig fordul elő. Közösségben (bölcsődékben, óvodákban) jobban terjed.

Kiket érinthet a herpangina?

A herpangina tipikus gyermekbetegség, főként a 3-10 év közötti korosztályba tartozókat érinti. A kamaszoknál, illetve a felnőtteknél jóval ritkább a herpangina, elsősorban azért, mert ha gyermekkorban átesik rajta valaki, akkor az védettséget nyújt a további megbetegedések ellen. Természetesen, ez a védettség csak arra a vírusra vonatkozik, mely az első betegséget okozta.

A herpangina betegségnél a mandulákon és környékükön, gombostűfejnyi, lobos udvarral övezett sárgás hólyagocskák láthatók. A herpangina betegségnél a mandulákon és környékükön, gombostűfejnyi, lobos udvarral övezett sárgás hólyagocskák láthatók. Forrás: Shutterstork.com

Mivel a herpangina erősen fertőző betegség, kisgyermekek körében gyorsan terjed, rendkívül fontos, hogy betegség (vagy annak gyanúja esetén) az érintettet el kell különíteni (otthon kell tartani)!

A herpangina tünetei

A herpangina lappangási ideje nagyon változatos, akár 2-10 nap is lehet. Az átlagos lappangási idő 3-5 nap. A betegség ebben az időszakban lehet a legfertőzőbb, annak ellenére, hogy ilyenkor a beteg még nem mutat tüneteket. Érdemes tudni, hogy a vírusok még akár 1-2 hónappal a gyógyulást követően is kimutathatók a beteg szervezetében (a felső légutakban, illetve a székletben), vagyis nem lehet kizárni, hogy még akkor is képes átadni a fertőzést másoknak.

Olvasson tovább! Ezek a herpangina tünetei!

Az enterovírus-fertőzések mintegy 50 százaléka nem jár együtt tünetekkel. A herpangina lehetséges tünetei igen változatosak lehetnek, függően attól a vírustörzstől, mely a betegséget okozza. A tünetek nagyon hasonlóak a felnőtteknél és a gyermekeknél, ugyanakkor a 6 éven aluli gyerekeknél súlyosabbak lehetnek:

 • általános rosszullét, letargia és gyengeség
 • magas láz (akár 40 fokos is lehet)
 • torokfájás
 • a lágy szájpadláson, a garatban kialakuló fehér vagy szürkés színű, piros körvonalú hólyagok, fekélyes sebecskék
 • nyelési fájdalmak
 • étvágytalanság
 • fejfájás, hátfájás vagy nyakfájás
 • hányinger és hányás
 • duzzadt nyaki nyirokcsomók
 • kisbabák esetén sírósság, nyűgösség, étvágytalanság, fokozott nyáladzás

A herpangina diagosztizálása

A betegséget általában a klinikai tünetek alapján diagnosztizálják.

A betegséget okozó vírus pontos meghatározása laboratóriumban történik (garatból vett mintából, székletmintából), de erre a legtöbb esetben nincs szükség.

Orvosnál a hólyagos torokgyulladással

Segítheti a betegség diagnosztizálását, a megfelelő terápia megválasztását, ha feljegyezzük és az orvossal megosztjuk a megfelelő információkat:

 • Van vagy volt-e a betegnek magas láza?
 • Volt, vagy lehetett kapcsolata a betegnek diagnosztizált herpanginás esettel? Tudunk-e herpanginás járványról azokban a közösségekben, melyekbe a beteg megfordulhatott?
A herpangina jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, torok,-nyak-, has- végtag(izom) fájdalom. A láz olykor 38-40 C közötti, néha csak hőemelkedés jelentkezik, 2-4 nap alatt megszünik, a fekély egy hétig észlelhető. A herpangina jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, torok,-nyak-, has- végtag(izom) fájdalom. A láz olykor 38-40 C közötti, néha csak hőemelkedés jelentkezik, 2-4 nap alatt megszünik, a fekély egy hétig észlelhető. Forrás: Shutterstork.com

A herpangina lefolyása és kimenetele

A betegség általában hirtelen kezdődik, magas lázzal, torokfájással, fejfájással és gyengeséggel. A lázas állapot 2-4 napig is tarthat. Egy-két napon belül megjelennek a lágy szájpadláson, illetve a garatban, a manduláknál az apró, 2-4 mm nagyságú, fehér vagy szürke, piros körvonalú hólyagocskák. A hólyagok száma 2 és 20 között is lehet, de ez nem utal a betegség súlyosságára. A hólyagokból rövid időn belül apró, fekélyes sebek lehetnek, melyek általában egy héten belül meggyógyulnak.

Vészhelyzet herpangina esetén

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a beteg:

 • 3-4 napnál hosszabb ideig lázas, a láza magas és nem csillapodó
 • több napon keresztül hányt, hasmenése volt és nem ivott elegendő folyadékot
 • szokatlanul bágyadt, aluszékony
 • erős fejfájásra, nyaki merevségre panaszkodik
 • izomgörcsöket, izomrángást, izomgyengeséget tapasztal
 • zsibbadást, bizsergést, bénultságot tapasztal
 • viselkedése megváltozik, zavarodott lesz

A herpangina lehetséges szövődményei

A herpangina enyhe lefolyású betegség. A legveszélyesebb szövődmény a nyelési fájdalom és az étvágytalanság miatt bekövetkező kiszáradás lehet.

Nagyon ritkán a herpangina az Enterovirus 71 nevű kórokozóval is összefüggésbe hozható. Ez a vírus agyhártya- és agyvelőgyulladást, bénulást, görcsöket és más súlyos problémákat is okozhat.

Annak ellenére, hogy a herpangina felnőtteknél sem számít komoly betegségnek, a várandós kismamákra fokozottan veszélyesek lehetnek az ezt okozó vírusok, és alacsony születési súlyt vagy koraszülést is okozhatnak.

A herpangina kezelési lehetőségei

A herpangina enyhe lefolyású, ún. önkorlátozó betegség, nincs ellene specifikus gyógymód és erre nincs is szükség. Mivel vírus okozza, az antibiotikum szedése nemcsak felesleges és hatástalan, de kifejezetten káros is lehet!

A herpangina kezelése elsősorban a kellemetlen tünetek enyhítését célozza. Fontos lehet a láz- és fájdalomcsillapítás, valamint a folyadékpótlás. A torokban kialakuló hólyagok, sebek és a velük összefüggő fájdalom ellen helyileg alkalmazható készítményeket ajánlanak.

A herpangina megelőzése

A Coxsackie-vírusok ellen jelenleg még nincs védőoltás, az enterovírusok bizonyos típusai (így az enterovirus 71) ellen azonban Kínában már létezik vakcina.

A herpangina megelőzésénél kiemelten fontos a rendszeres kézmosás, elsősorban azért, mert a betegség a lappangási idő alatt, tünetek nélkül is fertőz! Köhögéskor, tüsszentéskor tegyük az arcunk elé a könyökhajlatunkat vagy egy zsebkendőt.

A gyakran megérintett felületeket, tárgyakat vagy játékokat rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük.

Mit tehetünk otthon herpangina esetén?

 • Nagyon fontos betartani az orvos által javasolt elkülönülést! A beteg ne menjen közösségbe!
 • Fontos a pihenés, az ágynyugalom, a beteg szobájának rendszeres szellőztetése és takarítása, fertőtlenítése.
 • A beteg igyon minél több folyadékot!
 • Kínáljunk olyan ételeket, italokat, melyeket a beteg szívesen fogyaszt.
 • A torokfájdalmakat a lehűtött ételek, italok is enyhíthetik.
 • Kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek irritálhatják a sebes torkot, például a csípős, fűszeres fogásokat, a savas gyümölcsöket és gyümölcsleveket! A túlságosan „durva”, érdes felületű ételek (rántott hús, pirítós, chips) sem ajánlottak.
 • A fájdalmakat enyhítheti, a gyógyulást gyorsíthatja a langyos, sós vizes öblögetés.

GYAKORI KÉRDÉSEK A HERPANGINÁVAL KAPCSOLATBAN

Okozhat-e a herpangina bőrtüneteket, kiütéseket?

A herpangina tüneteire nem jellemzők a kiütések, de más, hasonló betegségekre (pl. kanyaróra, száj-kéz-láb fertőzésre) igen.

Ajakherpesz után kialakulhat herpangina is?

Bár a herpesz és a herpangina hasonló hangzású szavak (mindkettő görög eredetű), virológiai szempontból nincs közük egymáshoz, más kórokozó áll a megjelenésük hátterében. Ugyanakkor a herpeszvírusok is okozhatnak szájüregi tüneteket! Azt is érdemes észben tartani, hogy az ajakherpesz gyakran lázas betegség után újul ki, így valószínűbb, hogy éppen herpangina után jelennek meg az ajaknál a kellemetlen hólyagok.

Herpeszvírus okozta fertőzések: ez a tünete, lefolyása és kezelése

Elkaphatjuk-e a herpanginát kutyától, macskától?

A herpanginát okozó vírusok csak az embert fertőzik meg.

Öblögethetünk-e alkohollal, alkoholos szájvízzel herpangina esetén?

Az alkohol és az alkoholos szájvíz alkalmazása nem ajánlott. Az alkohol szárító, irritáló hatású, így fokozhatja a fájdalmakat és a kellemetlen tüneteket. (Arról nem is beszélve, hogy a herpangina nagyon sokszor kisgyermekeknél alakul ki, náluk pedig kifejezetten tilos az alkohol!)

Hírek, tudományos érdekességek a herpangiával kapcsolatban

Egy japán kutatás szerint a COVID-19 világjárvány, és a pandémiával kapcsolatos egészségügyi intézkedések egyik eredménye, hogy jó néhány gyakori gyermekbetegség, így a herpangina is ritkább lett, a 2020-as évben a diagnosztizált esetek száma jelentős mértékben csökkent a korábbi évekkel összehasonlítva. A szakemberek szerint ennek fő oka egyrészt az iskolabezárásokban, másrészt a szigorúbb higiéniás szabályokban (maszkviselés, gyakori kézmosás, fertőtlenítés) keresendő.

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/218502-overview

MedicineNet https://www.medicinenet.com/herpangina_symptoms_and_signs/symptoms.htm

Healthline https://www.healthline.com/health/herpangina

Diagnosis and treatment of herpangina: Chinese expert consensus, World Journal of Pediatrics, 2020. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12519-019-00277-9

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Forrás: egeszsegkalauz.hu