Ezeket látta már?

Kiszáradás (dehidráció)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A kiszáradást az eredményezi, hogy a szervezet elveszíti folyadék- illetve víztartalmának egy részét. Ha komolyabb kiszáradásról van szó, rendkívül fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon!

A kiszáradás (dehidráció) tünetei

Csecsemőknél a kutacs (a fejtetőn lévő lágy rész) bemélyedése.Beesett szemek.A bőr rugalmatlansága (ha kicsit megcsípjük a bőrt, lassan veszi fel eredeti állapotát).Szomjúság, száraz ajkak vagy nyelv.Kevés vizelet.

A kiszáradás (dehidráció) esetleges komplikációi

Vesekárosodás.Sokk (a vérkeringési rendszer összeomlása).Halál.

A kiszáradás (dehidráció) kiváltó okai

Súlyos hasmenés vagy hányás.Komoly napszúrás.

Mit tehet Ön kiszáradás (dehidráció) esetén

Igyon bőségesen folyadékot (alkoholt ne)!Vegyen be szájon át alkalmazható hidratáló sót (adjon vizet egy zacskó előre összeállított, életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó sóhoz)!Ha csecsemőknél vagy kisgyermekeknél áll fenn a kiszáradás, azonnal forduljon orvoshoz, illetve akkor is, ha nagyobb gyermek vagy felnőtt a gyakori hányás miatt nem képes eleget inni, vagy a folyadékot szervezetében tartani!Azonnal menjen el az orvosi ügyeletre, ha a sokk jelei jelentkeznének: sápadtság, hideg verejtékezés, nyirkos bőr, gyors légzés, gyors pulzus, szédülés vagy eszméletvesztés!

Mit tehet az orvos kiszáradás (dehidráció) esetén

Megállapítja a betegséget, és megfelelő módon kezeli.Hányáscsökkentő injekciót ad be, ha szükséges.Kórházi beutalót ad, hogy szükség esetén intravénás folyadékot kapjon a beteg.

A kiszáradás (dehidráció) megelőzése

Hasmenés esetén igyon nagyon sok folyadékot$Hányás esetén a hányási rohamok között kortyolgasson pár kortyot!Napozás közben ne feledkezzen meg a bőséges folyadékfogyasztásról!

Forrás: EgészségKalauz