Ezeket látta már?

Menstruációs fájdalmak

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Menstruációs görcsök és fájdalmakA menstruációs görcsök, fájdalmak gyakran előforduló panasznak számítanak fiatal lányoknál-asszonyoknál, akik még nem szültek. Bár a fájdalom komoly mértékű lehet, az okok és a következmények nem komolyak. Mindazonáltal a menstruációs fájdalmakat el kell különíteni a valódi betegségre visszavezethető hasi fájdalmaktól, pl. a vakbélgyulladástól vagy a méhen kívüli terhességtől.

A menstruációs fájdalmak tünetei

A panaszok rendszerint a menstruáció első napján kezdődnek, egy ideig fokozódnak, majd 1-2 nap múlva alábbhagynak.Tompa fájdalom a hát/has alsó részén.Görcsszerű, kólikás fájdalom (amely hullámokban jelentkezik).Néha hányinger/hányás.Egyes esetekben fejfájás.

A menstruációs fájdalmak kiváltó okai

A fájdalom közvetlen kiváltó okát a méhizomzat görcsös összehúzódása jelenti, amely általában -de nem mindig- ártalmatlan jelenség.Azok a fájdalmas menstruációk, melyek a kamaszkori első havivérzéstől sok éven át visszatérnek, feltehetően hormonális eredetűek és szervi elváltozások ritkán állnak a háttérben. Ez a fajta fájdalom általában 16-25 év között a legrosszabb, amikor a hölgyek rendszerint még nem szülnek. A megelőző fájdalmatlan időszakot követő fájdalmas menstruáció gyakoribb okai:Endometriózis (méhnyálkahártya szigetek megjelenése számukra szokatlan helyeken). Ezek a nyálkahártya-darabok úgy viselkednek mint a normális méhnyálkahártya, ezért a havivérzés idején megduzzadnak és véreznek, amely viszont fájdalmat okozhat. Fibrózis (jóindulatú méhdaganat). A méhizomzat összehúzódása nyomhatja a fibrózisos szövetet, amely fájdalomhoz vezet.Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a méh megpróbál eltávolítani.A nemi szervek gyulladásos betegsége, fertőzése.Hormonális egyensúlyzavar.

Mit tehet Ön menstruációs fájdalmak esetén

Helyezzen meleg palackot/meleg vizes törölközőt a fájdalmas területre.Vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót a szokott dózisban a fájdalom jelentkezésének kezdetétől!Vegyen be orvos által javasolt görcsoldót!Menjen el orvosához, ha a fájdalom jellege az addigiakhoz képest megváltozott/ tűrhetetlenné vált, ill. láz/hüvelyi váladék/komoly mértékű vérzés kíséri!

Mit tehet az orvos menstruációs fájdalmak esetén

Kizárja az alhasi fájdalom komoly okait.Azonosítja az okot és megfelelő terápiába kezd.Erős fájdalomcsillapítót ír fel, ill. görcsoldót ajánl.Ha a diagnózisban szerepel, kezeli az endometriózist, vagy a nemi szervek gyulladásait.

Forrás: EgészségKalauz