Ezeket látta már?

VÉRES KÖPET R04.2 ICD-11: MD22 (HEMOPTYSIS) VÉRES KÖPETÜRÍTÉS

Véres köpet: okai, tünete és kezelése

véres köpet, véres köpetürítés, oka, tünetei, kezelése, hemoptysis, felköhögés, tüdőbetegség, szív

A véres köpetürítés tulajdonképpen vér vagy vérrel kevert váladék felköhögése. Sok súlyos, időnként életveszélyes betegségre utaló tünet.

A véres köpet oka és kialakulása

A véres köpetürítés vér vagy vérrel kevert váladék felköhögését jelenti. Ez a véres váladék az alsó légutak – a légcső, a hörgők, a tüdő – vérzésére utal. Kiváltó oka sokféle betegség, fertőzés, sőt akár sérülés is lehet. Ezek súlyossága rendkívül széles skálán mozoghat, a viszonylag könnyen gyógyíthatótól az életveszélyesig.

A véres köpetürítés kialakulása három fő okra vezethető vissza:

 1. az alsó légutakat ellátó vérerek vérnyomásának megemelkedésére,
 2. az alsó légutakat ellátó vérerek sérülésére vagy roncsolódására,
 3. illetve véralvadási zavarokra.

Az alsó légutakra, elsősorban a tüdőre jellemző, hogy kettős vérellátással rendelkezik, a vérzés mindkettőből eredhet, vagyis a pulmonális és a bronchiális erek egyaránt érintettek lehetnek.

Leggyakrabban a tüdő szövetét, vagy érrendszerét érintő elváltozásai állhatnak a véres köpet hátterében, de számos más betegség is okozhatja. Leggyakrabban a tüdő szövetét, vagy érrendszerét érintő elváltozásai állhatnak a véres köpet hátterében, de számos más betegség is okozhatja. Forrás: Shutterstork.com

Mi okozhat véres köpetürítést?

A véres köpetürítés oka számos betegség lehet, ezek közül néhány teljesen hétköznapinak tekinthető, mások viszont rendkívül súlyosak, életveszélyesek. Okozhat véres köpetürítést többek között:

COPD: a tüdő fele is elveszhet, mire észreveszik - olvasson tovább!

A véres köpetürítést felerősíthetik a véralvadást gátló gyógyszerek, sőt időnként előfordulhat az is, hogy ezen gyógyszerek túlzásba vitt alkalmazása okozza a tüneteket.

A becslések szerint az esetek 25-30 százalékában nem meghatározható a véres köpetürítés eredete.

Epidemiológia

A véres köpetürítés minden életkorban előfordulhat, ám az egyes korosztályokban a véres köpetürítést kiváltó ok nagyon eltérő lehet. A gyermekek körében gyakoribb például, hogy a légutakba kerülő idegen test okozza a tüneteket, míg az idősebbeknél sokkal gyakoribb, hogy daganatos betegségekre vagy fertőzésekre vezethető ez vissza.

Bár a véres köpetürítés mindkét nemet érintheti, a férfiaknál gyakrabban fordul elő, 100 betegből 60-65 férfi.

A véres köpetm köhögés leggyakoribb okai a tüdő szövetében vagy érhálózatában történő elváltozások. A hemoptoét (véres, habos köpet) leggyakrabban tuberkulózis okozza, de megjelenhet tüdőgyulladás, tüdőembólia, ritkábban pedig tüdőtályog, cisztás fibrózis esetén. A véres köpetm köhögés leggyakoribb okai a tüdő szövetében vagy érhálózatában történő elváltozások. A hemoptoét (véres, habos köpet) leggyakrabban tuberkulózis okozza, de megjelenhet tüdőgyulladás, tüdőembólia, ritkábban pedig tüdőtályog, cisztás fibrózis esetén. Forrás: Shutterstork.com

Kit érinthet a véres köpetürítés?

A véres köpetürítés különösen gyakori lehet a tüdő daganatos megbetegedéseinél, gyakran ez az egyik első, figyelmeztető (és meglehetősen ijesztő) tünete a tumornak.

Nagyobb az esélye a véres köpetürítésnek:

 • férfiaknál
 • 40 év felettieknél
 • azoknál, akik dohányoznak

A véres köpet tünetei és jelei

A véres köpetürítés a legtöbb esetben könnyen felismerhető: köhögéskor vér vagy vérrel kevert váladék ürül a légutakból. A vér általában élénk színű, habos (a nagyon sötét színű vér általában nem a légutakból, hanem az emésztőrendszerből eredeztethető).

Bár a véres köpetürítés vagy a vér felköhögése rendkívül ijesztő tünet lehet, a véres köpet mennyisége általában minimális. Ezt azonban a laikus számára nehéz megbecsülni, sőt a szakemberek sem tudják ezt minden esetben pontosan mérni, így a legtöbbször becslésekre hagyatkoznak, esetenként speciális, mérőskálával ellátott edény használhatnak.

A véres köpetürítés a távozó vér mennyiséges alapján négy csoportba osztható:

 1. az enyhe mértékűnél 24 órán belül 20 ml-nél kevesebb,
 2. közepesnél 24 óra alatt 20 és 200 ml közötti,
 3. közepesen súlyosnál 200-600 ml közötti,
 4. nagyon súlyosnál pedig 24 órán belül 600 ml-nél is több vér távozhat.

Szerencsére, a legsúlyosabb esetek ritkák, a véres köpetürítéses esetek nagyjából 10 százalékára jellemzők.

Nem csak megbetegedés állhat a véres köpet hátterében: külső behatás, vagy akár a vérnyomás kiugrások miatt megjelenő alsó légúti vérzés is okozhatja. Nem csak megbetegedés állhat a véres köpet hátterében: külső behatás, vagy akár a vérnyomás kiugrások miatt megjelenő alsó légúti vérzés is okozhatja. Forrás: Shutterstork.com

A különböző kiváltó betegségek esetén a véres köpetürítés más-más jellemzőkkel jelentkezhet. Előfordulhat, hogy a felköhögött váladék vérrel pettyezett vagy csíkozott, de az is, hogy váladék szinte nem is vehető észre, szinte „tiszta” vért köhög fel a beteg. A vér lehet friss (vagy annak tűnő), de alvadt darabokat is tartalmazhat.

A véres köpetürítés nem minden esetben akadályozza a légzést!

A véres köpetürítés diagnosztizálása

A hemoptysis általában önmagában is könnyen felismerhető tünet. Ugyanakkor a kiváltó ok megtalálása nem minden esetben egyszerű feladat. Nemcsak fertőző betegségek szűrésére lehet szükség, de a tüdő képalkotó vizsgálatokkal való ellenőrzésére (tüdőröntgen, CT-vizsgálat), a hörgők endoszkópos vizsgálatára, daganatos betegség gyanúja esetén biopsziára is so kerülhet. Elengedhetetlen a szív vizsgálata. Ellenőrizhetik a bőrt, sőt az ujjakat is. A bőrön felfedezhető elváltozások véralvadási rendellenességekre, míg körmök deformálódása (ún. dobverő-ujjak, dobverő-körmök megléte) súlyos, krónikus tüdőbetegségekre, vagy szív- és érrendszeri betegségekre utalhat.

A véres köhögés, véres köpetürítés okának kiderítéséhez természetesen laborvizsgálatok is szükségesek, például a fehérvérsejtek számának növekedése gyulladásos betegségekre utalhat, de vérvizsgálattal a véralvadási problémákat is könnyebb azonosítani.

Ez az a véralvadási zavar, ami halálhoz is vezethet - olvasson tovább!

Amennyiben lehetséges, a felköhögött váladékot is megfelelő vizsgálatoknak vethetik alá. A tenyésztéses vizsgálatok során például azonosítható, hogy milyen kórokozó áll a fertőzés háttérében.

Képalkotó vizsgálatok közül, először a mellkas röntgen elvégzése szükséges, ha pontosabb eredmény okán kiegészíthető mellkas CT-vizsgálattal például a tüdőembólia kizárása érdekében. Képalkotó vizsgálatok közül, először a mellkas röntgen elvégzése szükséges, ha pontosabb eredmény okán kiegészíthető mellkas CT-vizsgálattal például a tüdőembólia kizárása érdekében. Forrás: Shutterstork.com

Előfordulhat, hogy bár a beteg úgy véli, véres váladékot köhög fel, azonban a vérzés nem az alsó légutakból, hanem a felső légutakból (pl. az orrüregből) vagy a szájüregből eredeztethető. Az alapos kivizsgálásnál ezen területek ellenőrzésére is ki kell térni.

A becslések szerint az esetek 25-30 százalékában nem meghatározható a véres köpetürítés eredete.

Orvosnál a véres köpetürítés tüneteivel

Segítheti a kiváltó ok diagnosztizálást és a megfelelő terápia megválasztását, ha néhány információt feljegyzünk és megosztunk a kezelőorvosunkkal.

 • Mikor kezdődött a véres köpetürítés? Megelőzték-e ezt más, köhögéssel vagy köpetürítéssel járó tünetek?
 • Milyen jellemzői vannak a véres köpetnek (mennyiség, állag stb.)? Lehet, hogy furcsának tűnhet, de sokat segíthetünk az orvosnak, ha lefényképezzük a felköhögött váladékot.
 • Vannak-e kísérő tüneteink a véres köpetürítés mellett (láz, mellkasi fájdalom stb.)?
 • Dohányzunk-e, és ha igen, mióta és mennyit?
 • Voltak-e korábban hasonló tüneteink?
 • Kerülhetett-e a légutakba idegen test vagy irritáló anyag?
 • Szedünk-e valamilyen véralvadásgátló gyógyszert?
 • Volt-e balesetünk a tünetek előtti hetekben, vagy érte-e sérülés a mellkas területét?
 • Kerülhettünk-e kapcsolatba olyannal, akinél a tüdőt vagy a légutakat érintő fertőző betegséget diagnosztizáltak?
 • Utaztunk-e külföldre a tünetek megjelenése előtti hetekben?
 • Volt-e valamilyen, a légutakat, a tüdőt vagy a hörgőket érintő orvosi beavatkozásunk, vizsgálatunk, műtétünk a tünetek jelentkezése előtti hetekben (pl. bronchoszkópia, biopszia)
 • Van vagy volt-e a közvetlen családtagok között krónikus tüdőbetegségben szenvedő?
 • Hölgyek esetében vannak-e menstruációs panaszok? Kapcsolódik-e a véres köpetürítés a menstruációs ciklushoz?

A véres köpetürítés lefolyása és kimenetele

Mivel a véres köpetürítést sok különböző probléma okozhatja, ezek lefolyása és kimenetele is rendkívül eltérő lehet. Az, hogy mikor, hogyan és milyen jellemzőkkel jelentkezik a véres köpetürítés, sokat elárulhat a kiváltó betegségről. Például a hirtelen jelentkező véres köhögés, a kellemetlen szagú, sűrű váladék és a láz bronchitisre vagy tüdőgyulladásra utalhat. A krónikus véres köhögés, az éjszakai izzadás, a testsúlyvesztés tuberkulózis vagy krónikus bronchitis tünete lehet. A reggelente jelentkező, produktív köhögés (vérrel pettyezett váladékkal), a testsúlycsökkenés, a mellkasi fájdalom vagy a légzési nehézségek daganatos betegségre utalhatnak, különösen azoknál, akik régóta dohányoznak. A hirtelen jelentkező, nagy mennyiségű vér ürülésével járó köhögés traumás sérülést jelezhet.

A véres köpetürítés lehetséges szövődményei, komplikációi

A véres köhögés és köpetürítés szövődményeit két csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportba azok a komplikációk tartoznak, melyek a véres köpetürítést kiváltó betegségre vezethetők vissza. Ezek esetenként rendkívül súlyosak, életveszélyesek, akár halálosak lehetnek. Megfelelő kezelés nélkül a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és más problémák is magas halálozással járnak együtt. A tüdőrák pedig az egyik leghalálosabb daganatos betegségnek tekinthető, ahol az ötéves túlélési esély átlaga (a daganat típusától és a betegség stádiumától függően) 20 százalék körüli.

Ezekről a jelekről ismerheti fel a tüdőrákot: 5 hétköznapi tünet, ami daganatra utal

A másik csoportba azok a komplikációk tartoznak, melyeket maga a vérzés okozhat. Ez pedig akár halál is lehet. Súlyos hemoptysis esetén 100-150 ml véres váladékot köhöghet fel a beteg egy-egy alkalommal, illetve 200-600 ml, vagy akár ennél több vér is ürülhet a légutakból 24 óra alatt. Ez nagyon soknak tűnik, de nem tekinthető akkora mennyiségnek, hogy önmagában tüneteket, sokkot vagy kivérzést okozzon. Ugyanakkor, intenzív vérzés esetén a légutak hamarabb megtelhetnek vérrel, mint amilyen gyorsasággal az kiürülhet, így a halált nem maga a vérzés, hanem tulajdonképpen fulladás okozhatja.

Veszélyhelyzet véres köpetürítés esetén

A véres köpetürítés minden esetben orvosi kivizsgálást igénylő probléma! Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha:

 • alkalmanként egy-két teáskanálnál több véres váladékot köhögünk fel
 • ha óránként többször is véres váladékot köhögünk fel
 • a véres köpetürítés mellett mellkasi fájdalmaink vannak
 • nehezen kapunk levegőt, szédülünk vagy nagyon gyengének érezzük magunkat
 • magas lázunk van
 • a véres köpetürítés baleset, esés vagy a mellkast érő sérülést követően jelentkezik
 • a székletünkben vagy a vizeletben is vért fedezünk fel
Véres köpet esetén mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvos feladata! Véres köpet esetén mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvos feladata! Forrás: Shutterstork.com

A véres köpetürítés kezelései lehetőségei

A véres köpetürítés és a légutakat érintő vérzés esetén a kezelés célja a vérzés csillapítása,

A véres köpetürítés kezelési lehetőségei az azt kiváltó betegségtől függnek. A kezelésnek három célja is van: a vérzés csökkentése, elállítása, a fulladás megakadályozása, illetve a légúti vérzést és a véres köpetürítést kiváltó ok kezelését. Ez jelenthet gyógyszeres terápiát, mesterséges lélegeztetést, a légutakban összegyűlő váladék leszívását vagy műtétet, illetve ezek kombinációját is.

A véres köpetürítés megelőzése

A véres köpetürítés önmagában nem betegség, csak tünet, így a megelőzés is inkább azokat a betegségeket célozza, melyek a véres köpetürítést kiválthatják. A legfontosabb ezek közül a dohányzásról való leszokás! A fertőző betegségek ellen a gyakori kézmosás, a távolságtartás, a fertőzöttekkel való kontaktus kerülése, illetve esetenként a védőoltások beadatása a megfelelő módszer.

Mit tehetünk otthon véres köpet esetén?

A legfontosabb, hogy a kezelőorvos által javasolt terápiát betartsuk! A véres köpetürítés gyakran súlyos betegségek tünete.

 • Fogyasszunk sok folyadékot! A folyadék segíti a felgyülemlett váladék felszakadását és távozását a szervezetből.
 • Fordítsunk nagyobb figyelmet a takarításra és a fertőtlenítésre! A tüdőbe kerülő irritáló anyagok csak tovább fokozhatják a véres köpetürítést kiváltó panaszokat.
 • Szokjunk le a dohányzásról!

GYAKORI KÉRDÉSEK A VÉRES KÖPETÜRÍTÉSRŐL

Elvérezhet-e valaki a véres köpetürítéstől?

Az igaz, hogy esetenként nagy mennyiségű vér távozhat a légutakból, és ez rendkívül ijesztő tünet, azonban ez gyakran sokkal többnek tűnik, mint amennyi valójában. Nagyon ritka, hogy a véres köpetürítéssel összefüggő halálozás oka elvérzés legyen, gyakoribb, hogy ezt fulladás okozza.

Okozhatnak véres köpetürítést gyógyszerek?

Bizonyos, a véralvadásra ható gyógyszerek ismert, de ritka mellékhatásai közé tartozik a véres köhögés, véres köpetürítés. Ezek közé tartoznak a warfarin, klopidogrél, dabigatrán, rivaroxabán hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.

Gyerekeknél is jelentkezhet a véres köpetürítés?

Ritkán bár, de a gyerekeket is érintheti a véres köpetürítés, véres köhögést. Esetükben a leggyakoribb okok az alsó légutakat érintő fertőzések, a légutakba kerülő idegen test, a mellkast vagy a légutakat érő trauma, illetve a genetikai problémákra visszavezethető krónikus betegségek.

Ha nem tiszta vért, csak vérrel pettyezett váladékot köhög fel valaki, akkor nem is olyan súlyos a helyzet?

A tisztán vért tartalmazó váladékot és a vérrel pettyezett, vérrel csíkozott váladékot ugyanolyan súlyosságú panasznak kell tekinteni! Daganatos betegség esetén például a véres váladék mennyisége vagy az, hogy milyen gyakran köhög fel valaki véres váladékot, gyakran nincs összefüggésben a daganat súlyosságával, a betegség stádiumával.

A tüdőembólia és a COVID is hasonló panaszokat okozhat (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés), de a véres köpet nem jellemző tünete a koronavírus fertőzésnek. A tüdőembólia és a COVID is hasonló panaszokat okozhat (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés), de a véres köpet nem jellemző tünete a koronavírus fertőzésnek. Forrás: Shutterstork.com

Szedhetünk-e köhögéscsillapítót vagy köptetőt véres köpetürítés esetén?

Bár logikus választásnak tűnhet a köhögéscsillapítók vagy a köptetők alkalmazása, ilyen gyógyszereket kizárólag akkor szedjünk, ha azt a kezelőorvos is javasolja (vagy engedélyezi). A nem megfelelően alkalmazott köhögéscsillapítók, köptetők többet árthatnak, mint amennyit használnak!

Lehet a véres köhögés COVID-19 tünete?

A COVID-19-nek általában nem tipikus tünete a véres köpetürítés, a COVID-19-cel kórházba kerülő betegek mindössze 1-2 százalékánál jelentkezik ez a tünet.

Források:

AAFP https://www.aafp.org/afp/2005/1001/p1253.html

Healthline https://www.healthline.com/health/blood-tinged-sputum

Healthline https://www.healthline.com/health/coughing-up-blood

Verywell Health https://www.verywellhealth.com/coughing-up-blood-possible-causes-2249394

WebMD https://www.webmd.com/lung/coughing-up-blood

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/coughing-up-blood

Tintinalli's Emergency Medicine (McGraw-Hill, 2011.), szerk.: Judith E. Tintinalli

Harrison's Principles of Internal Medicine (McGraw-Hill, 2018.), szerk.: J. Larry Jameson, Dennis L. Kasper, Dan L. Longo, Anthony S. Fauci, Stephen L. Hauser, Joseph Loscalzo

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához