Ezeket látta már?

Nyaki merevség, fájdalom

Az ember függőleges testtartása nagy terhet ró a nyakcsigolyákra, mivel ezeknek nemcsak a fej súlyát (amelykörülbelül akkora, mint egy bowling-golyóé) kell megtartaniuk, hanem részt vesznek a fej és a vállak mozgatásában is. Így nem meglepő, hogy ez a testrész túlzott megterhelés estén felmondja a szolgálatot. Egy meghűlés vagy egyetlen rosszul sikerült mozdulat elég lehet a nyaki fájdalmak vagy nyakferdülés kialakulásához.

A nyaki merevség, fájdalom tünetei

Nyaki fájdalmak esetén az izmok mereven összehúzódnak. A fej mozgatása fájdalommal jár, és bizonyos esetekben a fájdalom kisugárzik a hátba és a karba is. Az izmok oly mértékben is összehúzódhatnak, hogy a fej jobbra mozdítása lehetetlenné válik (nyakferdülés).

A nyaki merevség, fájdalom esetleges komplikációi

Az egyszerű izomösszehúzódással járó nyakferdülés általában jóindulatú. Az agyhártyagyulladás keretében kialakuló nyakmerevség azonban veszélyes, esetenként végzetes kór ismertetőjele.

A nyaki merevség, fájdalom kiváltó okai

Az esetek többségében a nyaki fájdalmakat okozó izomösszehúzódást az ülés vagy alvás közben felvett helytelen testtartás, esetleg egy erős huzat idézi elő. A nyakcsigolyák betegsége vagy a váll bántalmai (pl. porckorong-károsodás vagy izületi kopás) szintén előidézhetnek nyakferdülést. A heveny nyakmerevség legrettegettebb oka az agyhártyagyulladás.

Mit tehet az orvos nyaki merevség, fájdalom esetén

Az izmok merevségével járó nyaki fájdalom esetén az orvos alapos vizsgálatokat végez egy esetleges súlyos betegség kizárására. Elrendelhet masszázst, tornagyakorlatokat vagy egyéb fizikoterápiás gyógymódot. Erős fájdalom esetén szükség lehet érzéstelenítésre vagy - átmenetileg - nyakmerevítő viselésére.

A nyaki merevség, fájdalom megelőzése

Huzamosabb ideig tartó ülő vagy álló testhelyzet esetén a nyak izomzatának rendszeres mozgatásával megelőzhető a merevség:- Végezzen karkörzéseket!$$- Húzza fel, majd hagyja leesni vállait!$$- Hajtsa a fejét lassan balra, majd jobbra, aztán előre, végül hátra!- Könnyű sál viselésével óvja a nyakát a huzattól és a nedves, hideg levegőtől!- Ügyeljen a szabályos testtartásra és az ülés helyes módjára!- Fordítson gondot arra, hogy nyaka jól legyen alátámasztva alvás közben! Léteznek olyan speciális párnák és fejtámaszok, melyek segítik a nyak izmainak pihenését.- A meleg segíti az izmok ellazulását, csökkenti a fájdalmat. Alkalmazzon meleg lenmaglisztes borogatást (kataplazma) vagy szénavirággal illetve erdei fenyő kivonatával készített meleg fürdőt!- Gyakran az is elegendő a fájdalom csökkentéséhez, hogy lefekszik pihenni, és megtámasztja a fejét, mert így a nyakcsigolyák terhelése csökken.- A nyak és a váll masszírozásával (amit végezhet egy rokon vagy egy barát is) enyhíthető a fájdalom. Gyakran azonban csak egy fizikoterápiás szakember által nyújtott kezelés bizonyul hatásosnak.- A relaxációs gyakorlatok (pl.: jóga, autogén tréning) szintén hozzájárulnak az izmok ellazításához.- Természetes gyógymódok : Igyon fájdalomcsillapító teát, amely fűzfakéregből és bodzavirágból készül!- Erős fájdalom esetén vegyen be fájdalomcsillapítót vagy nyugtató hatású krémmel kenje be az érzékeny területet!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához