A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mélyvénák gyulladása, elzáródása

#érrendszer betegségei #mélyvéna gyulladás #trombózis
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A mélyvénák gyulladása és elzáródása (orvosi szaknyelven mélyvénatrombózis) túlnyomó többségében az alsó végtagokban és a medence vénáiban keletkezik, és a 40 év feletti komoly műtéten átesett betegek mintegy harmadánál alakul ki. A betegség lényege az, hogy a mélyvénákban keletkező vérrögök akadályozzák a vér szív irányába való áramlását.

Hirdetés

A mélyvénák gyulladása, elzáródása tünetei

Rendszerint az egész végtagra kiterjedő duzzanat. A bőr fénylő, sápadt, cianotikus színezetű.A felületi vénás hálózat kitágult.Érzészavar, bizsergő érzés.Kezdetben alacsony, majd jelentősen magasabb hőmérséklet.

A mélyvénák gyulladása, elzáródása esetleges komplikációi

Súlyos esetben halálos szív-, vagy tüdőérelzáródás (embólia).

A mélyvénák gyulladása, elzáródása kiváltó okai

Komoly sérülések, nagyobb műtétek.Kockázati tényezőként szóba jön a fogamzásgátló tabletták szedése, a mozgáshiány, a rák, a cukorbetegség, a túlsúly, a terhesség, a szívinfarktus, a dohányzás, a visszértágulat és egy veleszületett véralvadási zavar (AT III hiány).

Mit tehet Ön mélyvénák gyulladása, elzáródása esetén

Ha fogamzásgátló tablettát szed, látogassa rendszeresen nőgyógyászát, különösen 35 éves életkor felett.Ne dohányozzon!Mozgásszegény életmód esetén tornáztassa lábait!

Mit tehet az orvos mélyvénák gyulladása, elzáródása esetén

Mit tehet az orvosFelállítja a diagnózist, és kórházba küldi Önt további kezelésre!Műtétek után, ill. trombózisveszélyben véralvadásgátló gyógyszereket ad.Vérrögoldó gyógyszert is adagolhat, ill. szükség esetén operációval távolítja el a vérrögöt.Ha a végtagduzzanat elmúlt, rugalmas harisnyát ad.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.