Ezeket látta már?

Hullik a haja? Ettől a ponttól már biztosan nem természetes

hajhullás, alopecia, örökletes, koronavírus, covid

Az esetek 95 százalékában a túlzott hajhullás oka a genetika, sőt, poszt-covid is okozhatja. De mi állíthatja meg?

Mi az alopecia?

Az orvostudományban hajhullásról akkor beszélünk, ha átlagosan napi több mint 100 hajszál hullik ki több héten keresztül. Ha annyira hullik a haja, hogy a haj láthatóan elvékonyodott vagy már kopasz foltjai vannak, akkor alopeciája van. A nem kóros hajhullás leggyakoribb formája az örökletes hajhullás.

A természetes hajhullás és a kezelést igénylő hajhullás közötti határ folyékony. A hajhullás bizonyos foka teljesen normális. Minden egyes hajszál folyamatosan megújul, és három fázisból álló cikluson megy keresztül:

 • Növekedési fázis (anagén fázis)
 • Átmeneti fázis (katagén fázis)
 • Nyugalmi fázis (telogén fázis), ezt követően a haj kihullik

A növekedési fázisban a haj a gyökereken keresztül kap tápanyagot és növekszik. A ciklusnak ez a része körülbelül két-hat évig tart egészséges emberekben. A növekedési szakaszban a sejtek különösen érzékenyek a károsodásra.

Az átmeneti szakaszban, amely körülbelül két hétig tart, a haj már nem kap tápanyagot, és a sejtek nem osztódnak. Végül a telogén fázissal a haj nyugalmi fázisba lép, amely két-négy hónapig tart. A pihenőidő végén a haj kihullik, és új ciklus kezdődik.

Ha a természetes növekedési ciklus megszakad, hajhullás léphet fel.

A hajhullás formái

A hajhullásnak különböző formái vannak. Ezek közé tartozik többek között:

 • Örökletes hajhullás
 • Körkörös hajhullás 
 • Diffúz hajhullás  

Ezeket a formákat nem hegesedő alopeciának nevezik. Maguk a szőrtüszők érintetlenek maradnak. A szőrtüszők azok a kis bőrinvaginációk, amelyekben a haj rögzítve van.

Ezzel szemben a hegesedő alopecia visszafordíthatatlan: a szőrtüszők végleg elpusztulnak, és hegek maradnak. A heges alopecia például vegyi égési sérülések, bizonyos bőrbetegségek vagy bőrdaganatok után fordul elő.

Milyen gyakori a hajhullás?

A hajhullás messze leggyakoribb formája az örökletes hajhullás. Különösen a férfiaknak kell megküzdeniük a hajhullás ilyen formájával:

 • 10 férfiból 7 érintett kisebb-nagyobb mértékben élete során.
 • 10 nőből 4 túl sok haját hullik az életkor előrehaladtával örökletes hajhullás miatt.

A hajhullás egyéb formái sokkal kevésbé gyakoriak. Száz emberből körülbelül egy-két ember fog körkörös hajhullást tapasztalni élete során. A férfiak és a nők körülbelül egyformán gyakran érintettek. És a diffúz hajhullás is meglehetősen ritka jelenség az örökletes hajhulláshoz képest.

Hajhullás: a hajhullás okai

Legyen szó hajlamról, fertőzésekről vagy vashiányról : a hajhullásnak számos oka lehet. Ha súlyos, tartós hajhullást tapasztal, mindig forduljon orvoshoz.

Örökletes hajhullás

A genetika nagy szerepet játszik az örökletes hajhullásban. A genetikai hajlam miatt az érintettek szőrtüszői túlérzékenyen reagálnak a férfi hormonokra, az úgynevezett androgénekre . Idővel a haj és a szőrtüszők folyamatosan elvékonyodnak; végül a szőrtüszők összezsugorodnak.

Nőknél valószínűleg több tényező is szerepet játszik az androgenetikus alopecia kialakulásában. A szőrtüszők genetikailag meghatározott fokozott érzékenysége mellett más okok is elősegítik a női hajhullást. Ide tartozik például a policisztás petefészek szindróma , bizonyos daganatok vagy androgenitális szindróma, amelyekben a mellékvesekéreg hormontermelése nem működik megfelelően.

A körkörös hajhullás (alopecia areata) okai

A jelenlegi ismeretek szerint autoimmun reakcióról van szó, ami azt jelenti, hogy máig tisztázatlan okokból az immunrendszer a szervezet saját struktúrái ellen irányul. Az immunsejtek megtámadják a szőrtüszőket, így a szőrnövekedés leáll és a haj kihullik.

Egyes családokban gyakrabban fordul elő körkörös hajhullás. Feltételezhető tehát, hogy kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet.

A diffúz hajhullás (diffúz alopecia) okai

A legtöbb esetben a diffúz hajhullás a haj egyenletesen elvékonyodik a fejben. Az okok sokfélék. Ezek közé tartozik többek között:

 • Betegségek (például károsodott pajzsmirigyműködés, fertőzések,  diabetes mellitus )
 • Helytelen, kiegyensúlyozatlan  étrend  (fehérjehiány)
 • Vashiány
 • Hormonális változások (pl.   gyermek  születése után vagy a fogamzásgátlók  , például a  fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után )
 • Gyógyszerek, például ACE-gátlók, béta-blokkolók , heparin vagy  kemoterápia  úgynevezett citosztatikumokkal
 • Káros sugárzás, például  sugárterápia  vagy sugárbalesetek következtében
 • Külső körülmények, például stressz

Hajhullás a koronavírus után

Koronafertőzés után néha hajhullás léphet fel. Ez általában csak hat hónappal a betegség után következik be. Ez azért van, mert ez egy telogén effluvium. A haj elveszti vérellátását és leválik a rögzítéséről. Ez a folyamat nem azonnal következik be, hanem akár hat hónapig is eltarthat.

Az ilyen típusú hajhullást más fertőzések, gyógyszerek vagy táplálkozási hiányosságok is okozhatják. A szőrtüsző sértetlen marad, így új szőr nő vissza.

Megelőzhető a hajhullás?

Nem lehet megakadályozni az örökletes és körkörös hajhullást. Egészséges és változatos étrenddel biztosíthatja, hogy a diétával összefüggő diffúz hajhullás ne következzen be olyan könnyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Poszt-covid: egy évvel a fertőzést követően is lehetnek ilyen szívproblémái

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

poszt covid

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához