Ezeket látta már?

Ki mitől és hogyan boldog?

Eltérő módon érzik a boldogságot a különböző generációk... A fiatal és az idős emberek valójában teljesen eltérő módon élik meg a boldogságérzetet, mikor azt mondják, hogy boldognak érzik magukat, állítja egy új tudományos tanulmány.

A kutatók szerint a fiatalabb generációk körülbelül 60 százalékának számára a boldogságérzet egyet jelent az izgalommal. A felmérések alapján a fiatal felnőttek nehezen találnak boldogságot izgalom nélkül, míg a gyerekek számára ez a két érzés szinte teljesen elválaszthatatlan egymástól. Ezzel szemben az idősebb korosztály 80 százalékánál az elégedettség érzése váltja ki a boldogságot. A tanulmány szerint tehát legalább két teljes mértékben eltérő boldogságérzetről beszélhetünk.

Ki mitől és hogyan boldog?

A tanulmány során a kutatók különböző korosztályú emberek által írt blogok szövegét elemezték egy speciális számítógépes programmal, amely kifejezetten a boldogsághoz és egyéb érzelmekhez köthető kifejezéseket analizálta. Ezt követően a kutatók megvizsgálták és összehasonlították a résztvevők boldogságról alkotott definícióját, majd megfigyelték, hogy milyen érzelmeket vált ki belőlük egy nyugalmat árasztó, illetve egy energetikus zeneszám, végül megkérdezték a résztvevőket, hogy milyen típusú kiadásokra költenek szívesen.

"Két, egymástól teljesen eltérő boldogságról van szó: az egyik a békesség, a másik az izgalom érzéséhez köthető" - mondta Cassie Mogilner professzor, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. A különbség vélhetően elsősorban a jövőre, illetve a jelenre fektetett hangsúly közötti különbségből fakad. A fiatalabb generációkat általában jobban foglalkoztatja a jövő, ezért az ő boldogságuk inkább az izgalmakon alapul, míg az idősebb nemzedék nagyobb jelentőséget tulajdonít a jelennek, így az ő örömforrásuk inkább az elégedettséggel hozható összefüggésbe, tette hozzá Mogilner professzor.

A tanulmány eredményeit a Social Psychological and Personality Science című pszichológiai szaklapban publikálták.

Forrás: Medipress