Ezeket látta már?

Ezért lehet vírusvédő hatása, ha megijed egy póktól!

stressz, immunerősítő, immunserkentő, immunrendszer, immunfokozó, baktériumok, vírusok

A rövid stressz ütőképesebbé teszi az immunrendszert: lehet az egy hidegzuhany, vagy egy pók látványa, a rövid stressznek kétségtelenül jó oldala az immunserkentő hatás. Az immunrendszer fehérvérsejtek egész hadát mozgósítja, amikor felkészül egy efféle "támadásra".

A rövid ideig tartó stresszhatások – evolúciós szerepükkel magyarázható módon – általában kedvezően hatnak az immunrendszer működésére.

Ha manapság valaki a stressz szót hallja, akkor szükségszerűen valami kerülendőre, valami megterhelőre, valami bajforrásra gondol. Úgy vélik, hogy a stressz az, ami miatt az emberek éjjelente nem alszanak nyugodtan, ami miatt szív- és érrendszeri megbetegedéseik lesznek, és ami miatt házasságok mennek tönkre. Többen úgy gondolják, hogy a stressz a modern élet tartozéka, és az a békésebb régi időkben messzire elkerülte az embereket. Röviden összefoglalva a lényeget megállapítható, hogy a „stressz” szó rossz hírnévre tett szert.

Kell a stressz, mert véd

Az evolúcióbiológiai kutatások egészen másként tekintenek a stresszre. A mindennapi stressz-értelmezéssel szemben a tudomány rámutat arra, hogy a rövid ideig tartó stressz evolúciós védőszereppel bír, a harc és a menekülés elengedhetetlen eszköze, vagyis egy szükséges „jelenség”. Gondoljunk csak arra, hogy amikor a gazella meglátja az őt mustráló oroszlánt! Mindez akkora pszichés stresszt jelent a gazellának, hogy a szervezete a másodperc törtrésze alatt átrendezi az erőforrásait: a szíve intenzívebben fogja a vért pumpálni, a vérnyomása megnő, a vér elsősorban a vázizmaiba kerül, amik elősegítik azt, hogy az állat minden erejét beleadva menekülhessen. Mindez a több szervrendszert érintő „átrendeződés” az immunrendszerre is hat. A baktériumok és vírusok elleni immunvédelmet ellátó fehérvérsejtek egész hada kerül mozgósításra, és az immunrendszer felkészül arra, hogy egy esetleges sérülés vagy fertőzés esetén a sebgyógyítási funkció és a kórokozókkal szembeni védelem a legnagyobb kapacitással működhessen. Vagyis, a stressz az immunműködést serkenti.

Az emberek és a rövid ideig tartó stresszhatások

Az embernél is hasonlóképpen működik a stressz, mint a gazellánál. A rövid ideig tartó stressz, legyen szó pszichés stresszről, amikor például meglátjuk az orvos kezében az injekciós fecskendőt, amivel beoltani készül minket, vagy meglátunk egy számunkra ijesztő pókot, vagy épp hidegstressz ér minket, amikor a meleg szobából néhány percre kikényszerülünk a téli hidegbe, egyaránt úgy hatnak ránk, hogy megnő a szervezetünkben az adrenalin és a noradrenalin szintje. Szinte kilőnek a hormon-szintek, aminek a következménye a vérnyomásemelkedés, a pulzusszámnövekedés, az erőkifejtésre kész harántcsíkolt izomzat, a lelassuló emésztés (arra már nincs kapacitás, hogy emésszünk is, és ez a folyamat „ráér”), illetve egy immunfokozó hatás lesz. Egy olyan immunfokozó hatás, ami mind a primer (=veleszületett), mind pedig a szekunder (=szerzett) immunválaszt serkenti. Az immunsejtek számában és érési folyamatában, továbbá az immunműködést befolyásoló ún. citokinek szintjében számos olyan változás mutatható ki a rövid idejű stressz hatására, amik az immunrendszer aktívabb működését bizonyítják, vagyis azt, hogy a szervezet nagyobb eséllyel képes felvenni a harcot a külső betolakodókkal szemben (pl. vírusokkal, baktériumokkal), vagy például egy védőoltást követően a kialakuló immunvédelem magasabb fokú lehet.

Szándékosan kellene stresszelni magunkat?

Több kicsi, rövidke stressz és ütőképesebb az immunrendszer? Voltak vizsgálatok, amik arra keresték választ, hogy rövid időre a hideg vízbe való bemerülés, ha ezt napi gyakorisággal ismétlik 6 héten át, hogy hat az immunrendszerre. A hidegstresszes napok hatására emelkedett a vérben a B- és T-limfociták szintje és számos, az immunműködésben lényeges molekuláé is, ami arra enged következtetni, hogy a rövid hidegstressz serkenti az immunműködést.

Egy kis stressz jól jöhet, a sok már ártalmas

Hangsúlyozandó, hogy ha az immunrendszerre kifejtett kedvező hatásról van szó, akkor csupán a rövid ideig tartó stresszhatás jön szóba, mint potenciális kiváltó ok. A rövid ideig tartó stresszhatás következményei gyorsan lecsengenek. Vagyis, a magas vérnyomás és a heves szívdobogás ez esetben gyorsan múló állapot. Amennyiben valaki tartósan stressz alatt él, és a stressz következményei állandósulnak nála, az már rombolólag hat az immunrendszerre.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

Dhabhar FS. Effects of stresson immune function: the good, the bad, and the beautiful. Immunol. Res. 2014;58:193-210.

Forrás: egeszsegkalauz.hu