Ezeket látta már?

5 hiba, amit a legtöbben elkövetnek edzés után

hiba, edzés után, elkövet, sport, regenerálódás

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészség szempontjából, ám fontos, hogy betartson néhány fontos szabályt.

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy körültekintően felépített edzésterv, a szabályosan végzett gyakorlatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el az alakformálásban. Azonban sokszor egy-egy kimerítő edzés után vagy a mindennapos rohanásban számos olyan hibát követhetünk el, amik negatívan hathatnak az edzés utáni regenerációs időszakban, és ezzel a fejlődésünket is hátráltathatják. De pánikra semmi ok, egy kis odafigyeléssel könnyedén orvosolhatjuk ezeket, és kihozhatjuk magunkból a maximumot.

Elfeledkezik a bemelegítésről és a nyújtásról

Habár számtalan oldalról hallhatjuk azt, hogy nagyon fontos, hogy megőrizzük az izmaink rugalmasságát, ennek ellenére a nagy sietségben hajlamosak vagyunk pont az edzések előtti bemelegítést vagy a mozgás végeztével a nyújtást elhagyni. Pedig ha tartósan szeretnénk fájdalommentesen sportolni, akkor érdemes rászánni az időt a felkészülésre és a levezetésre is. A rendszeres nyújtással pedig nem csupán a későbbi fájdalom előzhető meg, csökkenthető az izomláz és a sérülések esélye is. Tehát a nyújtásnak nagy szerepe van a megfelelő regenerációban, és segít, hogy az izmaink ne merevedjenek be. Így a vágyott alak is könnyebben elérhető lesz.

Az edzést követően azonnal leáll

A második leggyakoribb hiba, amit gyakran elkövethetünk, hogy egy intenzív edzést követően egyből megállunk. A mozgás hatására növekszik a véráramlásunk, nő a vérnyomás, mivel a testünk igyekszik ellátni az izmokat, hogy bírják a terhelést. Ha hirtelen állunk meg a testmozgásban, az olyan mintha satuféket nyomnánk. Azaz feleslegesen terheljük meg a testünket, ami gyakran szédülés vagy émelygés formájában jelez vissza. A megoldás tehát a fokozatos leállás.

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk hozni az edzéseinkből, tegyünk hozzá a mozgásidőhöz legalább 5-10 percet, hogy az izmainknak lehetőséget adjunk arra, hogy levezethessék az edzés során keletkezett feszültséget, és stabilizálhassa a test a keringést.

Elfeledkezik a kellő vízfogyasztásról

Egy egyórás, intenzív edzés hatására akár 1,4 liter folyadékot is elveszíthetünk az izzadással. Hogy a dehidratáltság ne befolyásolja negatívan a testünk egészségét és a teljesítményünket, fontos, hogy odafigyeljünk a kellő vízpótlásra. A mozgást követő hidratálás ugyanis segíti a gyorsabb regenerációt, csökkenti az izomláz mértékét és a test méregtelenítő folyamataira is jó hatással van. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra!

Elfelejt enni edzés után

Az izmaink az edzést követően a legéhesebbek, a fokozottabb vérkeringés hatására a tápanyagok emésztése gyorsabb és hatékonyabb is. „A mozgást követően kb. 30-60 percen belül fel kell töltenünk a glikogén raktárakat, el kell látnunk a sejteket a szükséges tápanyagokkal, nyomelemekkel. Érdemes erre a célra egy jól hasznosuló, tápanyagokban gazdag, komplex fehérje turmixot választani. Ha ezt kihagyjuk, kiéheztetjük a szervezetünket, és nem fog tudni kellően regenerálódni, az izmaink sem tudnak megfelelően fejlődni“ - jegyezte meg Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

Kimarad a pihenőnap

Persze mindannyian szeretnénk azonnali eredményeket és gyors változást, de közben nem szabad megfeledkezni a regenerációs idő fontosságáról sem. Ha heti 5 napot teremben edzünk, vagy nagy intenzitású mozgást végzünk, a fennmaradó két napban érdemes pihenőidőt beiktatni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk el egy nagyot sétálni a friss levegőn, de fontos, hogy adjunk kellő időt a testnek regenerálódni az edzések mellett. A pihenőnapok ugyanis megakadályozzák, hogy csökkenjen a teljesítményünk, redukálják a sérülések esélyét, és az izomfáradtság korai beálltát is megakadályozzák.

Jó tanács

Amennyiben mozogni szeretne, érdemes hozzá olyan eszközt beszereznie, mellyel nyomon tudja követni mozgását, az elégedett kalóriák mennyiségét, pulzusát. Ezzel jól láthatja teljesítményét, ami motiválhatja Önt.

Nagyon fontos, ha valamilyen krónikus betegséggel küzd (pl. cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek), mindenképp egyeztessen orvosával a mozgásáról, hiszen az befolyásolhatja a terápiát, ráadásul a szakember hasznos tanácsokkal is szolgálhat és felhívhatja a figyelmet a sportolás során jelentkező esetleges problémákra és azok kezelésére.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mozgás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához