Ezeket látta már?

Elszenvedik, de nem kezeik a stresszt az európaiak, pedig kézközelben a megoldás!

stressz szorongás streszkezelés okosóra

Európai szinten óriási probléma a stressz, a megkérdezettek többsége mégsem foglalkozik vele megfelelően.

A technológia nagy segítséget jelenthet az életmódváltásban

Az okosórát használó válaszadók 87 százaléka tudott legalább egy egészséges szokást kialakítani. Az európai felmérésben szereplő válaszadók elsöprő többsége (91 százalék) szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán, ezen belül is a stresszkezeléssel kapcsolatos változtatások vezetik a listát 82 százalékkal – derült ki a Huawei és az Ipsos nyolc európai országot vizsgáló közös kutatásából. (1)

Noha a stressz kiemelkedő tünet, sokan kevésbé hatékony módszerekkel, például tévézéssel próbálják legyőzni. Bajnai Nóra pszichológus szerint a megoldás inkább a szeretteinkkel töltött idő és a mozgás lehet.

A technológia szintén segítheti az életmódváltást; a felmérés szerint az okosóra használók döntő többségénél a mentális egészségük javítását is támogathatja az eszközük (2) .A Huawei és az Ipsos közös európai kutatása azt mutatja, hogy a válaszadók elsöprő többsége (91 százaléka) szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán. Ezen belül a stresszkezeléssel kapcsolatos változtatások vezetik a listát 82 százalékkal.

Beszélgetés, zenehallgatás és sorozatnézés a legnépszerűbb stresszkezelési módok

Az európai válaszadók számára a stresszoldás elsődleges módja

  • a személyes kapcsolatok ápolása és a zenehallgatás (52-52 százalék),
  • ezt azonban csak egy százalékkal követi a televízió, sorozatok nézése.
  • Sokan a sétálást részesítik előnyben (50 százalék),
  • ugyanakkor a futást (17 százalék)
  • és a meditációt (16 százalék) jelölték meg a legkevesebben.

Bajnai Nóra pszichológus szerint a többség igyekszik tenni a stresszfeldolgozás érdekében, legalább ösztönös úton:

„- Ez sokszor nem megfelelő megoldásokhoz vezet, amilyen például az alkoholfogyasztás, és a hasonlóan addiktív televíziózás vagy képernyőidő” – állítja a szakember. – „Ez utóbbi kétélű fegyver, mert amellett, hogy függőséget okozhat, túlstimulál és éppen az érzelmi állapottal, stresszel kapcsolatos tudatosságot kapcsolja ki. Eltereli a figyelmet az eredeti problémáról, ami így ott marad a háttérben” – foglalta össze.

A megoldás a mozgás, a humor és a szeretteinkkel töltött idő

A szakértő szerint a szociális kapcsolatok ápolása hatékony lehet a stressz kezelésére: a nevetés, a testi kontaktus szeretteinkkel, a humor, a szeretetteli együttlétek endorfint szabadítanak fel, és kiemelik az egyént a toxikus hatásmezőből, amit a stressz kelt.

A jelenleg ismert stresszkezelési módok közül a mozgás a leghatásosabb

„A mozgás, még ha csak napi pár perc erejéig végezzük is, verhetetlen” – emeli ki Bajnai Nóra. „– Endorfint juttat a véráramba, csökkenti a stressz által előidézett izomfeszültséget, testi-lelki szinten relaxációs választ vált ki. A mozgás emellett enyhíti a stressz következtében fellépő emésztési zavarokat, növeli az energiaszintet, pihentetőbb alvást eredményez, és csökkenti a stresszbetegségek kialakulását is.”

A Huawei és az Ipsos felmérése szerint a sporttal mégis hadilábon áll a többség: a válaszadóknak kevesebb, mint fele figyel csak oda a napi testmozgásra, és csak 40 százalékuk sportol rendszeresen.

Kézzelfogható javulás az okosórák segítségével

A kutatás kiemelten vizsgálta a rendszeres okosóra-használók szokásait is. A technológia segítségével az okosóra használó válaszadók 86 százaléka szerint eszközük a mentális egészségükön is javított (3), 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van (4). Az okosórák a mentális egészséget a folyamatos stresszmérésen és a kapcsolódó relaxáló légzőgyakorlatokon túl a felállásra és mozgásra történő rendszeres emlékeztetőkkel segítik, rendszerességre ösztönöznek, az Egészség appban pedig egészségi adatainkról folyamatos visszajelzést adnak, így a fejlődés is jól látható (5).

A kutatás teljes anyaga itt érhető el.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt a 4 súlyos betegséget a tartós stressz és a szorongás is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Hivatkozások:

1 A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

2 Az okosóra nem orvostechnikai eszköz, az általa mért adatok tájékoztató jellegűek és nem szolgálhatnak orvosi diagnózis és kezelés alapjául.

3 Az okosóra nem orvostechnikai eszköz, az általa mért adatok tájékoztató jellegűek és nem szolgálhatnak orvosi diagnózis és kezelés alapjául.

4 A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország,

Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

5 Az okosóra nem orvostechnikai eszköz, az általa mért adatok tájékoztató jellegűek és nem szolgálhatnak orvosi diagnózis és kezelés alapjául.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához