Ezeket látta már?

Ezeket az élelmiszereket eszébe ne jusson a hűtőbe tenni!

ételek tárolása, hűtés, étkezés

Bizonyos élelmiszerek esetében a hűtés kifejezetten káros lehet. Mely ételeket érdemes másutt tárolni?

Nem kell mindig mindent a hűtőbe tenni, mert néhány élelmiszer eltarthatóságát nem hogy javítja, hanem rontja a hűtés.

Mikor rakjuk az ételt a hűtőbe?

A paradicsomnak például egyáltalán nem tesz jót a hűtés: nemcsak az állaga változik meg, de kellemes aromáját is elveszítheti. Csak akkor tegyük a paradicsomot a hűtőszekrénybe, ha már nagyon érett, és nem tudjuk azonnal elfogyasztani. A félérett paradicsomnak jobb helye van például a konyhapulton, szoba hőmérsékleten, így néhány napon belül fogyasztásra tökéletesen alkalmassá válhat.

Sem a hagyma, sem pedig a burgonya nem való a hűtőszekrénybe! Ezeknek a zöldségeknek jobb helyük van a hűvösebb, jól szellőző kamrában vagy pincében. A túl meleg, illetve nyirkos helyeken könnyen tönkremehetnek, vagy csírázni kezdenek.

A hűtőszekrényben tárolt burgonyában ráadásul olyan kémiai folyamatok mehetnek végbe, melyeknek hatására megnő a zöldség cukortartalma, a hagyma pedig a nedvesség hatására túlságosan megpuhulhat, kellemetlen állagúvá és ízűvé válhat.

Mindkét zöldség esetében ügyeljünk arra, hogy szárazon legyenek (a nyirkos hagymát, burgonyát törölgessük meg, hagyjuk megszáradni és csak utána tegyük el), és figyeljünk arra is, hogy a hagymát és a burgonyát ne tároljuk közvetlenül egymás mellett, mert ez könnyen ahhoz vezethet, hogy mindkettő hamarabb megy tönkre!

Még dinnyét se tegyünk a hűtőbe

Meglepő módon, az egész görögdinnyét sem ajánlott a hűtőszekrényben tartani: egy 2006-os kutatás eredményei szerint sokkal több jótékony hatású antioxidáns van azokban a dinnyékben, melyeket szobahőmérsékleten tárolnak, összehasonlítva a hűtőben tárolt gyümölcsökkel. Ha már felvágtuk a dinnyét, nyugodtan betehetjük a hűtőbe – természetesen lefedve –, de így is fontos, hogy egy-két napon belül fogyasszuk el!

Még a nem romlandó ételnél is meg kell gondolni az elhelyezést!

A túlságosan meleg, illetve a túlságosan hideg is befolyásolhatja a méz ízét és állagát egyaránt, így se hűtőszekrénybe, se pedig a tűzhely közelébe vagy közvetlen napfényre ne tegyük. A legjobb helye ennek is a pulton, polcon (szoba hőmérsékleten) van. A méz hideg hatására, illetve az idő múlásával a méz megszilárdulhat, kikristályosodhat, ez azonban nem befolyásolja sem az élvezeti értékét, sem pedig az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

Gyakori vitatéma lehet a kávérajongók körében, hogy hol is kell a kávét tárolni: egyesek szerint a hűtőszekrényben hosszabb ideig megőrzi az aromáját, mások viszont inkább a kamrában vagy a konyhaszekrényben tartják, távol a hőtől és a gőztől. Előnyösebb az utóbbi megoldás, a hűtőszekrényben ugyanis túlságosan sok nedvesség érheti a kávét, ami befolyásolhatja az ízét és a minőségét.

Tudja meg most, hogy milyen jó hatásai vannak a sötét és világos mézeknek!

Emellett a kávé könnyen átveheti a hűtőben lévő más ételek szagát is. Tartsuk a kávét jól zárható edényben, távol a hőtől, a nedvességtől és a közvetlen napfénytől. A legjobban akkor élvezhetjük ki a kávé aromáját, ha mindig csak annyit őrlünk meg frissen, amennyit egy-két nap alatt fel is használunk.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához