Éveket is nyerhet a kávézással – de csak akkor, ha így issza
Érdemes figyelnie arra, mit tesz a kávéjába: egy új kutatás szerint akár éveket is nyerhet azzal, ha így issza.
A reggeli kávé nem csupán élénkítő hatása miatt népszerű – egy új kutatás szerint a rendszeres fogyasztása összefüggésben állhat a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás alacsonyabb kockázatával is. A hatás viszont attól is függ, hogyan készítjük el az italunkat.
A plusz összetevők leronthatják a kávé pozitív hatásait
Egy vizsgálat során megfigyelték, hogy azok, akik napi egy-két csészével ittak, 14%-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Ez a kedvező hatás azonban főként azokra igaz, akik a kávét natúran, vagy csak kevés tejjel, tejszínnel, édesítőszerrel fogyasztják.
- Ha sok cukrot vagy telített zsírt adunk az étrendünkhöz, az növeli a teljes [kalória]bevitelünket, ami szintén összefüggésben állhat a káros egészségügyi következményekkel – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Fang Fang Zhang, a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolájának professzora a Health-nek.
Kávézási szokások és életkilátások
A The Journal of Nutrition című szaklapban publikált tanulmányban több mint 46 000 amerikai felnőtt adatait követték 10 éven át. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a kávézási rutin a halálozási kockázatot.
A résztvevők 24 órás étrendi kérdőívet töltöttek ki, mely alapján megbecsülték a napi kávéfogyasztást, és rögzítették, hogy milyen összetevőkkel (pl. cukor, tejszín) fogyasztották azt.
A legfontosabb megállapítások:
- Napi egy csésze kávé 16%-kal kisebb halálozási kockázatot jelentett.
- Két-három csésze naponta 17%-kal mérsékelte a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélyét.
- A szív- és érrendszeri halálozás 29–33%-kal volt alacsonyabb a kávét fogyasztók körében.
- Azoknál, akik fekete kávét vagy alacsony cukor- és zsírtartalmú kávét ittak, 14%-kal csökkent az összhalálozás kockázata.
Az „alacsony” adalékanyag-mennyiség definíciója 237 ml-es adag esetén:
- 2,5 g cukor, ami kb. ⅓–½ teáskanálnak felel meg
- 1 g zsír, ami kb. 5 evőkanál 2%-os tejnek, 1 evőkanál könnyű tejszínnek vagy 1 evőkanál tej-tejszín keveréknek felel meg
A tanulmány nem talált kockázatnövekedést azoknál, akik édesített, tejes vagy tejszínes kávét ittak – de az egészségvédő hatások kevésbé voltak kifejezettek.
Mit jelent a mértékletesség a koffein esetében?
A legtöbb egészséges felnőtt számára napi maximum 400 mg koffein a biztonságos mennyiség. Ez kb. 3–4 csésze hagyományos kávénak felel meg. Az érzékenyebb egyéneknél – például szorongásra hajlamos vagy magas vérnyomással élők esetében – már alacsonyabb dózis is okozhat kellemetlen tüneteket, például álmatlanságot vagy szívdobogásérzést.
Rákos betegségekkel való kapcsolat – egyelőre nem egyértelmű
A kutatás nem talált szignifikáns összefüggést a kávé és a rákos megbetegedések gyakorisága között. Ez részben annak is köszönhető, hogy nem különítették el a daganattípusokat.
Mingyang Song, a Harvard közegészségügyi iskolájának docense szerint más vizsgálatok már kimutatták, hogy a kávé segíthet például a vastagbélrák túlélési esélyeinek javításában, és egyes tanulmányok preventív hatást is feltételeznek.
A kutatás korlátai
Zhang szerint a kutatók figyelembe vették a demográfiai különbségeket, de elismerte, hogy a tanulmánynak vannak gyenge pontjai:
- A mintaelemszám nem volt elég nagy ahhoz, hogy etnikai csoportok szerint is elemezhető legyen a kapcsolat.
- A legtöbb résztvevő feketekávét ivott, így kevés adat áll rendelkezésre az adalékanyagok hatásairól.
- A kávéfogyasztási szokásokat csak egyszer vagy kétszer mérték, holott az emberek napi szinten változtathatják, hogy mennyit és hogyan isznak.
Marilyn Cornelis, a Northwestern Egyetem kutatója szerint az sem derült ki pontosan, hogy a különböző kávétípusok – például szűrt vagy szűretlen – hogyan befolyásolják az eredményeket.
Különbségek a kávéfajták között
- Szűrt kávé: papírfilteren keresztül készül, ez kiszűri a diterpéneket, így koleszterinszint-emelő hatása csekély.
- Szűretlen kávé: (kotyogós, francia presszó, török kávé) – ezek magasabb diterpéntartalmúak, és hosszabb távon kevésbé kedvezőek a szív egészségére.
Egészségesebb alternatívák a kávé ízesítéséhez
- Fahéj – kellemes ízt ad, gyulladáscsökkentő hatású
- Mandulatej, zabtej – alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom
- Stevia, eritrit – természetes, kalóriamentes édesítők
- Kollagénpor, növényi fehérje – ízesít és táplál is
Hozza ki a legtöbbet a reggeli kávéjából
Mivel ez az első olyan kutatás, amely a kávéadalékanyagok és a halálozási kockázat kapcsolatát vizsgálta, még nem lehet végleges állásfoglalást tenni. De van néhány általános érvényű tanács:
- Mindig bölcs dolog csökkenteni a cukor és a telített zsír fogyasztását – hangsúlyozta Dr. Song.
Ha Ön édesítővel vagy tejjel issza a kávét, nem kell pánikba esnie.
- A fekete lehet, hogy jobb, de nincs fokozott kockázatnak kitéve, mert cukrot és tejet ad hozzá – mondta Cornelis.
Zhang és O'Keefe is egyetértett abban, hogy a mértékletesség elengedhetetlen. Két csésze kávé még pozitív hatással bírhat, de a túlzott mennyiség már káros lehet.
Összegezve
- A reggeli kávé mérsékelt fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal.
- A tanulmány szerint a natúr vagy enyhén édesített kávé kedvező egészségügyi hatással lehet.
- A túlzott kalóriabevitel, például cukros adalékok révén, kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
- 400 mg koffein a legtöbb felnőtt számára naponta még biztonságos, de az érzékenyebbeknél problémákat okozhat.
- A kávé potenciális egészségügyi előnyeit még további kutatások szükségesek megerősíteni.
Egy nap többször is iszik kávét? Vajon hány csészével túl sok? Ezekre a tünetekre figyeljen
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!