Ezeket látta már?

Kevés cukrot fogyaszt, mégsem sikerül fogyni? Ezen változtasson!

túlsúly, elhízás, fogyás, diéta, cukor, édesség, szénhidrát, táplálkozás

A kutatók nem démonizálják a cukrot, elmondják, szerintük másra (is) kell nagy hangsúlyt fektetni, ha fogyni akarunk!

A cukorfogyasztás csökkent, az elhízás mértéke változatlanul magas

Habár, a felmérés nem mostani, de meglepő eredményeket tartalmaz az OLEF (Országos Lakossági Egészség Felmérés), amely 2003 és 2004 között zajlott. A vizsgálat megállapította, hogy a cukorból származó energia aránya a férfiak táplálkozásában átlagosan 7,9, a nőkében 8,6 százalék volt, azaz alacsonyabb értéket mutatott, mint a nemzetközi ajánlások: napi teljes energia bevitel 10%-ánál kisebbet. Ez az érték az 1992-1994 között zajlott kutatásban 13,8 %, illetve 16,7 %. A felmérésben a férfiak csaknem 60 %-a, míg a nők majdnem fele volt túlsúlyos. Ezek az eredmények hasonlóak az 1992-1994 között végzett vizsgálat eredményeihez.

A vizsgálat megerősíti azokat a vélekedéseket, miszerint a nem megfelelő táplálkozás mellett többek között a megváltozott – egyre inkább helyhez kötött – életmód, a televíziózásra fordított jelentős idő és a testmozgás hiánya befolyásolja nagymértékben az elhízást.

A fizikai aktivitás növelésére, valamint a televíziózás csökkentésére kell főleg a hangsúlyt helyezni a túlsúly megelőzésére fókuszáló programoknak.

A mozgást nem lehet megúszni, ha fogyni akarunk

Kanadai tudósok elemezték 34 ország 137.593 gyermekének adatait 10-16 éves korukban. A túlsúlyosság előfordulását vizsgálták az étkezési szokásokkal, valamint a fizikai aktivitással összefüggésben. A legtöbb túlsúlyos-elhízott gyermeket Máltán (25,4%-túlsúlyos 7,9% elhízott), illetve az Amerikai Egyesült Államokban találták (25,1% és 6,8%), szemben Litvániával (5,1%, 0,4%), valamint Lettországgal (5,9% és 0,5%). Az elhízás mértéke magasabb volt Észak-Amerikában, Angliában, és a dél-nyugat európai országokban.

Ezt már olvasta?

A legtöbb országban a fizikai aktivitás szintje alacsonyabb, míg a TV nézéssel eltöltött idő magasabb volt az elhízott gyerekeknél, összehasonlítva normál testsúlyú társaikkal. Nagyon érdekes összefüggést találtak a résztvevő országok 91%-ában: a túlsúlyos gyerekek kevesebb édességet fogyasztottak, mint azok, akiknek nem volt testsúly problémájuk. A túlsúly nem mutatott összefüggést a gyümölcs- és zöldségfogyasztással, az elfogyasztott üdítőital mennyiségével, sem a számítógép előtt töltött idővel.

A kutatók megállapították, hogy az elhízás megelőzését célzó programoknak főleg a fizikai aktivitás növelésére, valamint a televíziózással töltött idő csökkentésére kell fókuszálni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MDOSZ