Ezeket látta már?

Depresszió és alvásproblémák - gondot okozhat, ha ez az ásványi anyag hiányzik

magnézium hiány depresszió oka ásványi anyagok alvás álmatlanság ellen

Ezt az ásványi anyagot legalább olyan fontos folyamatosan bejuttatni a szervezetünkbe, mint a C-vitamint.

A kutatásból* kiderült, hogy az emberek szerint a magnézium legfőképpen az izomgörcsök megelőzésére szolgál, viszont Molnár Nikoletta, az MTA korábbi tudományos munkatársa, a Percformance Lab vezető kutatója, a Stilla cseppek megalkotója szerint a magnézium az a hatóanyag, amiből sok más ok miatt mindenkinek jól jön a pótlás. Többek közt az alacsony magnéziumszint depressziót is okozhat.

Nyugtató hatású és növelheti a mély-alvási ciklus hosszát

A szakember elmondta, hogy az agyunk a magnézium 70 százalékát elhasználja. Mivel folyamatosan működik szüksége van az állandó utánpótlásra. Azért a fogyasztásával sem szabad elmenni a falig. 375 mg a napi ajánlott bevitel ebből az ásványi anyagból.

„Különböző magnéziumformák léteznek. Szervetlen magnézium például a magnézium-oxid, amely csekély mértékben hasznosul a szervezetben, ezért nem a legjobb választás. A szerves magnéziumsók közül a magnézium-laktát laktózt tartalmaz, ezért a tejre, laktózra érzékenyeknek nem ajánlott. A magnézium-biszglicinát viszont képes segíteni a relaxált állapot elérését. Nyugtató hatású, megnövelheti a mélyalvási ciklus hosszát.” – mondta Molnár Nikoletta.

A magnézium esszenciális ásványi anyag. Rengeteg enzimreakcióhoz szükséges, gyakorlatilag a teljes szervezet működéséhez kell. Éppen ezért sokkal inkább a magnéziumot kellene pótolnunk rendszeresen, mint a C-vitamint.

Különösen a dohányosoknál, illetve az alkoholt fogyasztóknál ürül ki gyorsan a szervezetből. Nekik különösen oda kellene figyelniük a magnéziumpótlásra. A hiánya ugyanis okozhat memóriaproblémákat, depressziót, izomgörcsöt, koncentrációcsökkenést, vércukorszint-ingadozást is.

* A Quattroceutical Kft. készített felmérést 1021 ember megkérdezésével a magnézium szedési szokásainkról. A felmérés 2023. májusában zajlott, online lekérdezéssel, a szeretlekmagyarorszag.hu portállal együttműködésben. A kutatás nem reprezentatív, de a demográfiai arányokat szem előtt tartva készült el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

8 jel, hogy alacsony az ösztrogénszintje

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához