A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Miért egészséges a bulgur?

#bulgur #recept #saláta #glutén
2019.05.29. Módosítva: 2019.05.29.
Hirdetés

Egyszer és mindenkorra szögezzük le: noha a bulgur nem számít gluténmentes élelmiszernek, rendkívül sok hasznos tulajdonsága miatt akár cukorbetegek is fogyaszthatják. Milyen jótékony hatásai vannak és hogyan lehet elkészíteni? Lássuk!

Hirdetés

A bulgur különböző összezúzott, előre párolt és kiszárított gabonából készül, legtöbbször durumbúzából. A közép-kelet egyik kedvelt étele, általában köretként szolgálják fel, de akár tésztaként, kenyérként vagy salátaként is szokták tálalni.

A bulgur jótékony hatásai

Meglepően sok pozitív egészségre gyakorolt hatással rendelkezik, többek között serkenti az emésztést és a vérkeringést is - jelent meg az organicfact oldalán.

A bulgurnak igen magas a vas, magnézium, cink, réz, mangán, rost, foszfor, B3 vitamin, kálium és fehérjetartalma. Ezen kívül igen magas arányban tartalmaz különböző ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánst és rostot, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázni vágyók egyik kedvelt alapanyaga. Ezek a jótékony hatásai:

  1. szabályozza a koleszterinszintet
  2. az omega-6 tartalma miatt ápolja a vérereket
  3. karbantartja a vércukorszintet
  4. csonterősítő hatással bír, segít a csontritkulás megelőzésében
  5. szívvédő
  6. immunerősítő a magas cinktartalma miatt
  7. serkenti a vérkeringést, segít vérszegénység megelőzésében
  8. kalóriaszegény
  9. az antixodánsok miatt segít leküzdeni a belső gyulladásokat és a sejtburjánzásokra is hatással van
  10. stresszűző
  11. elősegíti a sebgyógyulást
  12. hasznos álmatlanság ellen

Gyümölcs, hús, gabona: mennyit kell fogyasztani? Kattintson tovább!

Bulgur recept: így készítsen Kısır salátát

A bulgur eltér a magyarok által használt búzadarától már az előállítása végett is, elegendő csak forró vízben áztatni, hogy elkészüljön. Ha szereti a közel keleti konyhát, imádni fogja ezt a zöldség és bulgur alapú salátát. Készítse el otthon a törökök egyik kedvenc ételét!

Hozzávalók:

  • 2 csésze bulgur
  • 2 csésze forrásban levő víz
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos evőkanálnyi édes paprikapaszta
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 közepes uborka
  • 6-8 újhagyma
  • egy maroknyi petrezselyemzöldje
  • 2-4 levél borsmenta
  • egynegyed csésze citromlé
  • egyharmad csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint több)
  • fél teáskanálnyi fekete bors
  • fél teáskanálnyi csilipaprika őrlemény

Az elkészítés folyamata

Rakja be a bulgurt egy keverőtálba. Öntse rá a forrásban levő vizet. A víznek teljesen el kell lepnie a bulgurt - ha kevés a víz, öntsön még rá, majd takarja le a tálat. 15 percre rakja félre, hogy a bulgur megpuhuljon.

Következő lépésként pucolja meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja olyan kicsire, amennyire csak tudja. Keverje össze a paprikapéppel és tegye félre.

Ezután vágja fel a paradicsomot, uborkát, újhagymát, petrezselymet és borsmentát, majd helyezze különböző tányérokba. Minél kisebbre vágja, annál jobb lesz a saláta!

Vegye le a bulguros tál fedelét, és öntsön rá citromlevet és olívaolajat, A kezével gyengéden keverje el benne. A már elkészített paprikapépes hagymát is adja hozzá, és ezt is keverje el benne. Legutoljára a felvágott zöldségek kerüljenek a tálba, ezeket is keverje el benne. Adjon hozzá sót és borsot ízlés szerint. Jó étvágyat!

Melyik a legegészségesebb rizs? Nézze meg videónkat!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.