5 súlyos hiba, amit a grillezők 90%-a elkövet – akár rákot is okozhat, ha ezekre nem figyel

Táplálkozás
2025. július 16. 12:24

Figyeljen ezekre, ha legközelebb grillezni szeretne!

A nyári hónapokban egyre többen veszik elő a grillsütőt, hogy a szabadban, barátokkal és családdal együtt élvezzék az ételek füstös ízét. A grillezés nemcsak hangulatos, de egészséges is lehet — ám csak akkor, ha bizonyos hibákat sikerül elkerülni. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyakori tévedéseket, amelyek hosszú távon akár komolyabb egészségügyi kockázatokkal is járhatnak.

Túl magas hőmérsékleten történő sütés

A grill egyik sajátossága, hogy könnyű túlfűteni – főleg faszénes sütő esetében. A lángoló parázs látványa csábító lehet, de ha a húst vagy zöldséget közvetlenül a tűz fölé helyezi, az étel külső része hamar megéghet, miközben belül nyers marad. Az odaégett részek nemcsak ízben kellemetlenek, de egészségre is ártalmasak: a füsttel és égett résszel együtt rákkeltő vegyületek (például PAH-ok) juthatnak a szervezetbe.

Tipp: Süsse az ételeket közepes, egyenletes hőfokon. Ha faszénnel dolgozik, várja meg, míg a lángok kialszanak, és csak az izzó parázs marad. Használhat grillező hőmérőt is, hogy elkerülje a túlmelegítést.

Zsírban tocsogó, feldolgozott húsok használata

A gyors megoldások – mint a boltban vásárolt, előre csomagolt kolbászok, virslik, bacon és pácok – kényelmesek, de egészségi szempontból korántsem ideálisak. Ezek a termékek nemcsak telített zsírsavakban gazdagok, hanem gyakran tartalmaznak tartósítószereket, adalékanyagokat és nitriteket is. A magas hőmérsékleten történő sütés során ezekből az anyagokból keletkező nitrózaminok hosszú távon növelhetik a gyomor- és bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.

Tipp: Próbáljon ki natúr csirke- vagy pulykamell szeleteket, halakat vagy marha hátszínt. Fűszerezze frissen, természetes alapanyagokkal, és kerülje a túl zsíros, előre feldolgozott termékeket.

Pácolási hibák

A jól megválasztott pác nemcsak ízesíti a húst, hanem segíthet csökkenteni a káros vegyületek keletkezését is. Azonban a túl cukros, bolti pácok hamar megégnek, karamellizálódnak a grillen, és keserű, fekete réteget képeznek. Emellett sokan elkövetik azt a hibát is, hogy szobahőmérsékleten, hosszú órákon át pácolják a húst, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Tipp: Készítse el saját páclevét olívaolaj, citromlé, ecet, fokhagyma és friss fűszerek (pl. rozmaring, oregánó, bazsalikom) felhasználásával. Pácolja a húst legalább 2-3 órán keresztül, de mindig hűtőszekrényben.

Nem megfelelő tisztítás

A grillezőrácson lerakódó zsír- és ételmaradványok nemcsak kellemetlen szagokat és füstöt eredményeznek a következő használatkor, hanem kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumok és penészgombák számára is. Az odaégett szennyeződések ráadásul ismét felhevülve újabb káros vegyületeket szabadíthatnak fel, amelyek az ételbe jutva ismét csak egészségtelen hatásúak lehetnek.

Tipp: Használat után még melegen tisztítsa meg a rácsot drótkefével vagy grillezőtisztítóval, majd törölje át olajjal, hogy megelőzze a rozsdásodást. Alkalmanként érdemes mélytisztítást is végezni.

Füst közvetlen belélegzése

Sokan nem gondolnak bele, hogy a grillezés során keletkező füst nemcsak az ételbe, hanem a levegőbe is kerül, amit a közelben tartózkodók belélegezhetnek. A füstben található apró részecskék és illékony vegyületek légúti irritációt, asztmás tüneteket vagy hosszú távon akár krónikus tüdőkárosodást is okozhatnak.

Tipp: Mindig jól szellőző, nyílt területen grillezzen. Ha lehetséges, tartson megfelelő távolságot a sütőtől, és kerülje, hogy hosszabb ideig közvetlenül a füstben tartózkodjon.

Hogyan lesz kevesebb rákkeltő a grillezett ételekben?
Figyelmébe ajánljuk

Hogyan lesz kevesebb rákkeltő a grillezett ételekben?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás# grillezés# grill# rákkeltő# Asztma# füst# nyár# telített zsírsavak# baktérium

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk