Napi egy csésze ebből az ételből lejjebb viheti a koleszterin szintjét

Táplálkozás
2025. június 13. 19:54

Ennek a beépítése a napi étrendbe egyszerű és költséghatékony módja lehet a krónikus betegségek kockázatának csökkentésére.

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a hüvelyesek – mint a csicseriborsó és a fekete bab – sokkal nagyobb hatással lehetnek egészségünkre, mint eddig gondoltuk. Az Illinois Institute of Technology legfrissebb vizsgálata, amelyet a rangos NUTRITION 2025 kongresszuson mutattak be, arra világít rá, hogy napi egy csésze bab fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket a prediabéteszes egyéneknél.

A prediabétesz – a csendes előszoba

Magyarországon körülbelül 1,5 millió ember él prediabétesszel, vagyis amikor a vércukorszint meghaladja a normális értéket, de még nem éri el a 2-es típusú cukorbetegség határát. Ebben a stádiumban gyakran mutatkoznak zavarok a zsíranyagcserében és alacsony szintű, krónikus gyulladások is, amelyek fokozhatják a szívbetegség vagy a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

Mit vizsgáltak a kutatók?

A kísérlet során 72 prediabéteszes felnőttet osztottak véletlenszerűen három csoportba:

  • az egyik csoport naponta egy csésze fekete babot kapott
  • a másik egy csésze csicseriborsót
  • a harmadik egy csésze rizst fogyasztott

A vérmintákat három időpontban – a kezdetekor, a hatodik és tizenkettedik héten – éhgyomorra vették le, hogy nyomon kövessék a zsíranyagcsere és a gyulladásos folyamatok változásait.

Mit mutattak az eredmények?

Azoknál, akik 12 héten keresztül csicseriborsót fogyasztottak, jelentős csökkenést tapasztaltak az összkoleszterin szintjükben, beleértve az LDL („rossz”) és a HDL („jó”) koleszterin arányát is. Ezen túlmenően a trigliceridszintjük is alacsonyabb lett, amely fontos szerepet játszik az érfalakban képződő plakkok kialakulásában - írja az EurekAlert.

A fekete bab fogyasztása szintén figyelemre méltó eredményeket hozott. Bár a gyulladásos biomarkerek szintje már a hatodik héten csökkent a csicseriborsót fogyasztóknál, a tizenkettedik hétre azonban ez a csökkenés visszafordult. Ezzel szemben a fekete babot fogyasztóknál a gyulladáscsökkentő hatás tartósabbnak bizonyult, jelentősebb mértékben csökkent, összehasonlítva a rizst vagy csicseriborsót fogyasztókkal.

- Tanulmányunk kimutatta a babfogyasztás előnyeit a prediabéteszben szenvedő felnőtteknél, de mindenki számára nagyszerű választás...Ezek az eredmények felhasználhatók az étrendi irányelvek, a klinikusok vagy a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésére összpontosító közegészségügyi programok tájékoztatására.

Glükózszint: nem változott számottevően

Fontos megjegyezni, hogy a kutatók nem találtak érdemi eltérést a vércukorszint alakulásában a különböző étrendi beavatkozások között. Ez azonban nem csökkenti a hüvelyesek jelentőségét a gyulladáscsökkentő és lipidprofil-javító hatásaik miatt.

Miért ennyire jó a bab?

Sharon Palmer dietetikus, a növényi alapú táplálkozás egyik ismert szakértője szerint a babfélék rostban gazdag összetevői kulcsszerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, ami hosszú távon segítheti a gyulladások csökkentését. A rost ugyanis táplálja a bélmikrobiomot, amely gyulladásgátló molekulákat termel. Emellett olyan természetes vegyületeket, ún. fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatással bírnak, és közvetve erősítik az immunrendszert is.

A csicseriborsó különösen hatékony lehet a vérzsírok csökkentésében. Egy korábbi kutatás például azt állapította meg, hogy már öt hétnyi csicseriborsó-fogyasztás után is mérséklődött a koleszterinszint a női résztvevők körében. Alyssa Tindall egészségtudományi szakértő hangsúlyozta, hogy az olyan alapanyagok, mint a csicseriborsó, más, zsírdúsabb fehérjeforrások – például marhahús – helyettesítésére is alkalmasak, ezáltal csökkentve a telített zsírok bevitelét.

A kutatás korlátai

A kutatás egyik társszerzője, Dr. Indika Edirisinghe hangsúlyozta:

- Fontos felismerni, hogy az eredmények jelenleg nem általánosíthatók, mivel a tanulmány a prediabéteszes egyénekre korlátozódott.

A kísérletben szereplők kis száma és az előzetes publikálás (még lektorálás nélkül) is azt jelzi, hogy ezek az eredmények inkább irányt mutatnak, semmint végleges igazságokat szolgáltatnak. A tudományos világban ugyanis a megállapításokat csak több, független és jól kontrollált vizsgálat után tekinthetjük általánosan érvényesnek.

Összegezve

  • Az Illinois Institute of Technology tanulmánya a babfogyasztás egészségügyi előnyeit vizsgálta prediabéteszes egyéneknél.
  • A kutatás kimutatta, hogy napi egy csésze csicseriborsó vagy fekete bab fogyasztása csökkentheti a lipidprofil tényezőit.
  • A fekete bab jelentősebb gyulladáscsökkentő hatással bírt a csicseriborsóhoz képest az idő előrehaladtával.
  • A tanulmány hangsúlyozza a hüvelyesek rost- és fitonutriens-tartalmának szerepét a bél mikrobiom és az immunrendszer támogatásában.
  • A kutatás előzetes eredményei iránymutatást adhatnak étrendi ajánlások és megelőzési programok kialakításához.
Magas koleszterin: így csökkentse gyógyszer nélkül az orvos szerint
Figyelmébe ajánljuk

Magas koleszterin: így csökkentse gyógyszer nélkül az orvos szerint

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás# diéta# koleszterin# koleszterinszint csökkentése# magas koleszterinszint# trigliceridszint# Cukorbetegség# prediabétesz

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk