Napi egy csésze ebből az ételből lejjebb viheti a koleszterin szintjét
Ennek a beépítése a napi étrendbe egyszerű és költséghatékony módja lehet a krónikus betegségek kockázatának csökkentésére.
Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a hüvelyesek – mint a csicseriborsó és a fekete bab – sokkal nagyobb hatással lehetnek egészségünkre, mint eddig gondoltuk. Az Illinois Institute of Technology legfrissebb vizsgálata, amelyet a rangos NUTRITION 2025 kongresszuson mutattak be, arra világít rá, hogy napi egy csésze bab fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket a prediabéteszes egyéneknél.
A prediabétesz – a csendes előszoba
Magyarországon körülbelül 1,5 millió ember él prediabétesszel, vagyis amikor a vércukorszint meghaladja a normális értéket, de még nem éri el a 2-es típusú cukorbetegség határát. Ebben a stádiumban gyakran mutatkoznak zavarok a zsíranyagcserében és alacsony szintű, krónikus gyulladások is, amelyek fokozhatják a szívbetegség vagy a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
Mit vizsgáltak a kutatók?
A kísérlet során 72 prediabéteszes felnőttet osztottak véletlenszerűen három csoportba:
- az egyik csoport naponta egy csésze fekete babot kapott
- a másik egy csésze csicseriborsót
- a harmadik egy csésze rizst fogyasztott
A vérmintákat három időpontban – a kezdetekor, a hatodik és tizenkettedik héten – éhgyomorra vették le, hogy nyomon kövessék a zsíranyagcsere és a gyulladásos folyamatok változásait.
Mit mutattak az eredmények?
Azoknál, akik 12 héten keresztül csicseriborsót fogyasztottak, jelentős csökkenést tapasztaltak az összkoleszterin szintjükben, beleértve az LDL („rossz”) és a HDL („jó”) koleszterin arányát is. Ezen túlmenően a trigliceridszintjük is alacsonyabb lett, amely fontos szerepet játszik az érfalakban képződő plakkok kialakulásában - írja az EurekAlert.
A fekete bab fogyasztása szintén figyelemre méltó eredményeket hozott. Bár a gyulladásos biomarkerek szintje már a hatodik héten csökkent a csicseriborsót fogyasztóknál, a tizenkettedik hétre azonban ez a csökkenés visszafordult. Ezzel szemben a fekete babot fogyasztóknál a gyulladáscsökkentő hatás tartósabbnak bizonyult, jelentősebb mértékben csökkent, összehasonlítva a rizst vagy csicseriborsót fogyasztókkal.
- Tanulmányunk kimutatta a babfogyasztás előnyeit a prediabéteszben szenvedő felnőtteknél, de mindenki számára nagyszerű választás...Ezek az eredmények felhasználhatók az étrendi irányelvek, a klinikusok vagy a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésére összpontosító közegészségügyi programok tájékoztatására.
Glükózszint: nem változott számottevően
Fontos megjegyezni, hogy a kutatók nem találtak érdemi eltérést a vércukorszint alakulásában a különböző étrendi beavatkozások között. Ez azonban nem csökkenti a hüvelyesek jelentőségét a gyulladáscsökkentő és lipidprofil-javító hatásaik miatt.
Miért ennyire jó a bab?
Sharon Palmer dietetikus, a növényi alapú táplálkozás egyik ismert szakértője szerint a babfélék rostban gazdag összetevői kulcsszerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, ami hosszú távon segítheti a gyulladások csökkentését. A rost ugyanis táplálja a bélmikrobiomot, amely gyulladásgátló molekulákat termel. Emellett olyan természetes vegyületeket, ún. fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatással bírnak, és közvetve erősítik az immunrendszert is.
A csicseriborsó különösen hatékony lehet a vérzsírok csökkentésében. Egy korábbi kutatás például azt állapította meg, hogy már öt hétnyi csicseriborsó-fogyasztás után is mérséklődött a koleszterinszint a női résztvevők körében. Alyssa Tindall egészségtudományi szakértő hangsúlyozta, hogy az olyan alapanyagok, mint a csicseriborsó, más, zsírdúsabb fehérjeforrások – például marhahús – helyettesítésére is alkalmasak, ezáltal csökkentve a telített zsírok bevitelét.
A kutatás korlátai
A kutatás egyik társszerzője, Dr. Indika Edirisinghe hangsúlyozta:
- Fontos felismerni, hogy az eredmények jelenleg nem általánosíthatók, mivel a tanulmány a prediabéteszes egyénekre korlátozódott.
A kísérletben szereplők kis száma és az előzetes publikálás (még lektorálás nélkül) is azt jelzi, hogy ezek az eredmények inkább irányt mutatnak, semmint végleges igazságokat szolgáltatnak. A tudományos világban ugyanis a megállapításokat csak több, független és jól kontrollált vizsgálat után tekinthetjük általánosan érvényesnek.
Összegezve
- Az Illinois Institute of Technology tanulmánya a babfogyasztás egészségügyi előnyeit vizsgálta prediabéteszes egyéneknél.
- A kutatás kimutatta, hogy napi egy csésze csicseriborsó vagy fekete bab fogyasztása csökkentheti a lipidprofil tényezőit.
- A fekete bab jelentősebb gyulladáscsökkentő hatással bírt a csicseriborsóhoz képest az idő előrehaladtával.
- A tanulmány hangsúlyozza a hüvelyesek rost- és fitonutriens-tartalmának szerepét a bél mikrobiom és az immunrendszer támogatásában.
- A kutatás előzetes eredményei iránymutatást adhatnak étrendi ajánlások és megelőzési programok kialakításához.
Magas koleszterin: így csökkentse gyógyszer nélkül az orvos szerint
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!