Ezeket látta már?

Sokszor van székrekedése? Így enyhítheti napi 2 kivivel

kivi

A kivi nem csak az immunrendszerünknek tehet jót!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban arról, hogy milyen hatással van napi 2 kivi a szervezetünkre:

"Napi két zöld kivi fogyasztása enyhítheti a makacs székrekedést – újzélandi tanulmány

A résztvevők között voltak egészséges kontroll-személyek (63 fő), funkcionális székrekedésben* (60 fő) és székrekedés-domináns irritábilis bélszindrómában (61 fő) szenvedő betegek voltak, akiket véletlenszerű besorolással napi két zöld kivi vagy napi 7,5 gramm útifűmaghéj fogyasztására osztottak be 4 hétig, majd 4 hetes szünet után átváltottak a másik kezelésre újabb 4 hétig.

Az elsődleges eredmény a spontán székletürítések összesített heti száma volt.

A zöld kivi fogyasztása átlagban legalább 1,5-del vagy nagyobb mértékben növelte a spontán székletürítések összesített heti számát (funkcionális székrekedésben 1,53; székrekedés-domináns irritábilis bélszindrómában 1,73), és statisztikailag jelentősen javult az emésztőszervi komfortérzet mértéke. Nem figyeltek meg jelentős nemkívánatos eseményeket.

Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan - összhangban korábbi eredményekkel -, hogy a friss kivi fogyasztása klinikailag jelentős mértékben javította a székrekedést és a székrekedésben szenvedők emésztőrendszeri komfortérzetét. A zöld kivi megfelelő étrendi kezelés a székrekedés és a kapcsolódó emésztőszervi diszkomfort enyhítésére."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldségek, gyümölcsök: ennyivel csökkent a vitamintartalmuk a kutatók szerint

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyümölcs

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához