Ezeket látta már?

Ez történik, ha nem iszik elég vizet!

vízivás mennyi vizet kell inni

Mutatjuk a fokozatokat. Az 1 százalékos vízhiány a szerveztben még elmegy, a 20 százalék feletti érték már halálhoz vezet.

Szervezetünk működésében elengedhetetlen szerepet játszik a víz, amelyet elsősorban folyadékokkal és nagy víztartalmú ételekkel fogyasztunk el.

Az emberi test 50-60 százalékát víz alkotja. A megfelelő folyadékháztartás létfontosságú a szervezet számára, mivel a víz számos biokémiai folyamatban játszik fontos szerepet. Ha valaki túl kevés folyadékot fogyaszt, annak rövid- és hosszú távú egészségügyi következményei is lehetnek.

A víz szerepe többek között a vérnyomás szabályozása, befolyásolja a veseműködést és a testhőt, de részt vesz az emésztésben, az izmok és az ízületek megfelelő működésének biztosításában, valamint a jó fizikai és szellemi teljesítőképesség megtartásában is.

Mennyit javasolt fogyasztanunk egy nap?

Naponta legalább 8 pohár folyadékot kell elfogyasztanunk, melynek döntő többségének (minimum 5 pohárnak) ivóvíznek kell lennie - írta meg közösségi oldalán az MDOSZ.

Ahogy tápanyagszükségletünk, úgy vízszükségletünk is számos tényezőtől függ, mint az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, a külső hőmérséklettől és a fizikai igénybevételtől.

Minél nagyobb a testtömeg, annál több folyadékra van szükségünk

Edzés során, hőségben vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) ideje alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükséglet. Ilyen esetekben különösen figyeljünk a folyamatos folyadékfogyasztásra.

A vízháztartás felborulásának következményei

Egy egészséges felnőtt testének víztartalma közel állandó, 60%, mely állandóság megőrzésére kell törekedni. Mivel vizet folyamatosan veszítünk a nap folyamán – belső anyagcsere-folyamatok által, bőrön keresztüli párolgással, izzadással, valamint vizelettel és széklettel –, ha az elveszített mennyiséget nem pótoljuk, dehidratációról (vízhiány/kiszáradás) beszélünk.

A vízhiány hatásai (a testtömegünk arányában):

 • 1% felett szomjúság
 • 3% felett az izmok ereje és az állóképesség csökken
 • 10-12% felett a hőtolerancia csökken, erős gyengeségérzet lép fel
 • 20% felett halálhoz vezet

Miből vihetünk be vizet szervezetünkbe?

Gyakorlati tanácsok: a folyadékon kívül a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek fogyasztása is hozzájárul a megfelelő hidratáltsághoz. Szomjoltásra legideálisabb az ivóvíz fogyasztása. Igyekezzünk a cukrozott üdítők fogyasztását minimalizálni, de a vízen kívül a folyadékbevitel színesítésére napi 1-1 pohár 100%-os gyümölcslé, zöldséglé, tea is beilleszthető.

Mennyi vizet kell inni egy nap, hogy elkerüljük a kiszáradást?

Ha a szervezetbe nem jut elegendő folyadék, vagy túl sokat veszít a bevitt mennyiséghez képest, akkor kiszáradás (dehidratáció) léphet fel. A folyadékbevitel megfelelő szintje egyénileg változó, de egy átlagos felnőttnek naponta 2-2,5 l folyadékra van szüksége. Elegendő folyadékot visz be, aki ritkán szomjas és a vizelete színtelen vagy világossárga.

Az enyhe dehidratáció tünetei:

 • szomjúság,
 • fejfájás,
 • gyengeség,
 • szédülés.

A közepes fokú dehidratáció tünetei (a fentiek mellett):

 • kiszáradt száj,
 • csökkent vizeletürítés,
 • sötét színű vizelet,
 • a bőr rugalmasságának csökkenése,
 • szapora pulzus.

Fontos! A súlyos dehidratáció életveszélyes állapot, amelyet erős szomjúságérzés, a vizeletürítés megszűnése, felgyorsult légzés, hideg tapintatú bőr és megváltozott mentális állapot jelez.

Kiknek kell nagyon odafigyelnie a folyadékfogyasztásra?

A folyadékfogyasztásra mindenkinek oda kell figyelni, de vannak olyan csoportok, akiket veszélyeztetetteknek tartunk a dehidrációval kapcsolatban:

 • idősek,
 • gyermekek,
 • nehéz fizikai munkát végzők,
 • sportolók,
 • várandósok, szoptató kismamák,
 • betegek.

A gyermekek testének víztartalma nagyobb, mint a felnőtteké. Esetükben még fontosabb a megfelelő hidratáltság a tanulmányi teljesítményük és az egészséges testi fejlődésük szempontjából is. Ráadásul gyakran meg is feledkeznek az ivásról, és többször kapnak el olyan lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségeket, amelyek növelik a kiszáradás veszélyét.

A szülőknek, tanároknak tehát a gyermekek megfelelő folyadékfogyasztására otthon és az iskolában eltöltött órák alatt is külön oda kell figyelniük, kánikulában vagy betegség esetén pedig még fokozottabban! Az ajánlott folyadékfogyasztás időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye.

A krónikus dehidráltság súlyos egészségügyi probléma, ami növeli többek közt az ájulások, a húgyúti fertőzések és a vesekő kialakulásának kockázatát. Segítsük a környezetünkben élő idős embereket abban, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, például kínáljuk őket minél gyakrabban folyadékkal, emlékeztessük őket az ivásra – megfelelő folyadékfogyasztással tovább egészségesebbek maradhatnak.

Mennyi az elég?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerinti napi folyadékfogyasztási javaslatot az alábbi táblázat mutatja.

Az EFSA által ajánlott napi folyadékfogyasztás

ÉletkorFolyadékbevitel
0–6
hónapos
100–190 ml/kg/nap
6–12 hónapos800–1000 ml/nap
1-2 éves1100–1200 ml/nap
2-3 éves1300 ml/nap
4–8 éves1600 ml/nap
lányok 9–13 éves1900 ml/nap
fiúk 9–13 éves2100 ml/nap
nők 14+ éves2,0 l/nap
férfiak 14+ éves2,5 l/nap

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így ellenőrizheti le egyszerűen a kezéről, hogy elég vizet iszik-e

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához