Ezeket látta már?

Kellemetlen testszag - ezek a problémák okozhatják

testszag, okoz, probléma, izzadtság, verejték

Kellemetlen testszagot nem csupán a rossz higiénia okozhat.

Mindenkinek megvan a maga jellegzetes illata, testszaga, melyet a bőrön lévő baktériumok és a verejték keveréke okoz. Amennyiben ez hirtelen megváltozik, az valamilyen problémára utalhat.

Az izzadtság önmagában szagtalan

A verejtéknek önmagában nincs illata- a jellegzetes szagot az okozza, hogy a bőrön lévő baktériumok keverednek az izzadsággal. Érdekesség, hogy a verejték mennyisége nincs összefüggésben azzal, hogy kinek milyen kellemetlen a testszaga. Ennek az az oka, hogy mindez a bőrön lévő baktériumok típusának és az izzadsággal való kölcsönhatásnak a következménye, nem pedig magának a verejték jelenlétének. Amikor izzad, ezek a baktériumok a verejtékben lévő bizonyos fehérjéket savakra bontják - ez okozza a fellépő kellemetlen szagot.

Mi okozhatja, ha megváltozik testszag?

A táplálkozás, a hormonális állapot, betegségek, gyógyszerek, mind befolyásolhatják a testszagot, csakúgy, mint a stressz, az edzés vagy a higiénia elhanyagolása. Olykor ez a fejlődés normális része is lehet: pubertáskorban például a verejtékmirigyek és a hormonok aktívabbá válnak.

Érdemes tudni, hogy hogy vannak olyan betegségek és kóros állapotok, amikor megváltozhat mind az izzadás mértéke, mind annak szaga.

Táplálkozás

Mindenki tudja, hogy az étkezésünk mennyire befolyásolja a testszagunkat. Gondoljunk csak a hagymára, mely igen sokáig érződik rajtunk (nemcsak a leheletünkön, hanem a bőrünkön is). Jó hír azonban az, hogy ilyenkor a probléma csupán átmeneti.

Érdekesség, hogy az általános étrend is befolyásolhatja, hogy milyen az illatunk. Egyes kutatások szerint azoknak a férfiak, akik gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követnek, kellemesebb a testszaguk- függetlenül attól, hogy mennyit izzadnak. Őnbevallásos tanulmányok pedig azt mutatták, hogy a magas szénhidrátbevitel viszont negatívan befolyásolja, csakúgy, mint a sok hús fogyasztása.

Betegségek

Vannak olyan betegségek, melyek rossz testszagot eredményezhetnek. Ilyen például a cukorbetegség, a pajzsmirigy túlműködés, májprobléma, a vesebetegség és a hyperhidrosis (fokozott izzadás). Cukorbetegek esetén a megváltozott szagokra különösen oda kell figyelni, mivel az állapot egy súlyos szövődményét, az ún. diabéteszes ketoacidózist is jelezheti. A magas ketonszint hatására ugyanis a vér elsavasodik, a testszag pedig gyümölcsös illatúvá válik.

Stressz

Bizony, a stressz nem csak fokozhatja az izzadást, de még kellemetlen szagúvá is teheti. Az agy ilyenkor jeleket küld a verejtékmirigyeknek, hogy kezdjenek el több verejtéket termelni, hogy segítsék szabályozni a testhőmérsékletet. Ami viszont érdekes, hogy a legtöbb stressz által kiváltott izzadás az apokrin mirigyekből származik, ami szagosabb verejtéket eredményez (mivel zsírokat és más vegyületeket is tartalmaz).

Túlsúly

Amennyiben valaki túlsúlyos, úgy több bőrredő van jelen a testén, melyek remekül megtartják és összegyűjtik az izzadságot és a baktériumokat - ez pedig ideális feltételeket teremt az erős testszagnak.

Hogyan lehet megszabadulni az erős testszagtól?

  • higiénia betartása
  • adja le súlyfeleslegét.
  • használjon antibakteriális szappant.
  • használjon dezodort/izzadásgátlót.
  • viseljen jó minőségű, jól szellőző ruhákat.
  • változtasson az étrendjén (csökkentse a fűszeres vagy csípős ételek mennyiségét).
  • kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását.
  • szőrtelenítsen
  • vegyen igénybe orvosi segítséget (pl. botox, lézer, vényköteles izzadásgátlók)
  • kezeltesse alap betegségét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 4 betegség erős izzadást okozhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

izzadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához