Ezeket látta már?

Rossz a vérnyomása, magas a koleszterinje? Egyen több étcsokit

Dietetika
2024. szeptember 04. 07:49
étcsokoládé magas vérnyomás koleszterin

Ha szereti az étcsokit, ennek a hírnek nagyon fog örülni!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a csokoládé áldásos hatásairól:

"Egy mendeli randomizációs vizsgálat szerint a fekete csoki fogyasztása ok-okozati kapcsolatban áll az esszenciális (másként elsődleges és egyben leggyakoribb) magas vérnyomás kockázatának kisebb voltával, legalábbis a vizsgált európai eredetű népességben. A mendeli randomizáció olyan módszer, ami egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért, mennyire okozója a betegségnek. "

A magas kakaó tartalmú étcsokoládénak ezen felül is vannak előnyös tulajdonságai:

  1. 1 Javíthatja a véráramlást
  2. 2 Növelheti a "jó koleszterin ", azaz a HDL szintjét
  3. 3 Kitűnő antioxidáns forrás
  4. 4 Egy 100 grammos, 70-85% kakaó tartalmú étcsokoládé a következőket tartalmazza:
  • 11 gramm rost
  • vas
  • magnézium
  • réz
  • mangánra
  • kálium
  • foszfor
  • cink
  • szelén

Tudta, miért annyira ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára?

Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás."

Összegezve

  • Egy mendeli randomizációs vizsgálat szerint a fekete csoki fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.
  • Angliai kutatók felfedezték, hogy a csokoládé elfogyasztásakor a szájban zajló fizikai folyamat hogyan alakítja át a szilárd anyagot emulzióvá.
  • Az új kutatási eredmények alapján felmerült egy következő generációs, egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú csokoládék megtervezése is.
Magas koleszterinszint mellett is bátran ehet tojást, ha ezt betartja
KÖVETKEZŐ CIKK

Magas koleszterinszint mellett is bátran ehet tojást, ha ezt betartja



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
# étcsokoládé # csoki # csokolade # szívbetegség # magas vérnyomás # egészség # zsírok # betegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés