Ezeket látta már?

Béka sem kell bele: így véd a téli betegségek ellen ez a kedvelt étel

Dietetika
2023. november 20. 15:04
kocsonya, immunerősítő, kollagén, vírusos betegségek ellen

"Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka" Az év ezen időszakán, szinte kötelező a hagyományos magyar étel, a kocsonya elkészítése - természetesen béka nélkül.

Ez a népszerű étel szinte minden család asztalán megfordul legalább egyszer a tél során. A bőrös-csontos hozzávalókkal készült kocsonya nemcsak ebédre, de reggelire és vacsorára is remek választás. De hogy jön ide a béka?

Van egy történet arról, hogy egyszer a XVIII. században egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába egy béka beleugrott az éppen dermedő ételbe és benne maradt. Amikor megdermedt a kocsonya, a béka benne maradt és szorult helyzetbe került. Miután körbeijesztgette az ismerőseit a kocsonya tulajdonosa, bizonyára útjára engedte a békát egy csodaszép tavacska partján. Innen ered a "Remeg, mint a miskolci kocsonya" szólás is.

A kocsonya nem csak finom, de számos jótékony hatása is ismert. Ebből hoztunk néhányat:

Minden részével táplál

Amikor leszedjük a zsírt a kocsonyáról, egy egészséges, tápláló fogást kapunk. Tele van aminosavakkal, fehérjékkel, és kevés a zsír- és a szénhidrát-tartalma, így akár diéta alatt is fogyasztható, persze mértékkel.

Csodát tesz az ízületekkel

A lassú főzés során a bőrös, csontos húsokból rengeteg kollagén kerül a kocsonyába. Ez az összetevő az ízületekbe épülve hosszú ideig egészségessé teheti azokat, biztosítva a rugalmasságot. A kollagén rostok nélkülözhetetlenek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újraépítéséhez. Érdemes némi citromlevet is hozzáadni, mivel a C-vitamin segíti a kollagén beépülését a szervezetbe.

Egészségesebb haj, szebb arcbőr

A kollagént a szépségipar is használja hajpakolásokban és arcápoló szerekben. Belülről is érdemes minél többet a szervezetbe juttatni belőle, és a rendszeres kocsonyafogyasztás kiváló módja ennek. A bőr rugalmasabbá válik, a haj egészségesebb lesz, és a köröm is szépül.

Felturbózza az immunrendszert

A benne található arginin és lizin aminosavak segítik az immunrendszer megerősödését, különösen a járványos őszi-téli időszakban, amikor fontos, hogy ellenállóbbak legyünk a vírusos betegségekkel szemben.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

C-vitamin hatása megfázás, nátha ellen: ennyire véd az aszkorbinsav



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MH
# kocsonya # kollagén # immunerősítő # C-vitamin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés