Ezeket látta már?

Néhány jó szó - a banánról...

Dietetika
2010. augusztus 30. 09:28
Módosítva: 2017. február 15. 13:56

A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti.

A múlt század elején a legközkedveltebb a ma már ismeretlen grózmishhel fajtát egy súlyos gombás betegség irtotta ki. A termesztőknek hosszú évekre volt szükségük egy új fajta nemesítéséhez. A cavendish 15-20 éven belül a világon a legelterjedtebb lett ma is ezt esszük.

bananas-d0000004afd60762dabf7-d000009E86cfbfa0aed5d

Forrás: freepress.hu


A sárga gyümölcs Afrikában és Ázsiában félmilliárd ember számára nélkülözhetetlen alap élelmiszer. Olyan nekik, mint nálunk a krumpli vagy az alma. A banán ugyanis fehérjében kétszer olyan gazdag, mint más rokonai. Szénhidrát tartalma háromszor-négyszer is meghaladja az átlag gyümölcsökét. Zsírtartalma pedig szinte minimális 0.1 százalék. Magyarországon a banán inkább csak desszertnek számít, de nem csak az édes íze az egyedüli jó tulajdonsága.

Nagy Dóra Zsuzsa (NDZs):

"Ezt kicsit tudjuk hasonlítani a csokoládéhoz is. Jókedvet teremt, a boldogsághormon szintjét növeli, illetve szénhidrát tartalma miatt is, mivel könnyen felszívódó széánhidrát, tehát könnyen mozgósítható energiát ad. Jobb kedvünk lesz, energikusabban fogunk mozogni."

A banán a közhiedelemmel ellentétben nem fa, hanem a legnagyobb lágyszárú növény, ami akár a 15métert is elérheti. Magyarországra közép és dél-amerikai ültetvényekről érkezik. Itt zölden szüretelik és hűtés nélkül szállítják Európába.

NDZs:

"A banánt mindenféleképpen hamarabb leszüretelik. Tehát nem kapja meg azokat az ásványianyagokat, napfényt , vizet, ami alapján kialakulhatna a tápanyag tartalma, ásványianyag tartalma, szénhidrát tartalma, fehérje tartalma valószínűleg picit kevesebb lesz, mint a napon érlelt, érett állapotban leszedett banáné."

Az érelelésen kívül azonban incs más lehetőség, hiszen ha éretten szednék le a banánt nem bírná ki a hajóutat, elrohadna. A történelem úgy tűnik megint megismételheti magát. A grozmichhel után ugyanis, a nálunk kedvelt genetikailag elaggott kevendis fajtát is gombás betegség fenyegeti. A cavendish ugyanis magtalan banán, így képtelen genetikailag fejlődni, a környezetéhez alkalmazkodni.

Czóbel Szilárd, kutató

"Vannak olyan típusai a cavendishnek is, amely érzékeny gombabetegségre. Ilyen a legutóbbi időben felbukkant sigatoka nevű kór, amely a banán leveleit támadja meg és ezáltal a termelés mennyiségét 50 százalékkal csökkenti és pár éven belül fel kell hagyni a különböző monokultúrákkal."

12 ország kutatói alkották meg a gyümölcs teljes genetikai térképét. Ezzel a betegeskedés miatt háttérbe szorult fajtáknak is képesek a kutatók úgy befolyásolni, hogy az ültetvényeken újra megjelenjenek, a meglévők pedig ellenállóbbak legyenek.

Reméljük az egyedülállóan édeskés Cavendish eredményesen veszi fel a harcot a fertőzésekkel.

Szerző:

Nagy Dóra Zsuzsa, Czóbel Szilárd kutató

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: freepress.hu
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés