Ezeket látta már?

Spórolna a főzésen? Fagyasszon!

Dietetika
2018. július 08. 06:46
Módosítva: 2018. július 08. 09:03
fagyasztas_0

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb tartósítási módszer napjainkban a fagyasztás, ugyanakkor nem árt megfogadni néhány tanácsot, hogy garantáltan tökéletes végeredményt kapjunk.

Gyakorlatilag minden élelmiszert le lehet fagyasztani, kivéve az egész tojást, a retket, a fejes salátát és a hagymát.

A zöldségeknél és a gyümölcsöknél ez kifejezetten praktikus módszer, hiszen nem csak a mikroorganizmusok szaporodását akadályozhatjuk meg, hanem az enzimek bontó munkáját is a sejtekben. 0°C alatt a nyersanyag víztartalma jéggé fagy, ugyanakkor a különböző élelmiszerek fagypontja eltérő.

ÉlelmiszerFagyáspont (ºC-ban)ÉlelmiszerFagyáspont (ºC-ban)
alma, körte, szilva-2,0hús-0,9
burgonya-1,7kelvirág, hagyma,borsó-1,1
cseresznye-2,4paradicsom, málna-0,9

A termékek csomagolásán gyakran található a jelölés "gyorsfagyasztott". De mit is jelent pontosan? Milyen élelmiszereknél lehet hasznos ez a technika?

Ha követjük a legfontosabb tanácsokat, garantáltan finom és ízletes végeredményt kapunk

Ha követjük a legfontosabb tanácsokat, garantáltan finom és ízletes végeredményt kapunk

Forrás: EgészségKalauz


Mit jelent a gyorsfagyasztás?

Gyorsfagyasztás során:

  1. 1 a nyersanyagot -40-50 °C-ra hűtik, majd -18-20°C-on tárolják.
  2. 2 ilyenkor az élelmiszerekben lévő szabad vízből mikrokristályok keletkeznek, amelyek a sejteket nem roncsolják, így a gyorsfagyasztott termékek táp- és élvezeti értéke megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy nagyon lassan vész el. Ezek a termékek -18°C-on akár 1 évig is eltarthatóak, érdemes tehát ezeket a termékeket beszerezni, akár külön fagyasztóládában tárolni őket nagyobb mennyiségben.
  3. 3 fontos tudni, hogy a mikroorganizmusok a gyorsfagyasztás után is életképesek maradhatnak, így amint felengedtek ezek az élelmiszerek, semmiképpen se fagyasszuk őket vissza.

Hogyan készül a tökéletes befőtt? Kattintson, és tudjon meg többet!

Csökkent vitamintartalom

Az viszont tény, hogy minden gyümölcs és zöldség C-vitamin tartalma csökken a fagyasztást követő hónapokban.

Ameddig a 2. hónapban csak 2-3-4%-kal, úgy a 8. hónapban már akár 8-16%-kal is. Ilyen esetekben is a gyorsfagyasztás a legkíméletesebb. Főzelékeknél fagyasztás során 20-30%-os, befőzésnél 35-55%-os, szárítás során 70-90%-os veszteséggel kell számolnunk.

Forrás:MDOSZ

@page { margin: 2cm }

TD P { margin-bottom: 0cm }

P { margin-bottom: 0.21cm }

-->

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# főzés # gyümölcs # zöldség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés