Ezeket látta már?

Migrén? Ezt egye, hogy kevesebbszer fájjon a feje!

Életmódorvoslás
2021. augusztus 31. 18:00
migrénes fejfájás elleni gyógyszer

Kiderült, hogy az ómega-3 zsírsavakban dús táplálkozás, vagyis a halas fogások előtérbe helyezése segíthet a migrénes rohamok számának és hosszának a csökkentésében.

A migrénes betegek már megtapasztalhatták, hogy egyes ételek vagy italok (alkohol, kakaó stb.) fogyasztása esetükben fejfájást produkálhat, így ezeknek az ételeknek a fogyasztását ők kerülik.

Nemrégiben kutatók vették górcső alá azt, hogy a különféle diétáknak milyen hatása van a migrénes rohamok gyakoriságára és hosszára. Konkrétan, azt vizsgálták meg egy klinikai vizsgálatban, hogy minek kellene ideális esetben az étlapon szerepelnie ahhoz, hogy ritkábban fájjon a fej.

Ha migrén, akkor kulcsszerepben az ómega-zsírsavak

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amikhez a szervezet a táplálkozás révén jut hozzá, lényeges szerepet játszanak a fájdalom, így a migrénes fájdalom kialakulásában. Míg egyes, az ómega-6 zsírsavakból keletkező vegyületek (bizonyos prosztaglandinok és leukotriének) a fájdalom kiváltásáért felelősek, addig más, elsősorban az ómega-3 zsírsavakból keletkező zsírsav-származékok fájdalomcsillapító hatásúak. Feltételezhető tehát, hogy az ómega-3 zsírsavak fogyasztása hosszú távon hozzájárulhat a fájdalommal járó folyamatok háttérbe szorításához és a migrénes rohamok gyakoriságának és erősségének a redukálásához.

Szemre is jó: ezért szedjék idősek az omega-3 zsírsavat - kattintson!

Néhány hét után már hatásos lehet a migrén-ellenes diéta

Amerikai Egyesült Államokbeli kutatók több intézet együttműködésével és 182 migrénes páciens bevonásával azt vizsgálták, hogy miként hat az ómega-3, illetve az ómega-6 zsírsavakban dús táplálkozás a migrénesek állapotára.

A betegek egy csoportja 16 héten át naponta legalább 1,5 gramm ómega-3 zsírsavat (elsősorban eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) fogyasztott, miközben az ómega-6 zsírsavak bevitele a napi kalóriaigény 6 %-át tette ki.

A betegek második csoportja szintén emelt mennyiségben fogyasztott ómega-3 zsírsavakat (minimum 1,5 g/nap), miközben az ómega-6 zsírsavak fogyasztását erősen visszafogták, így ez utóbbi csak a napi kalóriabevitel kevesebb, mint 1,8 %-át tette ki.

A betegek harmadik csoportja szolgált kontroll-csoportként; ők nem dúsították ómega-3 zsírsavakban dús ételekkel a táplálkozásukat.

Minél több az ómega-3, annál kevesebb a migrénes fejfájás

Az első és második csoportba sorolt betegeknél, akik az ómega-3-zsírsavakat emelt mennyiségben fogyasztották, kevesebb fejfájásos roham lépett fel, mint a kontroll-csoportba tartozóknál. Az ómega-3 zsírsavak „számlájára” írható előnyként az is, hogy amennyiben mégis felléptek migrénes rohamok, azok rövidebb ideig tartottak.

A kontrollcsoportba soroltak, azaz a „hagyományosan” táplálkozók, havi átlagban 13,2 fejfájásos napról számoltak be. Ezzel szemben az első csoportban havi 2, míg a második csoportban havi 4 alkalommal kevesebb migrénes fejfájásos epizódról tájékoztattak a betegek. Míg a kontroll-csoportban egy fejfájásos epizód hossza átlagosan 4,9 óra volt, addig az az első csoportban 3,6, míg a második csoportban 3,2 órára csökkent. A vizsgálat eredményei tehát arra mutatnak rá, hogy az ómega-3 zsírsavak fogyasztása, különösen akkor, ha az az ómega-6 zsírsavak fogyasztásának a visszafogásával társul, kedvező hatású.

Migrén, fejfájás ellen ezek a legjobb gyógynövények - olvasson tovább!

Recept: több ómega-3, kevesebb ómega-6

Lényeges tudni, hogy az előnyös élettani hatású ómega-3 zsírsavak legfőbb táplálkozásbeli forrását a mélytengeri halak jelentik. Sajnálatos módon a halaknak és a halkészítményeknek a fogyasztása Magyarországon - európai összehasonlításban is - igencsak alacsony. Amennyiben ezek a halak heti 2-3 alkalommal szerepelnének a tányéron, akkor lehetne számítani arra, hogy a migrénes rohamok száma havonta 2-4 alkalommal kevesebb lenne.

Az ómega-6 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a különféle növényi olajokban fordulnak elő, így például a napraforgó vagy a pálmaolajban éppen úgy, mint a kukoricaolajban vagy a repceolajban. Mint látható, ezeknek a fogyasztását sem árt mérsékelni, ha a cél a migrénes rohamok számának és gyakoriságának a redukálása.

A fejfájás okai meglepőek is lehetnek - kattintson tovább!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

Migräne: Diät mit Omega-3-Fettsäuren senkt Kopfschmerzhäufigkeit... (aerzteblatt.de)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# migrén # fejfájás # omega-3 # omega-6 # zsírsavak # táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés