Ezeket látta már?

Cukor helyett édesítőszer: a kutatókat is meglepte, ami most kiderült

Táplálkozás
2024. december 18. 17:19
Cukor helyett desítőszer kutatás

Két év alatt is sokat változott a magyar fogyasztók véleménye az édes ízzel kapcsolatban: míg tízből hatan továbbra is édesszájúnak mondhatók, egyre nagyobb szerepet kap az egészségtudatosság a termékek kiválasztásánál, és az édesítőszerek is népszerűbbek lettek.

Továbbra is az édes számít a legkedveltebbnek a négy alapíz közül, és a legtöbb édesszájú a nők közül kerül ki.

Négyből hárman már a napot is édesen indítják

A kávét és a teát a megkérdezettek háromnegyede el sem tudja képzelni cukor vagy édesítőszer nélkül. Mindezek egy friss, ezer fő megkérdezésével készített online kutatásból derültek ki, melynek során a TÉT Platform Egyesület és a Debreceni Egyetem kutatói közösen vizsgálták, mivel és hogyan édesítjük ételeinket és italainkat, mennyire kedveljük az édes ízt adó élelmiszereket, azaz a cukrokat és az édesítőszereket.

A reprezentatív felmérés adatai szerint – melyeket nemrég, egy tudományos tanácskozás keretében ismertettek – az édes ízt a 40-59 éves korcsoport tagjainak több mint kétharmada kedveli, ezzel jócskán megelőzve az időseket, de még a fiatal felnőtteket is.

  • A legnépszerűbb édesítő anyag a fehér cukor,
  • ezt az édesítőszerek követik,
  • majd pedig a méz és a barna cukor következik.

Meglepő, hogy a cukor fogyasztása függ az iskolai végzettségtől, de még a lakóhelytől is. A magasabban képzettek és a városlakók sokkal kevesebb cukrot használnak, és általában véve kevesebbet is édesítenek.

A kutatókat is meglepte, hogy alig két év alatt is jelentősen emelkedni tudott azok aránya, akik a cukor helyett az édesítőszerekre szavaznak. 2022-ben a megkérdezettek 36 százaléka, idén már 42,5 százaléka használ kalóriaszegény vagy energiamentes édesítő anyagokat.

Eközben az édességek fogyasztása is emelkedett, míg korábban a megkérdezettek 94, most 99 százaléka mondta azt, hogy többé-kevésbé rendszeresen eszik ilyeneket. Ezek választásánál viszont meglepően konzervatívak vagyunk: a legtöbben a hagyományos cukros édességeket keressük és mindössze alig egyharmadunk szeret újdonságokat kipróbálni, vagy cukormentes termékeket választani.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a kutatást szervező TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője szerint nem meglepő az édes íz iránti rajongásunk, azonban tudásunk terén volna mit javítani.

„Egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan, és keresnek alternatívát a hagyományos cukorral szemben. Azonban azt látjuk, hogy ezt nagyon kevés, és sokszor nem megbízható információk alapján teszik. Kiderült, hogy a többség úgy használ alternatív édesítő anyagokat, hogy nem is tudja, mik azok valójában. Viszont ennek ellenére élénk figyelemmel követik a médiában megjelenő híradásokat ezek vélt vagy valós hatásaival kapcsolatban. Szakértő társaimmal egyetértettünk abban, hogy szükség lenne egy olyan információs kampányra, amely segíti a tudatos fogyasztói döntések meghozatalát a cukor és az édesítőszerek, valamint az ezzel készülő élelmiszerek terén.”

A cukorral kapcsolatos félreértések leginkább abban érhetők tetten, hogy mit választunk a hagyományos fehér cukor helyett. A legtöbben, tízből négyen ugyanis a barnacukorra cserélik le a megszokott cukrot, míg egynegyedük a nádcukorra szavaz. Nyírfacukrot, vagyis xilitet csak a megkérdezettek 13 százaléka használ. A legtöbbször választott alternatív cukrok első két helyezettje azonban táplálkozási szempontból, de még összetételét tekintve sem tér el jelentősen a hagyományos, jól ismert répacukortól, vagyis a szacharóztól.

Dr. Soós Mihály, a kutatást végző Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézetének vezetője szerint is több hiteles, közérthető információra lenne szükség a cukrokkal és az édes ízzel kapcsolatban.

A válaszadók közel kétharmada tartja a nádcukrot vagy a barnacukrot egészségesebb alternatívának a hagyományos fehér cukorral szemben. A barnacukor használata főleg a magukat egészségtudatosnak vallók és a magasabb iskolai végzettségűek körében volt kedveltebb, tehát elmondhatjuk, hogy a tájékozottabbnak tekinthető csoportok sem rendelkeznek teljes képpel az édesítő anyagok terén. Ha az egyik cukortípust a másikkal váltjuk fel, úgy érezzük, sokat tettünk az egészségünkért, pedig csak látszatmegoldást alkalmaztunk.”

A kutatás végső megállapításai között éppen ezért az egyik legnagyobb hangsúlyt az kapta, amely szerint nem tudunk eleget az édes ízt adó anyagokról. Ezért nagy szükség lenne egy átfogó, a lakosság széles körét elérő és közérthető kampányra a cukrokkal és az édesítőszerekkel kapcsolatban, melynek lényeges szerepe lehetne az édes ízzel kapcsolatos tévhitek terjedésének megállításában.

Édesítőszerek: vajon melyik a legjobb cukorpótló?
Kapcsolódó cikk

Édesítőszerek: vajon melyik a legjobb cukorpótló?



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: TÉT Platform Egyesület
# cukor # édesítőszer # édes # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés