5 fűszer, amit gyógynövényként is használhatunk

#Gyógynövények #bazsalikom #szegfűszeg #fahéj
2020.06.05.

A jól eltalált fűszerezés igazi gasztronómiai élményt nyújthat, de a fűszernövények az egészségük megóvásában is segíthetnek. Melyek a legértékesebb természetes segítőink?

Fahéj

Antibakteriális hatású, az élelmiszerek természetes tartósítószere és még a vércukorszintet is képes kordában tartani. Serkenti a vérkeringést, jó hatással van az emésztésre, és pozitív hatásai vannak a hányingerre, hasmenésre nézve.

Szegfűszeg

Leginkább ünnepeken használjuk ezt a kellemes fűszert, de az év folyamán bármikor jó szolgálatot tehet: levesekbe, pörköltbe kiváló, de a hagymához is keverhető. A szegfűszegnek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Illóolaja fájdalomcsillapító, de segíthet íny- és fogfájdalom esetén is (mindig konzultáljunk azonban orvosunkkal, mielőtt alkalmazzuk).

Fokhagyma

A fokhagymában levő allicin rendkívül hatékony antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen is. Ha az egészséges fűszerezést fokhagymával végezzük, csodás immunerősítőt kapunk, a fekete, erjesztett fokhagyma pedig – amely az utóbbi években egyre népszerűbb -, kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fehér fokhagyma.

Bazsalikom

A fűszerkert egyik nélkülözhetetlen fűszernövénye a bazsalikom, amely valódi olasz hangulatot hoz konyhánkba. A bazsalikom egy könnyen nevelhető egynyári növény, ami azt jelenti, hogy minden évben újra kell telepíteni. Viszont ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom az ételeinkhez.

A magokat márciusban kell elvetni akár egy kisebb cserépbe, vagy ha több tövet szeretnénk majd nevelni egy szaporító ládába. Ezután egy vékony réteg földdel takarjuk be őket, permetezzük be vízzel a földet és tegyük az edényt egy fagymentes, világos helyre, ami lehet a konyhaablak vagy egy világos, de fűtött folyosó is.

A növényről a fiatal friss hajtásokat érdemes folyamatosan szedni és a hajtásokat rendszeresen visszavágni, mert így még erősebb növekedésre és bokrosodásra serkentjük a tövet. Számos fajta kapható ma már, így ültethettünk bordó levelű bazsalikomot vagy zöld levelűt is.

A bazsalikomból és más olaszos fűszernövényekből készíthetünk saját fűszerolajat is, ehhez tegyük a friss ágakat egy tiszta üvegbe, öntsünk rá olívaolajat, ilyen formában akár 5-6 hónapig is tarthatók. A bazsalikom mellé használjunk rozmaringot, majoránnát, vagy akár petrezselymet.

Ide kattintva még több fűszernövényről olvashat, melyek gyógynövénynek is kiválók!

Pestó bazsalikommal

Hozzávalók: 2 marék friss bazsalikomlevél, 125 ml olívaolaj, 3 kanál fenyőmag, 100 g reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma.

A bazsalikom leveleket mossuk meg, majd hagyjuk megszáradni. A fokhagymát tisztítsuk meg, és nyomjuk át egy fokhagymanyomón. Ezután tegyük a mozsárba a fokhagymát, a bazsalikomleveleket, és a fenyőmagot, majd az olívaolajjal együtt törjük össze őket. Végül adjuk hozzá a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal. Ez a mártás nagyon jól illik tésztákhoz és húsok mellé.

A bazsalikomos pesto olaszos tésztákhoz, és friss rozskenyérre kenve is isteni! Forrás: Shutterstock

Curry, az indiai fűszerkeverék

A curry egy indiai ízvilágot utánzó fűszerkeverék, amit különböző indiai fűszerekből állítanak össze. Összetevői általában a római kömény, koriandermag, kurkuma, fehér mustármag, gyömbér, csili.

A curry egyik fő összetevője a sárga színéért is felelős kurkuma. A curry gyógyászati célokra való alkalmazása nem új keletű, hiszen a távol-keleti kultúrában már közel 2500 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Vizsgálatok kimutatták, hogy a curryben lévő összetevők megelőzhetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, de immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepe van azáltal, hogy olyan fehérjék termelődését segíti a szervezetben, amely a védekező rendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Forrás: EgészségKalauz