Ezeket látta már?

Még most, az év utolsó napjaiban is megéri ilyen biztosításokat kötni

biztosítás, egészségbiztosítás, életbiztosítás, balesetbiztosítás

Az elszálló élelmiszer- és energiaárak mellett könnyen felesleges kiadásnak érezhetjük a biztosításokat, holott ezeknek a termékeknek kiemelt szerep juthat a gazdasági bizonytalanság közepette. Vajon miért érdemes mégis megfontolni a biztosításkötést?

Hogyan fog alakulni a válság?

Mindannyian hallottuk már a hírekben: nő az infláció, az élelmiszer- és energiaárak, egyre kevesebb dologra elég a szokásos fizetésünk. Érezzük az egyre erősödő válság erejét és a romló gazdasági helyzet nem csak rémhír. A Világbank kutatása szerint a jegybankok világszerte növelik az alapkamatot, így próbálva mérsékelni a pénzromlás ütemét.

Az adatok és az előrejelzések mind arra mutatnak, hogy a közeljövőben nem számíthatunk gazdasági erősödésre. Egy ilyen helyzetben mindannyian igyekszünk visszaszorítani a kiadásokat. A spórolás jegyében lemondjuk a drágább telefon-előfizetésünket, a hosszú hétévégére tervezett kiruccanást és sokszor a biztosításokat is. Az is ritkábban fordul elő, hogy valaki ilyenkor határozza el magát egy új biztosítás megkötésére.

Azonban egy gazdaságilag bizonytalan helyzetben különösen fontos szerep jut a biztosításoknak, hiszen a szokásosnál nagyobb pénzügyi problémát jelenthet egy váratlan esemény. Ha az élelmiszer- vagy energiaárak emelkedése miatt nehezebben jövünk ki a szokásos bevételünkből, akkor különösen nagy csapást jelenthetnek a váratlan kiadások.

A biztosításkötés a pénzügyi tudatosság része

A biztosításokra sokan csak felesleges kiadásként tekintenek. Az is előfordul, hogy halogatjuk a szerződéskötést, mert félünk az átveréstől, esetleg nem tudjuk, hogy melyik biztosítási forma mire való.

A biztosítások valójában nagyon hasznos pénzügyi termékek, amelyek segítségével kivédhetők a váratlan anyagi csapások.

A rendszeres megtakarítás, a költségkövetés és a pénzügyi világ eseményeiről való tájékozódás azonban nem elegendőek a tudatossághoz. Ahogy a mindennapokban is sokszor érnek bennünket kellemetlenségek vagy váratlan fordulatok, úgy a pénzügyeinkben sem kiszámítható minden történés.

A kiszámíthatatlan, az anyagi helyzetünkkel összefüggő események pénzügyi következményeinek kivédése biztosításkötéssel lehetséges. Gondoljunk csak egy hosszabb betegségre, egy lábtörésre vagy egy hirtelen halálesetre! Ezek a történések nemcsak lelkileg és fizikailag megterhelőek, de a családi kasszára is hatással vannak. Jusson eszünkbe a táppénz miatt kieső bevételünk, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vagy kezelések költsége. Egy hirtelen haláleset még ezeknél is megterhelőbb lehet anyagilag, hiszen a család egyik tagjának a keresete egyik napról a másikra tűnik el a család bevételei közül.

Milyen kockázatokra lehetnek érvényesek a biztosítások?

A biztosítások néha nagyon bonyolultnak tűnnek, ezért érdemes tisztában lennünk a legfontosabb információkkal és nem árt annak is tudatában lennünk, hogy melyik biztosítási típus mire való.

Az egészségbiztosítások az egészségünkkel kapcsolatos biztosítási eseményekre érvényesek. Ennek a biztosítási formának három alaptípusát különböztetjük meg: a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások a magánegészségügyben elvégzett vizsgálatokra érvényesek, az összegtérítéses egészségbiztosítások például kórházi tartózkodás vagy műtét esetén szolgáltatnak egy fix és szabadon felhasználható összeget, míg a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedések után finanszírozzák a külföldi gyógykezelést. „Ha megbízható és stabil biztosítóra szeretnénk bízni magunkat, akkor érdemes egy nagyobb, több országban működő és tapasztalt szolgáltatót választani” - javasolja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

A balesetbiztosítás a különféle balesetek után fizet fix és szabadon felhasználható összeget. A pontos érvényességi köre a szerződésünk tartalmától függ.

Az életbiztosítások a biztosított bármely okú halála esetén fizetnek. Kockázati életbiztosítás esetében általában nagyobb, milliós összegről van szó, amely pótolja az elhalálozott személy kiesett bevételét. Az életbiztosítások segítségével a halálunk után is gondoskodhatunk a szeretteinkről.

Az életbiztosítások között találhatunk befektetéssel kombinált szerződéseket is. Ilyenek például a nyugdíjbiztosítások, amelyek az időskori öngondoskodást segítik elő, ráadásul állami támogatás is jár a megtakarított pénzünk után.

A munkanélküliségi biztosítás abban az esetben lehet hasznunkra, ha hirtelen elveszítjük a munkánkat. Ilyenkor a biztosító akár az állásvesztéstől számított 6. hónapig fizetheti helyettünk a mindennapos kiadásainkat.

A hitelfedezeti biztosítás kölcsönfelvétel esetére elengedhetetlen. Ennek a típusnak a lényege, hogy a biztosító átvállalja tőlünk a törlesztést, ha a munkánk elvesztése, betegség, baleset, rokkantság vagy halál esetén nehézségeink adódnak a fizetéssel.

Ezeket a biztosítási típusokat akár kombinálhatjuk is. Például életbiztosítás mellé sokszor köthető baleset- vagy egészségbiztosítás.

Ha már tudjuk, hogy melyik biztosításra van szükségünk, akkor fontos utánajárnunk a kiszemelt típus feltételeinek és díjszabásának.

A fenti biztosítási események különösen súlyos következményekkel járnak, ha egy gazdaságilag bizonytalan helyzetben találkozunk velük. Jelenleg is érezzük a gazdasági visszaesés hatásait, de ez nem jelenti azt, hogy elkéstünk a biztosításkötéssel.

Mit jelent a várakozási idő és az önrész?

Fontos, hogy a biztosítások érvényességére különböző szabályok vonatkoznak. Ha most szerződést kötünk, akkor az esetek nagy részében nem lép azonnal életbe a megállapodás. A biztosítások véletlen események kivédését célozzák meg, ezért a szerződéskötéstől számítva ki kell várnunk a türelmi idő végét.

Ez azért fontos, mert sokan már csak akkor szeretnének biztosítást kötni, amikor megtörtént a baj. Nem akkor kell szerződéskötésben gondolkodnunk, amikor már megbetegedtünk vagy fenyeget minket a munkanélküliség lehetősége. Inkább számoljunk azzal, hogy baj bármikor érhet bennünket, és a biztosítás akkor fog fizetni, ha betartjuk a szabályokat.

Várakozási idő alatt azt a periódust értjük, ameddig nem fog fizetni a biztosító, hiába következik be a biztosítási esemény. Ez az időszak jellemzően fél év, amely például az egészség- vagy a munkanélküliségi biztosítás esetében érvényes szokott lenni. Vannak olyan biztosítási típusok is, amelyek nincsenek várakozási időhöz kötve (ilyenek a baleset- és utasbiztosítások).

A várakozási idő mellett számolnunk kell az önrésszel is. Az önrész fogalma alatt azt értjük, hogy a keletkezett kár egy részét vállalnunk kell, mint biztosítottak. Például a munkanélküliségi biztosítás esetében számolnunk kell azzal, hogy a biztosításunk csak két hónapos önrészt követően kezd el fizetni. A kezdeti időtartam alatt nekünk kell fizetnünk a saját költségeinket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához