Ezeket látta már?

Okozhat-e ételmérgezést az előző héten kisütött karaj? Az orvos válaszol

ételmérgezés, sült karaj orvos válaszol

Ma megettem a pénteki sült sertés karajt. Eszembe sem jutott hogy az már ezer éves….

Okozhat ételmérgezést, ha szerdán megettem az előző héten pénteken sütött karajt? Mikor várhatóak az ételmérgezés tünetei? Mikor menjek orvoshoz? Hányjam ki valahogy?Nagyon félek és köszönöm a választ!

Kedves Kérdező! Ne ostorozza magát! Gondolom, hűtőben volt, és nem a fűtőtest mellett érlelte az elmúlt napokban. Várhatóan nem lesz semmi baja, főleg ha az állagán, ízén nem látszott/érződött semmi. Azért ne csináljon belőle rendszert! Ha bármi furcsát tapasztalna (nem fog), akkor jelezze a háziorvosának.

Mi az ételmérgezés?

Élelmiszer-eredetű fertőzésnek, ételmérgezésnek nevezünk minden olyan betegséget, melyet kórokozóval vagy méreganyaggal szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okoz. Az ételmérgezések rendkívül gyakoriak, tüneteik, súlyosságuk és lehetséges szövődményeik igen sokfélék lehetnek. Az egyik nagyon ismert közös jellemzőjük azonban, hogy a legtöbbször hasi panaszokat, hányást, hasmenést okoznak.

Az ételmérgezés, élelmiszer-eredetű fertőzés akkor alakul ki, ha az elfogyasztott étel vagy ital valamilyen kórokozóval, toxinnal vagy más méreganyaggal szennyezett. Ételmérgezést okozhatnak vírusok, baktériumok (vagy azok toxinjai), paraziták, vegyületek és méreganyagok. Ezek az élelmiszer-előállítási, -szállítási, a tárolási vagy az ételkészítési folyamatok során bármikor az ételekbe kerülhetnek.

A szervezetbe kerülő mikrobák két fő módon okozhatnak tüneteket, elsősorban hasmenést:

  1. vagy valamilyen módon (pl. az általuk előállított toxinokkal) károsítják a bélrendszert borító hámsejteket,
  2. vagy pedig a bél nyálkahártyáját megtámadva és ott elszaporodva gyulladást okoznak.

Az ételmérgezés tünetei

Az élelmiszer-eredetű fertőzések sok különböző tünettel járhatnak együtt, azt azonban kijelenthetjük, hogy szinte minden esetben megtapasztalhatók gyomor- és bélrendszeri panaszok. A leggyakoribb tünetek lehetnek:

A mérgező gombák vagy halak okozta ételmérgezéseknél jellemzők lehetnek az idegrendszeri tünetek is, például a végtagzsibbadás vagy a bénulás.

Az ételmérgezés diagnosztizálása

Mivel az ételmérgezés viszonylag gyakori megbetegedés és jellegzetes tünetei vannak, általában a házi- vagy családorvos diagnosztizálja. Ugyanakkor, a betegséget okozó vírus, baktérium azonosításához laborvizsgálat, tenyésztéses székletvizsgálat szükséges.

A tünetek jellege, a lappangási idő, a kísérő tünetek egyaránt segíthetik a pontos diagnózis felállítását. Más jellemző a vírusos eredetű fertőzésekre, más a bakteriális fertőzésekre, más a gomba- vagy halhús-mérgezésre.

Bizonyos betegségek gyanúja esetén végezhetnek pl. vérvizsgálatot, mikroszkópos székletvizsgálatot, vagy akár biopsziát is. Ezek azonban általában nem rutinszerűen elrendeltek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ételmérgezés: oka, kialakulása, tünetei és kezelési módja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához