Ezeket látta már?

Zöldségkeveréket hívott vissza a Nébih

zöldségkeverék, termékvisszahívás, nébih, mérgezés

Mérgező növény részek lehetne benne.

Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel.Az érintett termékek árát visszatérítik.

A mérgező anyagról a Nébih azt írta: a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.

Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 milligramm kilogrammonként.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek különböztetik meg a keresztallergiát és az ételallergiát - kattintson!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#termékvisszahívás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához