Az Affidea 3,2 millió magyarnak biztosít közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást

#koronavírus #Covid-19 #fertőzés #járvány
2020.05.11.

A Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve vonzáskörzetükben 3,2 millió ember közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai vizsgálatait biztosító vállalat jelentős erőforrásokat csoportosított át a privát működéséből. 900 szakdolgozóval, 6 kórházi központban a COVID–19-járvány alatt is biztosítja a páciensek nem halasztható, sürgősségi, illetve traumatológiai képalkotó vizsgálatait.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben megerősítette stratégiai szerepét a hazai közellátásban az ország vezető magánegészségügyi szolgáltatója, az Affidea Magyarország. A vállalat szerint az elmúlt években, és most, a járvány során is jól vizsgázó működési modell kiindulási pont lehet az állami és a magánellátás tudatosabb együttműködésének kialakítására.

A magán - és a közegészségügy egymásra van utalva

Egyedülálló fejlődési ívet írt le az Affidea 3 évtized alatt: a Magyarországon alapított vállalat – hazai elsősége mellett – a kontinens vezető egészségügyi szolgáltatói közé emelkedett. Az itthon évente 800 ezer képalkotó vizsgálatot végző vállalat – privát képalkotó diagnosztikai és járóbeteg szolgáltatásai mellett – változatlanul meghatározó szereplője a közfinanszírozott egészségügynek. A cég több mint 900 szakdolgozója a COVID–19-járvány idején is a frontvonalban - 6 kórházi és a 2 privát központban - látta el a betegeket.

„A közellátásban stratégiai szerepet betöltő privát szolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra utaltságát egyértelművé tette a járvány, de ez reményeink szerint alkalmat teremthet arra, hogy hosszú távú, hatékony együttműködési modellt tudjunk kialakítani” – mutatott rá Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt gyökeresen átalakított működésben a közfinanszírozott betegek abszolút előnyt élveztek – még azon az áron is, hogy az állami ellátás fenntartása jelentős erőforrásokat és árbevételt vont el az Affidea privát központjaitól. Innen ugyanis szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosítottak a fertőzött betegek vizsgálatait is végző kórházi központjaikba.

„A privát működésből adódó rugalmasság és hatékonyság egy krízishelyzetben jelentős helyzeti előny, amiből egyértelműen a páciensek profitálnak. Így sikerült a járványhelyzetben is végig biztosítani az onkológiai, illetve a sürgősségi és traumatológiai vizsgálatokat - fűzte hozzá.

A vezérigazgató szerint a COVID-19 alatt az Affidea kórházi központjaiban alkalmazott magas szintű biztonsági protokoll alkalmazása a privát központok májusi újranyitása során jelent lépéselőny a cégnek, hiszen a közellátásban szerzett tapasztalatokat felhasználva a privát központok is rövid időn belül, biztonságosan tudnak majd pácienseket fogadni.

A tervek szerint májusban az Affidea jelenleg zárva tartó 2 privát központja, az Affidea For Men, és az Affidea BLESZ is újra megnyitja kapuit, a folyamatosan nyitva tartó Váci Greens Egészségközpont pedig május 6-tól – a privát képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett – ismét fogad privát járóbeteg-előjegyzéseket, szigorúan betartva az elkülönítési protokollt és a biztonsági előírásokat. Az Affidea Bank Center Egészségközpont pedig továbbra is dedikált COVID–19-szűrési helyként üzemel.

Az Affidea minden 3. magyar közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátását biztosítja

Bár az elmúlt évek felvásárlásai, és a privát szolgáltatáspaletta bővülése miatt az Affideát sokan magánszolgáltatóként ismerték meg, a vállalat jelenleg is minden 3. magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosít állami, azaz közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – négy budapesti és két vidéki kórházi központban.

A cég közellátásban játszott kulcsszerepéről árulkodnak a fővárosi ellátási adatok. Ráadásul a Budapesten évente 400 ezer röntgen-, ultrahang-, CT-, MR-, mammográfiás, angiográfiás és izotópdiagnosztikai vizsgálatot végző Affidea jelentős szerepet vállal a készenléti CT és MR rendelkezésre állás biztosításában is.

Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója Forrás: Affidea

„Ma már az Országos Mentőszolgálat fővárosi sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeletében is mi biztosítjuk az ellátás jelentős részét. A hét minden napján, 24 órában nyújtott ellátásunk a teljes fővárosi CT-ügyelet 40 százalékát jelenti, az MR-ügyelet esetében ez az arány már az 50 százalékot is meghaladja” – foglalta össze Leitner György. „Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve ezek vonzáskörzetében, összesen 6 megyében biztosítunk CT-, MR-, ultrahang-, röntgen- vagy mammográfiás vizsgálatokat a közellátás keretein belül. Vállalatunknál az állami finanszírozású képalkotó diagnosztikai ellátások hangsúlyos szerepét mutatja, hogy a páciensek 80 százalékának vizsgálatát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozza.”

Emellett ugyancsak az Affidea a radiológiai diagnosztikai szolgáltatója a főváros baleseti sebészeti ellátásának harmadát, körülbelül 560 ezer főt kezelő Fiumei úti traumatológiának. Az évente elvégzett 330 ezer diagnosztikai vizsgálattal Szegeden és Csongrád megyében is meghatározó szolgáltató Affidea. A folyamatos, 7/24 órás ügyeletet a röntgen-, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok mellett speciális gyermekradiológiai vizsgálatokra is biztosítja, a Békés és Bács-Kiskun megyeiek számára pedig speciális radiológiai diagnosztikai és intervenciós, valamint izotóp diagnosztikai szolgáltatásokat is nyújtanak. Győrben is egyre többen fordulnak az Affideához: évente 40 ezer CT-, MR- és mammográfiás szűrő-, illetve komplex mammográfiás vizsgálatot végeznek.

MR, CT, ultrahang, röntgen: melyik vizsgálat mire való?

Ugyanannyiból hatékonyan

Az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, államilag megállapított árszabás alapján végzi, profitját tehát nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A cég természetesen bérleti díjat is fizet az általa használt kórházi helyiségekért, és a kórházaknak visszatérít az államilag előírt árból. Ráadásul a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét - azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást - is az állam határozza meg. Az innovatív, modern eszközpark folyamatos beruházásokat igényel, a cég a töretlen bővülés mellett az eszközvásárlásra és az ingatlanberuházásokra, -felújításokra is nagy hangsúlyt fektet.

„Szemléletes példa az Affidea működésének hatékonyságára, hogy mióta vállalatunk nyújtja a Péterfy Sándor utcai kórház és Manninger Jenő Baleseti Központ teljes radiológiai és izotópdiagnosztikai ellátását, két és félszer annyi képalkotó vizsgálatot végzünk, mint amennyit korábban, az Affidea bevonása előtt végeztek.” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

A cég három évtizedes iparági tapasztalata garancia a minőségi szolgáltatásra: az Európai Radiológus Társaság által minősített 90 európai ötcsillagos CT-központból 40-et az Affidea működtet Európa szerte. A szakmai elismerést elsőként a vállalat hazai CT-központjai nyerték el a CT-vizsgálatok dózistudatos, a betegbiztonságot előtérbe helyező alkalmazásáért. Ilyen alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek például az Affidea által támogatott Hunchest népegészségügyi tüdőrákszűrő programban is.

Az Affidea 6 kórházi és két privát központja a járvány idején is működik; májusban további privát központokat újranyitnak.

Forrás: Affidea