Ezeket látta már?

Betegen is dolgozna? Ha ilyen tünetei vannak, maradjon inkább otthon!

influnenza, megfázás, nátha, munkahely

Jelentsen beteget - mondjon bármit is a főnök.

Az őszi-téli időszak a fertőző betegségek szezonja, és előbb-utóbb mindenkinél eljöhet az a pillanat, hogy el kell gondolkodnia: tényleg feltétlenül szükséges bemennie a munkahelyére, vagy inkább jelentsen beteget és koncentráljon a gyógyulásra?

Természetesen, rengeteg múlik a munkahelyünk rugalmasságán, a munkatársainkkal való kapcsolatunkon, de időnként nemcsak ezeket a szempontokat kell figyelembe venni, amikor arról döntünk, hogy maradjunk-e otthon egy betegség miatt, vagy mégis inkább menjünk be dolgozni. Lehet, hogy túlságosan féltjük az állásunkat, vagy olyan feladatunk van, melyet csak mi tudunk elvégezni, esetleg szorítanak a határidők.

Egyáltalán nem biztos, hogy valóban olyan fizikai állapotban vagyunk, hogy tényleg el is tudjuk végezni a feladatainkat

Betegen sokkal nehezebben koncentrálunk, még az egyszerűbb teendők elvégzése is hosszabb időt és több energiát vehet igénybe, nem is beszélve a felső légúti fertőzéseket gyakran kísérő tünetekről, mint amilyen a fejfájás vagy az orrfolyás. Mit érdemes tehát megfontolni, mikor döntünk a betegszabadságról?

Végigfertőzni az irodát?

A felső légúti fertőzések, a nátha vagy az influenza általában már néhány nappal azelőtt fertőzhet, hogy az első tünetek megjelennének, és egészen addig tovább is adhatjuk a betegséget okozó vírusokat másoknak, míg tüneteink vannak. Fontos azonban tudni, hogy a nátha és az influenza is a tünetek megjelenését követő második, harmadik napig a legfertőzőbb! A két betegség közötti fontos különbség, hogy a nátha lassabban alakul ki, egyre rosszabbul érezhetjük magunkat a tünetek „tetőzéséig”, míg az influenza egyik napról a másikra teríti le az embert, gyakran órák alatt jutunk el odáig, hogy fel sem tudunk kelni az ágyból.

Ideális esetben megfelelő óvintézkedésekkel, a higiéniás szabályok betartásával a minimumra csökkenthetjük annak az esélyét, hogy megfertőzzünk másokat: nagyon fontos például, hogy rendszeresen és alaposan megmossuk a kezünket (esetleg használjunk kézfertőtlenítő zselét is), mindig zsebkendőbe vagy a könyökhajlatunkba köhögjünk és tüsszentsünk, és lehetőleg csökkentsük a minimumra azoknak a tárgyaknak a számát, melyet megérintünk (vagy legalábbis tisztítsuk meg ezeket használat után). Az orrot és szájat védő maszkot pedig néhány száz forintért beszerezhetjük a gyógyszertárakban!

Nehezebb lesz a gyógyulás, ha nem adunk időt rá

Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy nemcsak azért lehet veszélyes betegen dolgozni menni, mert mi megfertőzhetünk másokat, hanem azért is, mert a saját szervezetünk legyengült immunrendszere nehezebben tud megküzdeni a kórokozókkal, vagyis sokkal nagyobb annak a rizikója, hogy felülfertőződés alakuljon ki nálunk!

Ha kisgyermekekkel, idősekkel, krónikus betegekkel dolgozunk együtt, jobb, ha kiveszünk néhány nap betegszabadságot: ezek a csoportok ugyanis sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, az esetleges szövődmények is gyakrabban érintik őket, ráadásul ezek a szövődmények súlyosabbak is lehetnek az esetükben!

Mikor maradjunk inkább otthon?

Az első szempont természetesen az, hogy hogyan is érezzük magunkat. Mennyire vagyunk gyengék, elesettek, milyen hamar fáradunk ki? Ha csak vonszoljuk magunkat, akkor sokkal jobban járunk, ha pihenünk néhány napot, így gyorsabban fel is épülhetünk! Maradjunk otthon akkor is, ha lázasak vagyunk, ha hányunk vagy hasmenésünk van, ha állandóan köhögünk vagy ha a köhögés váladék felköhögésével jár együtt, illetve, ha a felső légúti tünetek mellett bőrtünetek (pl. kiütések) is megjelennek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

4 jótékony gyógynövény torokfájás és nátha ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához