Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Felfázás esetén cselekedjünk időben

vguz egkal n 2

A felfázás – más néven alsó húgyúti fertőzés, hólyaghurut – rendkívül gyakori betegség. A nőket sűrűbben érinti, mint a férfiakat. Cikkünkből kiderül, milyen okok állhatnak a háttérben, és azt is megtudhatjuk, mit érdemes tennünk, ha felismerjük a tüneteit.

Az immunrendszer feladata, hogy megvédjen a kórokozóktól. Ne gondoljuk, hogy ez a „képességünk” csupán a felső légúti kórokozók ellen hatásos, hiszen akár egy felfázásból is kilábalhatunk orvosi segítség nélkül. Fontos azonban időben cselekednünk, mert korai és enyhe tünetek esetén lehet a betegséget önerőből megúszni. Súlyos tünetekre antibiotikum kell, amit csak orvossal lehet felíratni.

Az árulkodó jelek

A felfázás gyakori betegség. Kezdetben legfeljebb egy kicsit sűrűbben jár pisilni az ember, aztán később a vizelet már csípő érzés kíséretében ürül, a vizelési ingert is egyre sürgetőbbnek érezhetjük, amely az idő előrehaladtával mind kínzóbbá válhat. A felfázást általában a húgyhólyagban elszaporodó bélbaktériumok okozzák. Ezeknek ideális környezet a testmeleg vizelet, amelyben rendkívül gyors szaporodásra képesek. Számuk kevesebb, mint fél óránként megduplázódhat, és ahogy egyre többen lesznek, úgy erősödnek az általuk okozott panaszok. A hólyaghurut jellemzően hirtelen kialakuló tünetei valójában emiatt is tudnak meglepő gyorsasággal súlyosbodni.

Nem jó késlekedni

Minél nagyobb létszámú a húgyhólyagban a „baktériumtenyészet”, annál nehezebb lesz onnan kiűzni. Emiatt fontos, hogy a kezdeti, enyhe tünetek észlelésekor azonnal megkezdjük a „hadviselést” a betolakodók ellen.

Az antibiotikumok veszélye

Az elmúlt évtizedekben hólyaghurut esetén szinte automatikusan antibiotikumot írtak fel a betegeknek a kórokozók elpusztítására. Időközben az is kiderült, hogy a nyakra-főre szedett antibiotikumok nem tesznek jót: a kórokozók mellett a test hasznos baktériumait is pusztítják. Az antibiotikumos kezeléseket rendre megsínyli például a bélflóránk, illetve nők esetében a hüvelyflóra. Másrészt világméretű problémát jelent az antibiotikumokkal szemben ellenálló, úgynevezett „szuperbaktériumok” megjelenése, amely a gyakori, indokolatlan vagy az előírásoknak nem megfelelő antibiotikum-használat következménye.

Akkor mi a köze a hideghez?

A „felfázás” elnevezés nem véletlen. Eleink is megfigyelték, hogy az altest lehűlésekor könnyebben alakul ki húgyúti panasz. A hideg hatására ilyenkor lelassul az altestben a keringés, ami az immunrendszer működését is gyengíti. Anyukánknak igaza volt, amikor ránk szólt, hogy ne üljünk hideg kőre, mert felfázhatunk. Kerüljük tehát a hideg helyeket, és főleg ne üldögéljünk fagyos felületeken, valamint mindig öltözzünk az évszaknak megfelelően – télvíz idején melegen, különösen deréktól lefelé.

Nem csak a hideg lehet a felelős

A női gáttájék anatómiája meglehetősen zsúfolt, így a végbélnyílás viszonylagos közelsége miatt a szex közbeni igénybevétel nyomán a normál bélflórából származó E. coli baktériumok könnyen bekerülhetnek a húgyutakba. Ennek a kivédésére hatásos módszer lehet az is, ha a nő az együttlét után mielőbb kimegy pisilni. Ha kórokozó került volna a húgycsőbe, így jó eséllyel sikerülhet kitessékelni onnan, még mielőtt nagyobb galibát okozhatna.

Ez segíthet

Ha mégis érezzük a felfázás tüneteit, ne essünk kétségbe, hanem cselekedjünk minél hamarabb. Bizonyos gyógynövények régóta bevált segítséget jelentenek a hólyaghurut tünetei ellen. Hasznosak lehetnek továbbá a vízhajtó hatású gyógyteák is, valamint a bőséges folyadékfogyasztás. Lehetőleg cukor- és szénsavmentes italokat igyunk, továbbá kerüljük ilyenkor a csípős és fűszeres ételeket is. A panaszok enyhítésére bevethetünk recept nélkül kapható gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, ezek alkalmazásakor azonban mindig tartsuk be a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztató utasításait.

Amikor orvoshoz kell fordulni

Ha a házi kezelés hatására nem javul, esetleg súlyosbodik néhány nap után az állapotunk, magas láz, elesettség, véres vizelet vagy erős deréktáji fájdalom jelentkezne, feltétlenül keressük fel az orvosunkat!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához