Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Szálljunk ki a mókuskerékből: ezek a szokások okozhatnak alvásproblémákat

Szálljunk ki a mókuskerékből: ezek a szokások okozhatnak alvásproblémákat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Hiszen nem tudunk ellazulni, egyre csak az aznap történteken agyalunk, ami szorongással tölt el…

Vigyázzunk, nehogy ördögi körbe kerüljünk

A modern kor emberének a nap 24 órája szinte semmire sem elég. Folyamatosan határidők fojtogatják, megoldatlan feladatok nyomasztják, a mindennapos mókuskerékből pedig otthon sem tud kiszabadulni, hiszen este még számos feladat vár rá. Bár mindenkinek szüksége van a pihentető, mély alvásra, manapság egyre többen küzdenek alvási nehézségekkel. Amikor este végre eldőlünk az ágyunkban, ahelyett, hogy ellazulnánk, fejben egyre csak az aznap történteken gondolkodunk, miközben bevillannak a még ránk váró feladatok, ami szorongással tölthet el bennünket. Bármilyen fáradt is a testünk, az elménk nem kapcsol ki, ez pedig gátolja a szervezetünk éjszakai feltöltődését. Ha a feszültség miatt nem alszunk, könnyen ördögi körbe kerülhetünk: a forgolódással töltött éjszakákat nyúzott reggelek és holtfáradt nappalok követhetik. A kialvatlanság pedig a teljesítményünkre is rányomja a bélyegét.

A stressz rossz hatással van az egészségre

Ahogyan a testi problémáink hatással vannak a lelkiállapotunkra, úgy a bennünk lévő feszültség is befolyásolja fizikai egészségünket. Károsíthatja a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az izomzatot, az anyagcsere-folyamatokat, az immunrendszert, sőt szexuális problémákat is okozhat. A tartós feszültség lelki gondokat is eredményezhet, hiszen a léleknek ugyanúgy szüksége van az ellazulásra, mint a testnek a pihenésre.

Változtassunk a szokásainkon!

A feszültség alapvetően az élet velejárója. Baj akkor van, ha ez a feszültség állandósul, és emiatt a feltöltődésre, pihenésre szánt időben sem tudjuk elengedni magunkat. Testünknek és lelkünknek is szüksége van a nyugalomra, ezért nagyon fontos lenne, hogy az éjszakákat minőségi alvással töltsük. A jó alvás érdekében, első lépésként, ha szükséges, változtassunk néhány szokásunkon!

1. Meleg hálószobában nem jó aludni. Bár mindenki számára más az ideális hőmérséklet, akkor járunk a legjobban, ha inkább hűvös, 18-19 fokos szobában alszunk. Ugyanis a pihentető alvást jobban segíti, ha a hálószobánk hűvösebb.

2. A digitális kütyük nem tesznek jót. Lefekvés után, de közvetlenül előtte se használjuk már a digitális „kütyüket”, azok fénye ugyanis rontja az elalvás esélyét.

3. Tartsunk napirendet. Próbáljunk meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni aludni, és ha megtehetjük, a hálószobát csak alvásra használjuk.

4. Ne igyunk alkoholt elalvás előtt. Kisebb mennyiségű alkohol, például egy pohár bor elfogyasztása még talán segít az elalvásban, azonban az alkohol hatására éjszaka többször is felébredhetünk, rendszeres fogyasztása pedig alvászavarokhoz és függőséghez vezethet.

5. Minimális zajra szükség van. Fontos, hogy kizárjuk a zavaró zajokat a hálószobánkból, ám a túl nagy csend is lehet kifejezetten kellemetlen.

6. A napközbeni szundikálás segíthet. A napközbeni szundikálás lehet kifejezetten pihentető és hasznos is, arra viszont ügyeljünk, hogy ne tartson órákon át. Akkor járunk a legjobban, ha legfeljebb 20-30 percet szundítunk ebéd után.

7. Elalvás előtt óvatosan sportoljunk. Lehet esténként sétálni, sőt tornázni is, a lényeg, hogy ne végezzünk megerőltető testedzést a késő esti órákban.

Forrás: Phytotec Hungária