Így hat a fekete köménymag a koleszterinszintre: mindössze napi 5 gramm kell belőle
Meglepő új tanulmány látott napvilágot.
A fekete köménymagot már az ókori kultúrák is értékes fűszerként és gyógyhatású alapanyagként tartották számon, most pedig ismét tudományos reflektorfénybe került. Egy friss japán vizsgálat arra utal, hogy a napi kis mennyiségben – körülbelül egy teáskanálnyi por formájában – fogyasztott fekete kömény hozzájárulhat a „rossz” koleszterin mérsékléséhez, sőt a kutatók szerint még az érett zsírsejtek kialakulását is fékezheti.
- Nagyon biztató, hogy egy emberi vizsgálatban láttuk, hogy a fekete kömény valódi és bizonyított hatást gyakorolt a vérzsírszint csökkentésére – jegyzi meg Akiko Kojima-Yuasa dietetikus, a kutatás egyik vezetője.
Milyen módon hat a fekete köménymag a koleszterinszintre?
Az Oszakai Metropolitan Egyetem kutatócsoportja összesen 22 önkéntest vont be vizsgálatába. A résztvevőknek nyolc héten át naponta 5 grammra őrölt fekete köménymagot kellett elfogyasztaniuk – nagyjából egy teáskanálnyi mennyiséget.
A vizsgálat végére az alábbiakat állapították meg:
- észrevehetően csökkent az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje
- emellett növekedett a HDL, a „jó” koleszterin aránya
Ezzel szemben a 20 fős kontrollcsoportnál nem következett be hasonló változás, ami erősíti annak valószínűségét, hogy a kedvező folyamatok valóban a fekete kömény hatásának köszönhetők. A kutatók szerint ugyanis gátolhatja a testzsír képződését azáltal, hogy befolyásolja az anyagcsere-folyamatok kulcsfontosságú genetikai szabályozóit. Emellett úgy vélik, hogy rendszeres fogyasztása hosszabb távon a szív- és érrendszeri egészséget is támogathatja, hozzájárulva a későbbi szívbetegségek megelőzéséhez.
- Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a fekete köménymag ígéretes természetes gyógymód lehet az elhízással összefüggő állapotokra, bár további vizsgálatokra van szükség, beleértve az átfogó anyagcsere-paramétereket is.
Hogyan fogyasztható a fekete kömény?
A fekete kömény meglepően sokféle módon beépíthető a mindennapokba. A legegyszerűbb, ha a magokat finomra őrölve keveri bele valamilyen ételbe vagy italba. Mivel íze karakteres, kissé borsos, ezért jól illik a sós ételekhez is: salátaöntethez, humuszhoz, grillezett zöldségekhez.
Ha valaki inkább a tradicionálisabb megoldásokat kedveli, a fekete köményből készült olaj is kiváló választás lehet. Ezt sokan reggel, éhgyomorra fogyasztják (egy teáskanálnyival), míg mások mézzel vagy citromlével keverik, hogy enyhítsék az intenzív aromát.
Fontos: magas hőfokra melegíteni nem érdemes, mert az csökkentheti az értékes hatóanyagok stabilitását!
Mindezek mellett természetesen kapszula formájában is megtalálható, amely a koncentrált kivonatot tartalmazza. Ez különösen azoknak lehet praktikus, akik nem szeretik az ízét.
A gyógyszerész ezeket ajánlja, ha szeretné csökkenteni a koleszterin szintjét
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!