Ezeket látta már?

Mi egészségesebb a zöldség vagy a gyümölcs? Az egyik előnyösebb, mint azt korábban hitték!

Színes
2024. november 03. 10:54
milyen étel egészséges

Ötször annyi antioxidánst is tartalmazhatnak, mint korábban feltételezték.

A táplálkozási szakemberek idáig valamelyest fontosabbnak tartották a zöldség-, mint a gyümölcsfogyasztást. A különbség azonban talán hamarosan eltűnhet: a gyümölcsökről kiderült, hogy akár ötször annyi antioxidánst is tartalmazhatnak, mint korábban feltételezték.

A norwich-i Élelmiszerkutató Intézet munkatársai az eddig "nem-kivonható"-ként számontartott polifenolok mennyiségét vették górcső alá. Ezen anyagok mennyisége nehezen mérhető, mert a gyümölcsök sejtjeinek falain belül találhatóak – szemben a könnyen kivonható, sejtfalon kívül található polifenolokkal.

A kutatók almákkal, körtékkel és nektarinnal végeztek vizsgálatokat, és azt találták, hogy ezek a gyümölcsök közel ötször annyi antioxidáns anyagot (pl. proacantocianidint, ellagsavat vagy catechint) tartalmaznak, mint korábban hitték.

"A 'nem-kivonható' polifenolok mennyiséget laboratóriumi körülmények közt a legkönnyebben úgy lehet mérni, ha a gyümölcsöket savba helyezzük" - magyarázta az egyik, kutató, Sara Arranz. "Ha a sejtfalakon belül található anyagokat nem vesszük figyelembe, nagyon alábecsüljük a gyümölcsök antioxidáns-tartalmát" - tette hozzá a szakember.

A kutatási eredmények a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelentek meg.

Négyszer több zöldséget és gyümölcsöt is ehetnénk

A 12 éves vizsgálatot a brit University College London (UCL) népegészségügyi kutatói végezték. A kutatás szerint, aki nagy mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt eszik, annak minden életkorban jelentősen alacsonyabb a halálozási kockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt. A kutatás szerint azonban érdemes az érvényes WHO-ajánlásnál is többet fogyasztani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben tette közzé az ajánlását, amely napi öt adag (400 gramm) zöldség-gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség-gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a kettestípusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

A mostani kutatás szerint azonban még jobb, ha ennek a mennyiségnek a dupláját fogyasztjuk, de legalább hét adagot. Ez a kutatás a Journal of Epidemiology and Community Health népegészségügyi szaklapban jelent meg.

Sokan nem tudják, de létezik antioxidáns-túladagolás is! Erre figyeljen oda
Cikkajánló

Sokan nem tudják, de létezik antioxidáns-túladagolás is! Erre figyeljen oda

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry
# zöldség # gyümölcs # egészséges étel # antioxidáns # Életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés