Ezeket látta már?

Bélbarát táplálkozás: ezek az ételek támogatják leginkább a mikrobiomot

Dietetika
2024. szeptember 12. 17:04
bélrendszer egészség étel,  bélmikrobiom

Az általános egészség alapja az egészséges bélrendszer. Tudja meg, milyen ételekkel támogathatja a leginkább az ott lévő mikrobiomot!

A bélrendszer megfelelő működése nagy szerepet játszik általános egészségedben. Ennek az az oka, hogy az immunsejtek körülbelül 70-80%-a a bélrendszerben él, így a bélmikrobiom befolyásolja az általános immunfunkciókat. (1)

A bélmikrobiom a bélben élő mikroorganizmusok (például gombák, baktériumok és vírusok) közössége. A bélmikrobiom – a bélben lévő specifikus mikrobák – megváltozik az olyan tényezők hatására, mint az étrend és a testmozgás. Ezért is nagyon fontos erre odafigyelni. (2)

A bélrendszer közvetlenül kommunikál az aggyal és fordítva, a bél-agy tengelyen keresztül. Ez a kapcsolat azt jelenti, hogy az agya navigálhatja a bélműködést (például stressz helyzetben hasmenés jelentkezhet), és a bélrendszer pedig ennek függvényében, pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja hangulatát. (3)

Ezenkívül a legyengült bél lehetővé teszi a baktériumok és gyulladást okozó anyagok felszívódását a bélből a véráramba. Ez betegségeket és a teljes test gyulladását okozhatja, ami összefüggésben áll a krónikus betegségek fokozott kockázatával. (4)

Ezért az, hogy mivel táplálja a bélrendszerét, döntő fontosságú a testi és lelki jóléte szempontjából. A következőkben bemutatunk néhány olyan élelmiszert, amelyek maximalizálják a bélrendszer és mikrobiom működését, valamint egy rövid listát azokról az élelmiszerekről, amelyek nem segítik elő a bélrendszer optimális egészségét.

Hüvelyesek

A hüvelyesek növényi fehérje és polifenol antioxidánsai mellett, nem emészthető szénhidrátokat (NDC) is tartalmaznak, beleértve az oldható és oldhatatlan rostokat.

Az NDC-k prebiotikumként működnek, ami azt jelenti, hogy táplálékforrásként szolgálnak a bélben található jótékony, egészségvédő mikrobák számára. Amikor az NDC-ket a bélben lévő baktériumok fermentálják, gyulladásgátló vegyületek, úgynevezett rövid láncú zsírsavak (SCFA-k) keletkeznek. A hüvelyesekből származó polifenolok gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek és további prebiotikumként szolgálnak.

Kimutatták a bélben, hogy ez a gyulladáscsökkentő polifenol javítja az emésztőrendszer egészségét, javítva a bélrendszert és a véráram közötti gát erejét.

Az egészséges bélgát szelektíven engedi be a hasznos anyagokat a vérbe, például tápanyagokat és vizet. A károsodott vagy gyenge bélgát káros anyagokat is beenged a vérkeringésébe, amelyek szisztémás vagy teljes testgyulladáshoz vezethetnek. Az SCFA-k különösen fontos szerepet játszanak a bélgát egészségének megőrzésében. (5)

Ezek a hüvelyesek jót tesznek a bélflórának:

  • Bab
  • Csicseriborsó
  • Zöldborsó
  • Lencse

Probiotikus élelmiszerek

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyekről kimutatták, hogy elősegítik a mikrobiom összetételének átalakítását oly módon, hogy fokozzák az immunrendszer működését, csökkentik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, elősegítik az általános jólétet és javítják a több bélbetegséget. A probiotikumok oly módon változtatják meg a bélkörnyezetet, hogy csökkentik a káros baktériumok növekedési képességét, és lehetővé teszik az egészséges baktériumok virágzását. (6)

A probiotikumok megtalálhatók a nem pasztőrözött fermentált élelmiszerekben, például a savanyú káposztában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fermentált élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok túlélhetik az emésztést és eljuthatnak a vastagbélbe, ahol segíthetik az immunrendszer működését.

A Stanford Egyetem 2021-es tanulmánya 36 egészséges felnőttel végzett kísárletet, akiket véletlenszerűen 10 hetes diétára osztottak be, amely fermentált vagy rostban gazdag, nem fermentált ételeket tartalmazott. A rostban gazdag fogyasztókhoz képest azok, akik fermentált ételeket fogyasztottak, nagyobb előnyöket tapasztaltak, beleértve az immunállapot pozitív változásait és a 19 gyulladásos fehérje szintjének csökkenését, köztük az interleukin 6 nevű fehérjét, amelyet olyan állapotokhoz kapcsoltak, mint a ízületi gyulladás, a 2-es típusú cukorbetegség és a krónikus stressz.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a fermentált élelmiszerek erőteljesen befolyásolhatják az immunrendszer működését, és segíthetnek a nem fertőző krónikus betegségek (NCCD-k), például az elhízás és a cukorbetegség leküzdésében, amelyeket nagyrészt krónikus gyulladások okoznak. (7)

A probiotikus élelmiszerek közé tartozhatnak:

  • Fermentált zöldségek
  • Kefir
  • Kimcsi (koreai savanyúság)
  • Kombucha
  • Savanyú káposzta
  • Joghurt

Mik azok a prebiotikus élelmiszerek?

A prebiotikumok elősegítik a probiotikus baktériumok táplálását a bélben azáltal, hogy fokozzák a "jó" baktériumtörzsek, köztük a Bifidobacterium és a Lactobacillus növekedését. Ezenkívül megváltoztatják a bél pH-értékét , ami megakadályozza a káros mikrobák, például a Clostridium perfringens és az Escherichia coli növekedését.

Ezek a változások csökkentik a bélgyulladást, és fokozhatják a bél glukagonszerű peptid 2 (GLP2) nevű hormon termelődését, amelyről ismert, hogy megerősíti a bélnyálkahártyát. Ezenkívül a prebiotikus rostok fermentációja, amely SCFA-k termeléséhez vezet, csökkenti az éhséget, és javítja a vércukor- és inzulinszint étkezés utáni szabályozását. (8) SCFA-ról kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást és pozitív hatással van a koleszterin szabályozására. (9)

Egy tipikus nyugati étrend, amely jellemzően kevés zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, csak napi 1-4 gramm prebiotikumot biztosít, szemben a kutatási tanulmányok szerint jótékony hatású napi 5,5-20 grammal.

A prebiotikumok táplálékforrásai a következők:

  • spárga
  • banán (főleg ha kevésbé érett)
  • árpa
  • cikória
  • Fokhagyma
  • csicsóka
  • póréhagyma
  • hagyma
  • búzakorpa

Polifenolokban gazdag élelmiszerek

Egyes növények polifenoloknak nevezett antioxidánsokat termelnek . Ezek a természetes vegyületek megvédik a növényeket a károsodástól és a betegségektől növekedésük során. Az emberi szervezetben a polifenolok a szív és az agy védelméhez kapcsolódnak. Ezenkívül a kutatások azt mutatják, hogy a bél mikrobiomja a polifenolokat bioaktív vegyületekké alakítja, amelyek felszívódnak a véráramba, és terápiás hatást fejtenek ki a szervezetben. (10) (11)

Becslések szerint az összes polifenol 5-10%-a felszívódik a vékonybélből a véráramba. A fennmaradó 90-95% a vastagbélben halmozódik fel, ahol prebiotikus hatásuk van, ami pozitívan elmozdítja a „jó” és „rossz” bélmikrobák egyensúlyát. A polifenolok lebomlása a bélben az immunrendszer támogatásához és a vastagbélrák megelőzéséhez is kapcsolódik . (12) (13)

A polifenolban gazdag élelmiszerek közé tartoznak: (14)

Ezeket csak módjával, ha egészséges bélrendszert szeretne

Egyes élelmiszerekről kimutatták, hogy negatívan befolyásolják a bélrendszer és mikrobiom egészségét. Korlátozza vagy kerülje ezeket az ételeket a bél egészségének optimalizálása érdekében.

Vörös húsuk

A kutatások azt mutatják, hogy a vörös húsból származó L-karnitin nevű aminosavat a bélmikrobák a trimetilamin-N-oxidnak (TMAO) nevezett vegyületté metabolizálják, amely összefüggésben áll az artériák megkeményedésével és a szívbetegségek fokozott kockázati tényezőivel. (15) A feldolgozott vöröshús (bacon, kolbász, szalámi) fogyasztása szintén növelheti a bélben található mikrobák szintjét, amelyek növelik a gyulladást és a vastagbélrák kockázatát. (16)

Ultra-feldolgozott élelmiszerek

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek az iparilag előállított, fogyasztásra kész vagy melegítésre kész készítmények, amelyek élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaznak, és csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes élelmiszert. Ilyenek például az üdítőitalok, a gyorséttermi ételek, a csirke rögök, a hot dogok és az édességek. Ezek az élelmiszerek magas fogyasztása a szívbetegség és az elhízás fokozott kockázatával jár. (17) (18)

Egy 2021-es kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek csökkentik a jótékony bélflóra típusát és sokféleségét, összehasonlítva a minimálisan feldolgozott növényi élelmiszerekben gazdag étrendekkel. Ez az eltolódás elősegíti a bélgyulladást és növeli a bél permeabilitását. Amint azt korábban megjegyeztük, ezek a bélelváltozások lehetővé teszik olyan anyagok felszívódását a véráramba, amelyek elősegíthetik a teljes test gyulladását és növelhetik a betegségek kockázatát, beleértve az elhízást, a demenciát és az Alzheimer-kórt. (19)

Alkohol

A tanulmányok azt mutatják, hogy a krónikus alkoholfogyasztás jelentősen megváltoztatja a bél mikrobiom közösségét. Az alkohol csökkenti a jótékony mikrobák számát, növeli a káros, gyulladást elősegítő mikrobákat és megnöveli a bélpermeabilitást, ami lehetővé teszi a patogén baktériumok felszívódását a véráramba. (20) (21)

Mesterséges édesítőszerek

Míg a mesterséges édesítőszerek cukor- és kalóriamentesek, használatukat összefüggésbe hozták az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával, és a hatások első körben a bélrendszerben jelentkeznek. Azokban a kísérletekben, ahol az alacsony kalóriatartalmú édesítőszert fogyasztó gazdáktól vett bélmikrobiomot egészséges egerekbe vitték át, az állatok glükóztoleranciája csökkent. (22)

Összegezve

  • Az egészséges bélrendszer alapja az egészséges mikrobiom.
  • A bélrendszer közvetlenül kommunikál az aggyal.
  • A hüvelyesek és prebiotikumok hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez.
  • A probiotikumok segíthetik az immunrendszer működését és csökkenthetik a bélbetegségek kockázatát.

Olvasta már?

Ilyen komoly betegségekhez vezet, ha megbomlik a bélflóra egyensúlya!
Ez a cikk is érdekelheti

Ilyen komoly betegségekhez vezet, ha megbomlik a bélflóra egyensúlya!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: health.com
# bélrendszer # egészséges étrend # egészséges bélrendszer # mikrobiom # bélbarát # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés