9 étel, ami a nyugdíjas években is egészségesen, energikusan tart
A nyugdíjas korba épve az egészségünk egyre nagyobb értéket képvisel. Nemcsak a betegségek megelőzése fontos, hanem az is, hogy megőrizzük erőnket, szellemi frissességünket és életkedvünket. Ebben pedig az egyik legnagyobb szerepe annak van, mit eszünk nap mint nap.
A Telegraph szakértője olyan hétköznapi élelmiszereket emelt ki, amelyek segíthetnek abban, hogy testileg és szellemileg is fittebbek maradjunk az idősebb éveinkben. Ezek az ételek nemcsak táplálóak, hanem könnyen beszerezhetők, és egy kis kreativitással változatos fogások készíthetők belőlük.
1. Brokkoli – zöld arany az agynak
A brokkoli nemcsak rostokban gazdag, hanem szulforafánt is tartalmaz – ez az antioxidáns segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór és Parkinson-kór kockázatát. Párolja puhára zöldségalaplében, majd locsolja meg szezámolajjal: így finom és egészséges köret készül belőle.
2. Szardínia – kicsi hal, nagy hatás
Ez a kis olajos hal igazi szuperétel: tele van D-vitaminnal és omega-3 zsírsavakkal, amelyek lassíthatják az öregedés folyamatait. Egy szelet teljes kiőrlésű pirítóson, fokhagymával, paradicsommal és egy kis citromlével gyorsan tápláló fogást varázsolhat belőle.
3. Csirke – az izmok barátja
Ahogy idősödünk, egyre fontosabb, hogy megőrizzük izomtömegünket. A csirkehús kiváló fehérjeforrás: 100 gramm csirkemellben 31 gramm tiszta fehérje van. Darált csirkehúsból például finom húsgombóc készülhet barna rizzsel és paradicsomszósszal.
4. Olívaolaj – folyékony védelem
Egy teáskanálnyi extra szűz olívaolaj naponta akár 28%-kal is csökkentheti a demencia okozta halálozás esélyét. Próbálja ki salátaöntetként: keverjen össze dijoni mustárt, almaecetet, egy kevés mézet és olívaolajat – mennyei és egészséges!
5. Teljes kiőrlésű gabonák – rostban az erő
A zab, bulgur, hajdina vagy barna rizs rosttartalma segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Keverje össze zöldségekkel, főtt tojással és egy kis avokádóval – frissítő ebéd vagy vacsora válik belőle.
6. Fekete bab – a gyomor és a szív jó barátja
A fekete bab igazi táplálkozási kincs: tele van rosttal, fehérjével, folsavval, káliummal és magnéziummal. Egy kis fűszeres babkrémmel megkent pirítós, rajta tükörtojással – egyszerre kényelmes és tápláló reggeli vagy vacsora.
7. Fagyasztott bogyósok – antioxidánsok bármikor
A bogyós gyümölcsök nemcsak finomak, hanem gyulladáscsökkentő és látásjavító hatású antioxidánsokat is tartalmaznak. Fagyasztva olcsóbbak, és tökéletesek reggelire: melegítse meg őket egy kis juharsziruppal, és keverje zabkásához vagy joghurthoz.
8. Diófélék és magvak – szellemi frissesség és izomerő
A dió, mandula, napraforgó- vagy tökmag nemcsak fehérjében és egészséges zsírokban bővelkedik, hanem mikrotápanyagokban is. Pirítsa meg őket, és szórja levesre, salátára vagy zabkására – így nemcsak ízletes, hanem tápláló is lesz az étel.
9. Teljes zsírtartalmú görög joghurt – a bélflóra őrzője
A kutatások szerint a teljes zsírtartalmú tejtermékek nem feltétlenül károsak – sőt, segíthetnek a szív védelmében is. Egy tál görög joghurt fagyasztott bogyós gyümölccsel és néhány szem dióval nemcsak finom, de reggelire is tökéletes.
+1 apró öröm: kávé, étcsokoládé és vörösbor – mértékkel belefér
Egy csésze kávé, néhány kocka jó minőségű étcsoki vagy egy pohár vörösbor akár jót is tehet, hiszen antioxidánsokat tartalmaznak. A lényeg a mértékletesség: heti maximum 14 alkoholegység, napi 20–30 gramm étcsoki bőven elég.
Tipp a mindennapokra
Sokan egyedül élnek nyugdíjas korukban, és nem szívesen főznek maguknak minden nap. A kulcs a tervezés: ha előre kitalálja a heti menüt, és kihasználja a fagyasztó nyújtotta lehetőségeket, mindig lesz kéznél valami tápláló és egészséges, amit gyorsan elkészíthet.
Jótékony probiotikumok: ez az a 6 törzs, ami rendbe teszi az emésztést
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!