Ezeket látta már?

Laktóz-érzékenység: tünetei, vizsgálata és kezelési lehetőségei

Betegségek
2011. február 21. 16:28
Módosítva: 2 napja
Laktóz-érzékenység tünet vizsgálat kezelés

Tejcukor-érzékenység... Sokan nem bírják meginni a tejet, van, aki hasmenést kap, a gyerekeknek gyakran fáj a köldök környéke. Sok esetben ez laktóz-érzékenységre utal.

Felnőtteknél, gyermekeknél egyaránt jelentkezhet

A laktáz enzim a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, 3 éves kor után mennyisége lassan csökken. Csecsemő és kisdedkorban inkább csak a bélnyálkahártya károsodásával járó betegségek esetében csökken mennyisége, mivel a laktáz enzim nagyon érzékeny és a bélboholy felszíni károsodása már az enzim működése nem kielégítő. Nagyobb gyermekekben és felnőtteknél betegség nélkül is lehetséges a laktáz enzim csökkent működése.

A teljes laktáz hiány rendkívül ritka veleszületett rendellenesség (prímér laktóz-intolerancia).

A laktáz csökkent működése esetében mindig van működő enzim is, így feltételezhető egy bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása panaszok nélkül. Ez a szekundér laktóz-intolerancia, ami abban az esetben jön létre, ha a laktáz enzim működése elégtelenné válik, vagy megszűnik valamilyen bélbetegség vagy genetikai adottság miatt.

Diagnózis

A laktóz intolerancia kimutatását hidrogén kilégzési vizsgálattal végezzük. A vizsgálat alapja, hogy normál körülmények között a tejcukor (laktóz) bontását a vékonybél kefeszegélyében található laktáz enzim végzi a bélben A lebontott cukrok a véráramba kerülnek és felszívódnak.

Laktóz-intolerancia esetén azonban a laktóz bontása nem történik meg.

A vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffuzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilégzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilégzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

Amennyiben ez a vizsgálóeljárás nem áll rendelkezésre, a tejcukorral történt terhelés utáni vércukorszint mérése, vagy az enzim aktivitás meghatározása vékonybélből nyert szövetmintából, segítheti a laktóz intolerancia diagnózisának felállítását. Annak eldöntésére, hogy laktóz-intolerancia maradandó formája áll-e fenn, ma már egyszerűen elvégezhető genetikai vizsgálat áll rendelkezésre.

Kezelés

A ritkán előforduló veleszületett laktóz intolerancia esetében, vagy szoptatott csecsemőnél enzimpótlás (Lactase) alkalmazható. Szekundér laktóz-intoleranciában az alapbetegség kezelésével a tejcukor felszívódás zavara rendszerint megszűnik. A laktóz felszívódási zavar megszűnéséig tejcukormentes, illetve az állapottól és az egyéni tűrőképességtől függően tejcukorban szegény étrend javasolt.

A tejcukor bontását biztosítja a tejjel együtt fogyasztott laktáz enzim készítmény (Lactase), ami enyhíti az étrendi megszorításokat. A laktáz enzim csökkent aktivitása miatt felnőttkorban kialakuló tartósan fennálló laktóz felszívódási zavarban, a tejcukorban szegény étrend, szükség esetén az enzim készítmény alkalmazása jelent megoldást.

A tejcukor-érzékenység tehát nem egy egységes betegség, hanem többféle állapotot is magában foglalhat, amelyek közös jellemzője, hogy a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejben található laktózt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden érintettnek teljesen száműznie kell a tejet és a tejtermékeket az étrendjéből. A panaszok megjelenése nagymértékben függ az egyéni toleranciától, az adott étkezés összetételétől és a bevitt tejcukor mennyiségétől.

Kiknél alakul ki leggyakrabban?

Világszerte eltérő az előfordulás. Európában, különösen Észak- és Közép-Európában a lakosság nagy része felnőttkorban is képes a tejcukor lebontására, míg Ázsiában és Afrikában a felnőttek többsége érzékeny a laktózra. Magyarországon a becslések szerint a felnőttek körülbelül egyharmada érintett valamilyen mértékben. Érdemes tudni, hogy a gyermekkorban tapasztalt hasfájás, puffadás vagy hasmenés nem mindig jelez valódi intoleranciát – gyakran átmeneti emésztőrendszeri érzékenységről van szó.

Tünetek és tévhitek

A leggyakoribb panaszok közé tartozik a puffadás, a gázképződés, a görcsös hasi fájdalom, a híg széklet vagy éppen a hasmenés. Gyermekeknél sokszor csak visszatérő köldök körüli fájdalom hívja fel a figyelmet. Nem szabad azonban minden gyomor-bélrendszeri problémát automatikusan a tejcukor számlájára írni. Más betegségek – például irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegség vagy ételallergia – is okozhatnak hasonló tüneteket. Éppen ezért a pontos diagnózis mindig orvosi vizsgálatot igényel.

Sokan hiszik, hogy a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia ugyanaz, pedig teljesen eltérő állapotokról van szó. A tejfehérje-allergia immunológiai reakció, gyakran már csecsemőknél jelentkezik, és bőrtünetekkel vagy akár légúti panaszokkal is járhat. A laktóz-intolerancia viszont az emésztőrendszer enzimhiányán alapul, és nem vált ki allergiás reakciót.

Hogyan lehet együtt élni vele?

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az érintettek többsége nem teljes mértékben érzékeny minden tejcukorra. Ez azt jelenti, hogy kisebb mennyiségű laktózt – például egy kevés tejjel a kávéban vagy egy joghurtban – sokan gond nélkül el tudnak fogyasztani. Az erjesztett tejtermékek, mint a joghurt vagy a kefir, általában jobban tolerálhatók, mert a bennük lévő baktériumok részben lebontják a tejcukrot. A kemény sajtok (például a parmezán vagy az ementáli) szinte teljesen laktózmentesek, így biztonságosan fogyaszthatók.

Manapság a boltok polcain széles választékban találhatók laktózmentes tejtermékek, amelyek a hagyományos tej ízét és tápanyagtartalmát megőrzik, de a tejcukrot előzetesen lebontják bennük. Ezek különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik szeretnék megtartani a tejtermékekből származó kalcium- és fehérjebevitelt.

Mire érdemes figyelni a táplálkozásban?

Az étrend összeállításakor nemcsak a tejre kell gondolni. Számos készétel, sütemény, péksütemény, csokoládé, margarin vagy akár gyógyszer is tartalmazhat laktózt. Ezért fontos a címkék figyelmes olvasása. Jó hír ugyanakkor, hogy a gyártók egyre gyakrabban tüntetik fel, ha egy termék laktózmentes.

A kalciumbevitel pótlása kiemelt figyelmet igényel, különösen gyermekeknél, serdülőknél és idősebb felnőtteknél. A tejtermékek mellett számos más kalciumban gazdag élelmiszer létezik: a zöld leveles zöldségek (pl. kelkáposzta, brokkoli), a mandula, a mák, a hüvelyesek vagy a kalciummal dúsított növényi italok mind hozzájárulhatnak a szükséglet fedezéséhez.

Megelőzés és életmódbeli tippek

A laktóz-intolerancia nem gyógyítható, de jól kezelhető állapot. Az életminőség jelentősen javítható, ha valaki tudatosan alakítja étrendjét, és megfigyeli, milyen ételek váltanak ki panaszt. Érdemes étkezési naplót vezetni, amelyben rögzíti, mikor mit evett, és milyen tünetek jelentkeztek. Ez segíthet abban, hogy tisztán lássa saját toleranciaszintjét.

A fizikai aktivitás, a stresszkezelés és a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés mind hozzájárulhatnak a bélrendszer egészséges működéséhez. Bár a laktóz-érzékenységet nem előzik meg ezek az intézkedések, a kellemetlen tünetek enyhítésében és a szervezet általános jóllétében nagy szerepet játszhatnak.

Gyermekek és laktóz-intolerancia

Külön figyelmet igényel, ha egy gyermeknél merül fel a tejcukor-érzékenység gyanúja. Mivel a tejtermékek fontos szerepet játszanak a növekedésben és a csontfejlődésben, nem célszerű őket teljesen elhagyni orvosi egyeztetés nélkül. Ha valóban szükség van laktózmentes étrendre, a gyermekorvos és dietetikus közös segítségével lehet összeállítani a megfelelő étrendet, amely minden tápanyagot biztosít.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a tünetek visszatérőek, erősek vagy más panaszokkal (pl. súlyvesztés, véres széklet, tartós hányinger) társulnak, mindenképpen indokolt a szakorvosi vizsgálat. Ilyenkor fontos kizárni más bélbetegségeket is, amelyek hasonló panaszokat okozhatnak.

Összegezve

A tejcukor-érzékenység gyakori jelenség, amely sokszor kellemetlen panaszokat okozhat, de megfelelő étrendi odafigyeléssel és szükség esetén enzimpótlással jól kézben tartható. Nem jelenti azt, hogy valakinek örökre le kell mondania a tejtermékekről, inkább azt kívánja meg, hogy tudatosabban válassza meg, mikor és milyen formában fogyasztja őket. Aki odafigyel saját szervezetének jelzéseire, és szükség esetén szakemberhez fordul, hosszú távon is teljes értékű, változatos étrendet alakíthat ki magának.

Gyakori kérdések a laktóz-intoleranciáról

Összetéveszthető-e a laktóz-intolerancia a tejfehérje-allergiával?

Igen, sokan keverik a kettőt, pedig teljesen másról van szó. A tejfehérje-allergia immunológiai eredetű, és már kisgyermekkorban is súlyos tüneteket, bőrkiütést, légúti panaszokat okozhat. A laktóz-intolerancia ezzel szemben az emésztőenzim hiányából adódik, és csak a gyomor-bélrendszert érinti. Míg a tejfehérje-allergiában szigorú teljes tejmentes diétára van szükség, laktóz-intoleranciában sokszor elegendő a mennyiség csökkentése vagy a laktózmentes termékek fogyasztása.

Van-e esély arra, hogy „kinőjem” a laktóz-érzékenységet?

A veleszületett, elsődleges laktázhiány nem gyógyítható, az érintett személy egész életében érzékeny marad. Ugyanakkor a másodlagos (szekundér) forma, amely valamilyen bélbetegség, fertőzés vagy antibiotikum-kezelés következtében alakul ki, gyakran átmeneti. Ha az alapbetegség meggyógyul, a bél nyálkahártyája regenerálódik, és a laktóz ismét gond nélkül emészthető lehet.

Ha teljesen elhagyom a tejtermékeket, mivel pótolhatom a kalciumot?

A tejtermékek fontos kalciumforrások, de nem kizárólagosak. Kalciumban gazdag a mák, a szezámmag, a mandula, a szardínia (szálkával együtt), a brokkoli és a kelkáposzta. Emellett kaphatók kalciummal dúsított növényi italok (például szójaital, rizsital vagy zabital), amelyek laktózérzékenyek számára is biztonságosak. Az orvos szükség esetén kalcium- és D-vitamin-kiegészítőt is javasolhat.

Lehet-e gyógyszert szedni a laktóz-intolerancia ellen?

A gyógyszertárakban kaphatók laktáz enzimet tartalmazó tabletták vagy cseppek, amelyek segítik a tejcukor lebontását, ha valaki tejterméket fogyaszt. Ezek különösen hasznosak lehetnek éttermi étkezésnél vagy utazás közben, amikor nem biztos, hogy elérhetők laktózmentes ételek. Fontos azonban, hogy ezek nem gyógyítják az intoleranciát, csak a tüneteket előzik meg, ha megfelelően alkalmazzák őket.

Minden laktózmentes termék biztonságos számomra?

A legtöbb laktózmentes tejtermék valóban nem okoz panaszt, hiszen a tejcukrot előzetesen lebontják bennük. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki más összetevőre (például tejfehérjére vagy adalékanyagra) érzékeny. Ezért érdemes mindig figyelni a saját tüneteket, és szükség esetén dietetikussal vagy orvossal egyeztetni a megfelelő étrendről.

Felhasznált irodalom:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# laktóz érzékenység # tejcukor # tejcukor-érzékenység # tünet # laktáz

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés