Ezeket látta már?

Rosszul alszik mostanában? A koronavírus egyik súlyos hatása is ez!

álmatlanság rossz alvás alvászavar oka koronavírus kutatás

Jelentősen ronthatja az alvásminőséget már egy egyhe lefolyású fertőzés is – állítja egy új tanulmány.

A Frontiers in Public Health című szaklapban közzétett kutatás több mint ezer olyan személyt vont be, akiket a vizsgálatot megelőző hat hónapban diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de nem szorultak kórházi kezelésre, és korábban nem szenvedtek álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben.

A tanulmány kiemeli, hogy a krónikus betegségekkel küzdő, depressziós vagy szorongó személyeknél jelentősen magasabb az álmatlanság előfordulása. A Phenikaa Egyetem vezető szerzője, Huong T X Hoang, hangsúlyozza a tanulmány újdonságát abban a tekintetben, hogy nem kórházban kezelt betegekre összpontosítottak. Hoang egyszerű javaslatokat is adott az alvásminőség javítására, mint például lefekvés előtti meleg zuhany, az esti telefonhasználat korlátozása, rendszeres testmozgás és a késő esti koffeinfogyasztás elkerülése.

A kutatócsoport elismeri a tanulmányuk korlátait, ideértve az online adatgyűjtés esetleges torzításait is. Hangsúlyozzák továbbá, hogy megfigyeléses jellegű vizsgálatuk miatt nem tudták egyértelműen meghatározni a szorongás, a depresszió és az álmatlanság közötti ok-okozati kapcsolatot.

Ezek az eredmények mégis összhangban vannak korábbi megfigyelésekkel, miszerint mind a hosszú Covid, mind a járvány okozta stressz hozzájárulhat az alvásproblémák növekvő előfordulásához.

A jelenlegi kutatás rámutat arra, hogy a koronavírusnak közvetlen hatása lehet a központi idegrendszerre is, mivel növekszik az agyban található gliasejtek száma, ami különböző mentális problémákat okozhat. Ennek fényében magyarázzák az új tünetek között szereplő szorongást, ami minden tíz fertőzöttből egy esetében jelentkezik.

Az álmatlanság főbb tünetei

A leggyakoribb panasz az elalvási nehézség, amelyet átalvási nehézség, majd korai ébredés és visszaalvási képtelenség követ. Az érintettek általában e panaszok keveredését tapasztalják.

Álmatlanság áll fenn, ha az említett éjszakai alvási nehézségek mellett legalább egy fennáll az alábbi nappali tünetek közül:

  • fáradtság vagy rossz közérzet,
  • a figyelem, a koncentrálóképesség vagy a memória romlása,
  • szociális, munkahelyi vagy iskolai teljesítményromlás,
  • hangulatzavar vagy ingerlékenység,
  • nappali álmosság,
  • az energiaszint, a motiváció vagy a kezdeményezőkészség csökkenése,
  • hibák és/vagy balesetek a munkahelyen vagy gépjárművezetés közben,
  • feszültség, fejfájás vagy emésztési panaszok az alvászavarral kapcsolatban,
  • aggodalmak és félelmek az alvással kapcsolatban.

Egy hónapnál rövidebb ideig tartó tünetek esetén átmeneti álmatlanság, egy hónapnál hosszabb ideje fennálló tünetek esetén tartós, ún. perzisztens insomnia áll fenn. Ez utóbbin belül megkülönböztethető a 3-6 hónapnál rövidebb ideig tartó (szubakut) vagy az előbbinél hosszabban fennálló (idült) álmatlanság.

Amennyiben huzamos ideig tapasztal álmatlanságot, valamint a fentiekben felsorolt nappali tünetek valamelyikét is észleli, keresse fel háziorvosát.

A háziorvos segít a tüneteit okozó probléma felderítésében, és szükség esetén alváslaboratóriumban történő kivizsgálásra vagy más szakorvoshoz irányítja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért elég valakinek 5 óra alvás, amíg másnak 8 is kevés? Az orvos elmagyarázza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!.

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához