Ezeket látta már?

Rosszul alszik, sosem pihenni magát? Ezek a legjobb gyógynövények álmatlanság ellen

alvás alvászavar álmatlanság ellen gyógynövény

Mindenkinek lehetnek olyan napjai, amikor be kell érnie kevesebb alvással is - főképp a kánikulában. Mutatjuk a szelíd, gyógynövényes megoldásokat rá.

Azonban az egészségünk, mentális és fizikai jóllétünk érdekében nagyon is fontos a pihentető alvás. Nincsenek erre szabályok, hogy kinek mennyit kell aludnia, rég megdőlt a 8 óra alvás szabály, nincs igazolva a nagyanyáink által hangoztatott mondás, hogy az éjfél előtti alvás duplán számít. Nem vagyunk egyformák, mástól érzik jól magukat a bagoly és megint mástól a pacsirta-típusok, de az biztos, hogy a szervezetünknek meg kell adnunk, ami jár neki: minőségi, elegendő pihenést.

Praktikák, amelyek segítik a pihentető alvást

A SomnoCenter, az Alvászavar Központ összeszedte az alapvetéseket, ami nélkül nincs jó alvás.

 • törekedjünk rá, hogy nagyjából mindig azonos időben térjünk nyugovóra
 • igyekezzünk a nap utolsó étkezését legalább 2-3 órával lefekvés előtt elfogyasztani
 • ne igyunk, együnk olyasmit, ami felpörgethet: kávé, bor, csokoládé, cukor, ugyancsak kerüljük a túl fűszeres, zsíros ételeket este
 • a rendszeres mozgás legyen életünk része, de ezt ne a lefekvés előtti időszakra időzítsük, ha túlságosan felpörgetjük a szervezetünket, nem fogunk tudni elaludni
 • szellőztessük ki alaposan a hálószobát és szabályozzuk a hőmérsékletet: sem túl melegben, sem túl hidegben nem jó aludni - optimális alvási hőmérséklet 18-19 fok körül van
 • húzzunk tiszta ágyneműt, viseljünk kényelmes, természetes anyagból készült hálóruhát
 • limitáljuk este a kék fényt, azaz a képernyők előtt töltött időt, legyen szó akár tévéről, számítógépről, mobiltelefonról

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor már sokat tettünk azért, hogy jól aludjunk.

Alvászavar: ezeket a gyógynövényeket érdemes kipróbálni

Ha mégis úgy érezzük, hogy jól jönne némi támogatás, akkor nyugodtan nézzünk szét a természet patikájában. Egy illóolajokkal gazdagított fürdő például mindig csodát tesz, de ugyanígy nagyon hatásos az is, hogyha illóolajat párologtatunk a hálószobában. Egyszerű és bonyolultabb diffúzorok segítenek ebben, de ha egyik sincs kéznél, akkor akár a párnánkra is fújhatunk néhány csepp illóolajat, természetesen vízzel hígítva, hogy ne hagyjon foltot az ágyneműn. De egy-két csésze illatos gyógytea is sokat segíthet az elalvásban és a mély alvásban egyaránt.

Gyógynövények az alvás szolgálatában:

 • levendulaolaj - a lila csoda illatára már szinte gondolni is elég, de ennél sokkal jobb belélegezni: nyugalmat áraszt, segít oldani a napi feszültséget, elűzi a stresszt, lazítja az izmokat. Többféle levendulát ismerünk, alvás segítéshez az angol levendula a legjobb, néhány csepp a hálószobában csodát tesz, fürdővízbe pedig pici tejszínben vagy mézben oldva szintén varázslatos hatású lesz. Apró levendulazsák a párna alá rejtve szintén segíthet.
 • citromfű - a leggyengédebb alvástámogató. Nyugtatja és erősíti az idegrendszert, oldja a feszültséget, és akár egész nap fogyaszthatjuk. Ha a napunk nyugodtabb, könnyebb lesz az elalvás is. Mivel kifejezetten jóízű, limonádéba, szörpbe is tehetjük, és természetesen teaként is fogyaszthatjuk.
 • mandarinolaj - édesen gyümölcsös, mégis fanyar illat, amelyet akár már a babaszobákba is ajánlanak. Az öröm olajának is szokás nevezni, mert illata felvidít, ezáltal segít ellazulni és elaludni is.
 • kamilla - szintén örök sláger, hiszen nyugtat, relaxál, lazít, csökkenti a feszültséget, ahogyan amúgy a gyulladásokat is. Nem véletlen, hogy már az ősi Egyiptomban is használták, a Napisten ajándékának tartották. Egy pohár langyos kamillatea alvás előtt, pici mézzel ízesítve, szintén segíthet elaludni, de a római kamilla illóolaja párologtatóban is használható.
 • macskagyökér - ez az egyik legismertebb természetes altató hatású gyógynövény. Ellazít, álmosít, pihenteti az idegrendszert, ezáltal segíti a szervezet regenerálódását és a békés alvást. Többféle formában szedhetjük, a legjobb valamilyen kombinált gyógytea formájában, nem okoz hozzászokást, de stresszes időszakban nagy segítség lehet.

Ha tehát úgy érezzük, hogy mostanában valamilyen okból nem alszunk elég jól, ne törődjünk bele! Először vessük be a fenti módszereket, majd ha ez nem bizonyul elegendőnek, mindenképpen végezzünk el egy online alvástesztet, és ha szükséges, menjünk alvásvizsgálatra. A jó alvásból ne engedjünk!

Összegzés

 • Fontos a pihentető alvás mentális és fizikai egészségünk szempontjából.
 • Nincsenek szabályok arra, hogy kinek mennyit kell aludnia, inkább az egyéni igényekre kell figyelnünk.
 • Természetes megoldások, mint az illóolajos fürdő, a párologtatás vagy a gyógytea fogyasztása is segíthetnek az alvás minőségének javításában.
 • Ha gondunk van az alvással, online alvástesztet is végezhetünk.
 • Ne törődjünk bele, keressünk segítséget, ha szükséges.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alváshiány

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához