Ezeket látta már?

Túl sok alvás – olykor a jóból is megárt a sok

sok, alvás, túlalvás, megárt

Nem csak a túl kevés alvás okozhat gondokat.

A legtöbb cikk, figyelemfelhívás, edukációs anyag a túl kevés alvást helyezi górcső alá és csak kevés foglalkozik ennek az ellenkezőjével. Ugyanis a túl sok alvás ugyanúgy okozhat gondokat, ráadásul komoly betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

Mennyi alvás túl sok?

Először is felvetődhet a kérdés: mégis mennyi alvás túl sok? Azt tudjuk, hogy minimum 7 órát szükséges aludnunk, ám azt nem, hogy egészségesnek számít-e az, ha 10-12 órát vagyunk ágyban.

Az alvásigények személyenként változhatnak, de általában a szakértők azt javasolják, hogy az egészséges felnőttek átlagosan minimum 7, maximum 9 órát aludjanak. Az éjszakai alvás pontos mennyisége a nappali szokásoktól, tevékenységektől, az egészségi állapottól és az alvási szokásoktól függ. Előfordulhat, hogy az idősebbeknek csak 6 óra alvásra van szükségük, míg más embereknek, például a sportolóknak kell plusz 1 óra. Sőt, időnként mindenkivel előfordul, hogy több pihenést igényelnek, például megerőltető tevékenység vagy utazás után. Bajra akkor utalhat, ha rendszeressé válik az, hogy 9 óránál többet kell aludnia azért, hogy kipihentnek érezze magát.

Túlalvás tünetei

 • 9 óránál több éjszakai alvás
 • nappali álmosság
 • alacsony energiaszint
 • koncentrációs nehézségek

Ezért veszélyes, ha túl sokat alszik

Akárcsak az alváshiánynak, úgy a túlalvásnak is lehetnek veszélyei. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

Cukorbetegség

Tanulmányok kimutatták, hogy mind a túl sok, mind a túl kevés éjszakai alvás megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melynek hátterében főleg a cirkadian ritmus felborulása és a sok alvással összefüggő elhízás áll.

Károsodott termékenység

IVF terápián átesett koreai nőkön végzett tanulmány megállapította, hogy azoknak a nőknek a legnagyobb esélyük a teherbeesésre, akik 7-8 órát alszanak. A közepesen alvóknál volt a legmagasabb a terhességi ráta 53%-kal. A 6 óránál kevesebbet alvók esetén ez 46%, míg a 9-11 órát alvónál 43% volt. A tanulmány szerzői szerint a normál tartományon kívüli alvás befolyásolhatja a hormonokat és a cirkadián ritmust, és ronthatja a termékenységet.

Elhízás

Azok az emberek, akik minden éjjel 9-10 órát alszanak, 21%-kal nagyobb valószínűséggel híznak el, mint azok, akik 7-8 órát. Érdemes tudni, hogy a túl kevés alvás szintén okozhat túlsúlyt.

Fejfájás

A fejfájásra hajlamos embereknél a szokásosnál hosszabb alvás (pl. hétvégén vagy nyaraláson) fejfájást okozhat. A kutatók úgy vélik, hogy ez annak köszönhető, hogy a túlalvás hatással van bizonyos agyi neurotranszmitterekre, köztük a szerotoninra. Annak alacsony szintje pedig köztudottan hozzájárul a fejfájás fellépéséhez.

Szívbetegség

A Nurses' Health Study-ban közzétett tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik éjszaka 9-11 órát alszanak, 38%-kal nagyobb a szívkoszorúér-betegség kockázata, mint azoknál, akik csak 8 órát.

Egy másik tanulmányban pedig megállapították, hogy az éjjel 8 óránál többet alvó embereknél 10%-kal nagyobb a szívkoszorúér-betegség valószínűsége.

Ezek az állapotok állhatnak a túl sok alvás mögött

Érdemes tudni, hogy bizonyos állapotok összefüggésben állhatnak a túl sok alvással, így célszerű orvoshoz fordulni, aki kideríti, hogy mi állhat a probléma mögött. Ezek az betegségek és állapotok okozzák a leggyakrabban:

 • alvási apnoe
 • depresszió
 • pajzsmirigy alulműködés
 • narkolepszia
 • fertőzés
 • traumás sérülés
 • alkohol/kábítószer
 • gyógyszerek

Mit tegyen, hogy elkerülhesse a túlalvást?

 • alakítson ki egy olyan alvási rutint, melyet hétvégén is tart
 • legyen a hálószobája hűvös
 • ne nézzen alvás előtt képernyőt, monitort, mert a kék fény megzavarhatja az alvását
 • sajátítson el valamilyen stresszkezelő technikát

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke: a túl sok alvás sem jó, megdobhatja az agyvérzés esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához