Ezeket látta már?

Ezzel a gyógyszerrel kezelhető a cukorbetegség a gyógyszerész szerint

Cukorbetegség, gyógyszer, prediabétesz, metformin, glükóz

A cukorbetegségnek sok esetben nincs tünete, ezért a kialakulásáról gyakran nem is tudnak.

A prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség fő kezelési formája az életmódterápia, de súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ilyenkor az elsődlegesen választandó készítmény a metformin. Dr. Borús Hajnal , a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, mi mindent kell tudni róla.

Nem új keletű, mégsem ismerjük jól

Annak ellenére, hogy a 2-es típusú diabetes terápiás lehetőségei az utóbbi időben több készítménnyel is bővültek, az először 1957-ben forgalomba került metformin a kezelés alapgyógyszere. Az intenzív kutatások ellenére sem ismerjük még a teljes hatásmechanizmust, de az évek során egyre több pozitív tulajdonsága került napvilágra.

A metformin többféle támadásponttal tudja mérsékelni a vércukor-szintet, a hipoglikémia reális veszélye nélkül. Fő hatása a máj glukóz kibocsátásának csökkentése, mely által csökkenti az éhomi vércukorszint emelkedését is. Másodlagos hatása az izom és a zsírszövet glukóz felvételének fokozása. A metformin továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélrendszerből, melynek következtében csökken az étkezés utáni vércukor szint emelkedés mértéke, valamint az elhúzódó szénhidrátfelszívódás miatt csökkenti az étvágyat is. (Fő hatásaihoz képest kisebb jelentőséggel bír a GLP-1-elválasztás kis mértékű fokozása, melyen keresztül vércukor szinttől függően serkentheti az inzulinelválasztást is)

Mikor van szükség az életmódterápia mellett kiegészítésre?

Mind a prediabétesz, mind a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési formája a személyre szabott diéta követése és a rendszeres testmozgás. Ha azonban a laborértékek, illetve a beteg tünetei megkívánják, úgy gyógyszeres terápia bevezetése válhat szükségessé.

A ma érvényben levő terápiás protokoll szerint ilyenkor a metformin az elsődlegesen választandó készítmény. Ez minimális mellékhatás melletti számtalan pozitív tulajdonságának köszönhető. A fent leírt hatásmechanizmussal hatékonyan tudja redukálni a vércukorszintet, anélkül, hogy a hipoglikémia veszélye fennállna.

Metformin a fogyásban is segít

A metformin a (pre)diabetes egyik leggyakrabban használt hatóanyaga. Igen eredményesen normalizálja a glukóz szintet, inzulin érzékenyítő, csökkenti az inzulinrezisztenciát, mérsékli az étvágyat. Csökkenti a zsírok képződését és fokozza a zsírsavak oxidációját. Pozitívan hat a vér lipid (koleszterin, triglicerid)-szintjeire, így nem csak a testsúlycsökkentést segíti elő, de fokozott védelmet nyújt a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is. Érdemes tudni, hogy a cukorbetegek esetén magasabb a vérrögképződés rizikója, ám a metformin hatására bizonyos mértékben gátlódik a vérlemezkék összecsapódása, így csökkenti az infarktus veszélyét - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A metformin előnyei

 1. Normalizálja a vércukorszintet
 2. Csökkenti az inzulinrezisztenciát
 3. Menstruációs problémák (ciklusproblémák, PMS) enyhítése
 4. Pozitív hatással van a vérzsírok szintjére
 5. Bizonyos mértékben véd a vérrögképződés ellen
 6. Csökkentheti a daganatok kialakulásának esélyét
 7. Jól kombinálható más antidiabetikumokkal, inzulinnal
 8. Csökkenti az étvágyat, elősegíti a fogyást
 9. Alkalmazása során nem valószínű a hipoglikémia 

Esetleges mellékhatások

A metformin leggyakoribb és legismertebb mellékhatása a különböző emésztési panaszok megjelenése (pl. puffadás, hányinger, hasmenés, hasi fájdalmak). Ezt kiküszöbölendő a gyógyszert fokozatosan kell bevezetni ill. segítséget nyújthatnak az ún. elhúzódó hatóanyag-kioldású (XR: extended relaese) készítmények. Érdemes tudni, hogy a hosszútávú alkalmazás mellett lecsökkenhet a szervezet B12 és folsav szintje, úgyhogy ezek pótlása szükségessé válhat.

A hatóanyag legsúlyosabb – ám szerencsére igen ritka – mellékhatása a tejsavas acidózis. Ennek tünetei:

 • hányás,
 • hasi fájdalom
 • izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét,
 • valamint légzési nehézség. (Ez gyakrabban fordulhat elő alkoholfogyasztás kapcsán, vagy beszűkült vesefunkció esetén) Ebben az esetben a metformin szedését abba kell hagyni és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A metformin 90 százaléka a vesén keresztül ürül, ezért krónikus veseelégtelenség esetén a készítmény ellenjavallt. (Az utóbbi időben kissé engedékenyebb lett az előírás, így ha egyéb korlátozó tényező (napi szénhidrátbevitel <100g vagy rossz májfunkció) nem áll fenn, akkor napi 1500 mg/nap dózisig 45 ml/min GFR érték felett adható)

Amit még tudni érdemes, hogy a metformin átjut a placentán és igen kis mennyiségben megjelenik az anyatejben is.

Dr. Borús Hajnal zárszóként hozzátette, hogy számos tanulmány támasztja alá, hogy prediabéteszben az intenzív életmódkezelés a leghatékonyabb eljárás, ha az érintett személy motivációja hosszú távon fenntartható!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség korai tünetei: 5 figyelmeztető jel is utalhat diabéteszre

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: www.cukorbetegközpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához