Ezeket látta már?

Prosztatarák és vastagbélrák - van, amiben hasonlít a két betegség

prosztatarák, vastagbélrák, tünetei, kezelése, vastagbélszűrés, prosztata

A prosztatarák és a vastagbélrák is gyakran előforduló daganatos betegeségnek tekinthető. Bár nagyon különbözőek, mégis lehet köztük kapcsolat.

Ezek a prosztata legfontosabb feladatai

A prosztata (másnéven dülmirigy) a férfiak húgyhólyagja mögött elhelyezkedő dió alakú mirigy, amely a herékben termelődő spermák szállítását elősegítő váladékot termeli. Ez a tejszerű folyadék biztosítja a hímivarsejtek életképessége szempontjából a legmegfelelőbb környezetet. Emellett a hormontermelésben is szerepet játszik, valamint a vizelet áramlását is segít szabályozni.

Ezek a vastagbél fő feladatai

Segít a szervezet számára a székletben lévő folyadékot visszaszívni, előkészítve azzal a salakanyagok bélmozgással történő távozását a végbélnyíláson keresztül.

Ezek a prosztatarák és a vastagbélrák lehetséges összefüggései

A genetika, a családban korábban előforduló prosztatarák, vastagbélrák növelheti mindkét típusú betegség kialakulásának valószínűségét. Egy 2017-es kutatás szerint a vastag- és végbélrákkal diagnosztizált 55 év alatti férfiak esetében a prosztatarák kockázata is nagyobb lehet az átlaghoz képest. Ezen kívül egy 2016-os tanulmány is összefüggést talált, miszerint a prosztatarákos betegeknél nagyobb valószínűséggel jelennek meg előrehaladott, vastagbelet érintő elváltozások. A szakembereknek az a javaslata, hogy a prosztatarákban szenvedőknél végezzenek végbéltükrözést, hogy ellenőrizni tudják a belek esetleges kóros növekedését.

Hasonlóságok a prosztatarák és a vastagbélrák között

Néhány dolog tekintetében nagy hasonlóságot mutat a két betegség.

 • Kockázati tényezők: Mint említettük, mindkét rákfajta kialakulásának rizikója az életkorral növekszik. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a családi, faji genetikai háttér nagyban befolyásolhatja az egyén hajlamát mind a vastagbélrákra, mind a prosztatarákra. Ezen kívül mindkettő kapcsolatba hozható bizonyos állapotokkal, ilyen például a Lynch-szindróma, ami egyfajta genetikai mutáció.

Néhány tanulmány alapján a kutatók arra jutottak, hogy a prosztatarák miatt sugárterápiában részesülőknél nagyobb a másodlagos rákként kialakuló vastagbelet, végbelet érintő rák kockázata. Az előbb említetteken kívül a következő tényezők mindkét betegség esetében fontos szerepet játszhatnak: dohányzás, elhízás, egészségtelen étrend.

 • Halálozás: Mindkét típusú rák gyakori oka a rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható halálozásnak. Például a prosztatarák az USA-ban az összes új rákos megbetegedések 13 %-át, illetve az összes rákos haláleset 6 %-át teszi ki. Ezek a számok a vastag- és végbélrákok vonatkozásában 8 % illetve 9 %. (Érdemes megjegyezni, hogy a beleket érintő rákokkal szemben a prosztatarák nyilvánvalóan nem az egész populációban tud előfordulni.)
 • Kezelés: jellemzően ugyanazok a kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a sugárterápia, kemoterápia, műtéttel történő rákos terület eltávolítása.

Vannak lényegi különbségek a 2 ráktípus között

Természetesen különböző szervekben fordulnak elő, a prosztatarák a prosztatát érinti, a vastagbélrák pedig a belekben jelentkezik.

A prosztatarák a prosztatával rendelkező emberekben fordulhat elő, ugyanakkor nőknél is léteznek ehhez hasonló szerkezeti elemek, az úgynevezett Skene-mirigyek. Az ehhez köthető daganatos megbetegedések elég ritkának számítanak. Ezen kívül további különbségek fedezhetők fel:

 • Életkor: A vastagbélrák már fiatalabb korban is kialakulhat, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 45 éves kortól javasolja az erre irányuló szűréseket, míg a prosztatarák inkább idősebbeket érint. Náluk a CDC szerint 55-69 éves korban érdemes figyelmet fordítani a szűrővizsgálatokra.
 • Tünetek: A fáradtság és a fogyás közös pont, viszont számos más panasz tekintetében könnyen megkülönböztethetőek. A vastagbélrák beleket érintő problémákat okoz (székrekedés, hasmenés, vér a székletben, hasi fájdalom, görcsök), a prosztatarák pedig vizeletürítési és ejakulációs gondokat (vizelési nehézség, vizeletfolyás, égő érzés és fájdalom hólyagürítésnél, gyakori vizelés, vér a vizeletben vagy spermában, fájdalmas magömlés, hát-, csípő- és medencefájdalom).
 • Túlélési arány: A National Cancer Institute becslése szerint a vastagbélrák 5 éves túlélési aránya kb. 65 %, míg a prosztataráké közel 98 %.

Mi csökkentheti a rák kockázatát?

Sajnos nincs garancia a rák kockázatának megszűntetésére, de csökkentheti azt életmódbeli változásokkal:

 • egészséges testsúly fenntartása
 • egészséges táplálkozás
 • rendszeres fizikai aktivitás
 • mérsékelt alkoholfogyasztás
 • dohányzás kerülése

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: Egészségkalauz/medicalnewstoday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához